1 ağaç yılda 114 kg oksijen üretir. Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
Yani ortalamada bir ağaç her yıl yaklaşık 120 kilogram oksijen üretmiş oluyor. İki olgun ağaç 4 kişilik bir ailenin yaşamasına yetecek kadar oksijen sağlıyor.
Yetişkin Bir Ağaç, Günde 17 Kişinin Oksijen İhtiyacını Karşılar.
Dünya'da oksijen üreten canlıların dağılım oranları şu şekilde: Fitoplanktonlar ve denizel bitkiler: %50 – %85. Ormanlar, ağaçlar, çimler ve diğer karasal bitkiler: %28. Diğer kaynaklar: %2.
An itibariyle havaya pompalanmakta olan oksijenin %50-85 arasını denizel bitkiler üretir; karasal bitkiler sadece %28'lik bir kısımdan sorumludur.
İlgili 17 soru bulundu
Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
Bir ağaç, yıllık ortalama 22,5 kg CO2 emerek fotosentez yapmaktadır. Kırk yıl yaşayan bir ağaç, ömrü boyunca 900 kg sera gazı emmektedir. Bu durumda en iyisi hem karbon emisyonumuzu azaltıp hem de ağaç dikmek olacaktır.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Bu yönüyle dünyanın en önemli oksijen kaynağı olan okyanuslardaki su yosunları, ayrıca su canlıları için de önemli bir besin ve yuvalama alanı olarak dikkati çekiyor.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
veya toprağa dönüşene kadar ağaçların içinde depolanır. Bu nedenle, ağaçların yokluğu havada önemli ölçüde DAHA YÜKSEK miktarda karbondioksit ve DÜŞÜK miktarda oksijen ile sonuçlanacaktır!
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olarak gösterilen ve topraklarının yüzde 71'i ormanlarla kaplı olan Karabük, ülkenin oksijen deposu konumunda.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Ayrıca Tema Vakfının yapmış olduğu istatistiklere göre yetişkin 1 ağaç saatte 2,3 kg CO2 emer, 1,7 kg O2 üretir. Bir yetişkin ağaç günde 8 saat fotosentez yaptığı düşünülmektedir. Bunun sonucunda yetişkin bir ağaç bir yılda 6,7 ton CO2 tüketip, 4,96 ton O2 üretmektedir (TEMA, 2020).
TEMA Vakfı'nın verilerine göre bir kızılçam çam ağacı 20 yaşına kadar atmosferden 85 kg karbondioksit alıp 58 kg oksijen üretiyor. Aynı çam ağacı 40 kişinin 1 saatte havaya verdiği karbondioksiti 1 saatte oksijene dönüştürüyor.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken, zeytin ve incir açları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken, zeytin ve incir ağaçları ise oksijen vermeye başlar.
Bitkiler hem gece hem gündüz günün her anında solunum yaparak yani oksijen ile besini yakarak enerji elde ederler.
Oksijen miktarı derinlikle de değişmektedir. Yüzey sularında daha yüksek miktarlarda bulunan oksijen 500 m derinliğe kadar düzenli şekilde azalır, bu derinlikten sonrada tekrar düzenli şekilde artar.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Çam ağaçları iğne yapraklı ağaç türlerinden olup yaz kış yapraklarını dökmeyen türden ağaçlardır. Çam ağaçları güzel görünüşleri dışında bize büyü bir oksijen kaynağıdır. bir saatte temizleyerek oksijen salabiliyorlar.
Zeytin ağacı uzun ömürlü, insanlığa ve doğaya yararlı geç yetişen bir meyvedir. Yağından, meyvesinden, yaprağından çok çeşitli ürünler elde edilir. Yaprakları dört mevsimde yeşildir, oksijen üretir.
100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 1 hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretir.
Kaynaklara göre, her insan yılda üç büyük ağaç kadar ağaç ürünü kullanıyor. Bu yüzden her birey en az üç fidan dikmeli. Ortalama ömrü 70 yıl olarak aldığımızda hayatımız boyunca doğaya 210 ağaç borçlu olduğumuzu gösteriyor” dedi.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri