SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
"Her kim La ilahe illallah derse Cennet ´e girecektir." (
sözü, imanı çekirdek seviyesinde olduğu halde imanla kabre giren avam müminlerin ebedi cehennemde kalmayacaklarına işaret ediyor.
Muaz İbnu Cebel el-Ensari (ra) Hazretleri anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: “Kimin (hayatta söylediği) en son sözü 'Lâ ilâhe illallah' olursa cennete girer.”
a) “Lâ ilahe illallah” diyen cennete girer, peygambere ve diğer iman esaslarına inanması, ibadet etmesi, haramlardan uzak durması gerekmez.”
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Değerli âlim Hâfız el-Hakemî -Allah ona rahmet etsin- "Sullemu'l-Vusûl" adlı manzumesinde lâ ilâhe illallah'ın şartlarını şöyle sıralamıştır: "İlim, Yakîn, Kabul ve İnkıyâd, bilmelisin söylediğimi, Sıdk, İhlas ve Muhabbet, Allah seni hoşnut olduğu şeyde muvaffak eylesin."
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.
Ölünün yanında veya ölmek üzere olan kimsenin yanında biz Kelime-i Şehadet'i hatırlatmak için getiririz. Kelime-i Şehadet getir, Kelime-i Şehadet getir diye zorlamayız. Zaten canından bezmiş, canı çıkmak üzere, aklı yerinde değil yani o arada siz onu bir şeye zorluyorsunuz, ne olduğunu da anlamaz.
Kelime-i Şehadet getirmek: Kelime-i Şehadet, "La ilahe illallah, Muhammedün rasulullah" demektir. Bu ifade, "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun elçisidir" anlamına gelir.
SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
Son nefesinde kelime-i tevhidi söyleyemeyen mü'minlerle onu söyleyenlerin farkı da bu son şıkta ortaya çıkar. Onun için son nefes çok önemlidir. Allah Teâlâ bizlere “son nefeste imanımızı yoldaş eylesin.” Lâ ilâhe illallah demek elbette Muhammedü'r-resûlullah cümlesini söylemeyi de gerektirir.
La ilahe illallah cümlesi 'Allah'tan başka ilah yoktur' anlamına gelir. Bu konuda peygamber Efendimiz 'Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlik ile, La ilahe illallah diyendir' diye buyurmuştur.
Lâ ilâhe illallah'ın yedi tane şartı vardır: Şeyh Abdurrahmân bin Hasen (rahimehullah) “Feth'ul Mecîd” adlı neserinde şöyle demektedir: “Derim ki: La ilahe illallâh şehâdetinde mutlaka olması gereken yedi şart vardır, öyle ki bunların hepsi yerine getirilmeden bu söz, onu söyleyene fayda vermez.
İlgili hadisin tercümesi: “Kim düzgün çekerek ve harflerinin hakkını vererek 'Lâ ilâhe İllallâh' derse, büyük günahlarından 4.000 günahı silinir.”
Bir kere “Lâ ilâhe illallah” diyen için cennet vacip olur. Ama yukarıda da hadislerle açıklamalara dikkat edilirse kişinin bu sözde sadık kalması icap eder. Yine Efendimiz (SAS) mealen bir hadis-i şeriflerinde, “Bir kimse ihlasla 'Lâ ilâhe illallah' derse cennete girer” buyurmuşlardır.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Mehmet Yıldız on X: "İnsanın " La ilahe illallah " derken dudağı kıpırdamaz. Çünkü insan felç olduğunda bile Kelime-i Tevhid edebilsin, Allah'ı zikretsin diyedir" / X.
Peygamber Efendimiz hatmi tehlil için " Yetmiş bin Kelime-i Tevhîd okumak suretiyle, nefsini cehennemden azad ettir! ” şeklinde buyurmuşlardır.
ÖLÜM ANINDA SÖYLENEN SÖZ: İNNA LİLLAHİ VE İNNA...
Tam da bu esnada ''İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn'' cümlesinin büyük bir samimiyetle söylenmesi tavsiye edilir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
İslam'ın ilk şartı olan Kelime-i Şehadet'i her kim getirip, Allah'ın (c.c) birliğini ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) peygamberliğini kabul ederse o kişi Müslüman olmuş olur.
Hergün 100 kere bu zikre devam eden Cenab-ı Hakk'ın rahmetine kavuşur.
Evet evet, yanlış okumadınız, Lâ ilâhe illallah sözü tek başına söylendiğinde eksik kalır. Ancak Muhammedün Resulullah denilince tamam olur.
La ilahe illallah muhammeden resulullah kelimelerine kelime-i Tevhid denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri