Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Anonim şirketlerin asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 100.000 Türk Lirası olabilir.
TTK' ya göre kapalı anonim ortaklıklarda azınlık hakları, şirket esas sermayesinin en az 1/10'una sahip olan pay sahibi veya sahipleri tarafından kullanılabilir. Halka açık anonim ortaklıklarda ise azınlık hakları, çıkarılmış sermayenin en az % 5'ine (1/20) sahip olan pay sahibine veya sahiplerine tanınmıştır[2].
Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir esas sözleşmesi bulunur.
Anonim ortaklıklarda pay, ortaklık sermayesinin belirli sayıda birim değere bölünmüş olan bir parçasını ifade eder. Bu anlamda pay, 50.000 TL olan esas sermaye, 5.000.000 adet bir (1) kuruş birim değere bölünmüş ise, her 1 kuruşluk birim değer bir paydır. Bu değere 'nominal' veya 'itibari' değer denilmektedir.
1 Ekim 2024 tarihine kadar, anonim şirketler en az 50.000 TL, limited şirketler de en az 10.000 TL ile kurulmaya devam edeceğinden; yeni sermaye tutarlarına intibak için mevcut anonim ve limited şirketlere en az 2 sene süre tanınacağını düşünmekteyiz.
İlgili 41 soru bulundu
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Bedelsiz ve Bedelli Paylar
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarından sermayeye aktardıkları tutar karşılığında çıkardıkları payların bir bedel alınmaksızın ortaklara dağıtılmasıdır. Bu işlem sonucunda çıkarılan paylar bedelsiz paydır.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Yeni TTK düzenlemeleri çerçevesinde Türk Şirketler Hukuku'na yeni giren kavramlardan biri olan tek pay sahipli anonim şirketlerde, bu pay sahibi GK'nın tüm yetkilerine sahiptir. Ancak, Yeni TTK m. 408/3 uyarınca, tek pay sahibinin GK sıfatıyla alacağı kararların geçerlilik kazanabilmeleri için yazılı olmaları şarttır.
Anonim şirketler, kanunlarla belirlenen sınırlar içerisinde her türlü iktisadi ve ticari faaliyeti gerçekleştirmek amacıyla kurulur. Ancak bu amaç, ana sözleşmede net bir şekilde ifade edilmelidir. Anonim şirketler, tüzel kişilik kazandıkları için belirli bir ticaret unvanı altında faaliyet gösterirler.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
madde hükmü limited şirketler hakkında da caridir.” ibaresi yer almaktaydı. Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Eskiden minimum 5 kişi ile kurulabilen anonim şirket, yeni güncellemeler ile birlikte artık tek bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabiliyor. Ortak sayısı için bir üst sınır ise belirlenmemiş. Ortak sayısı 500'ün üzerine çıkan şirketler Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine uymak zorunda.
Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK), halka kapalı anonim şirketlerde esas sermayenin yüzde onuna, halka açık şirketlerde ise yüzde beşine sahip olan pay sahiplerini “azınlık pay sahibi” olarak kabul etmiştir.
Anonim şirket (A.Ş.) ya da anonim ortaklık (A.O.) sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
Bedelsiz sermaye artırımı şirketin ek bir finansman kazanması değil, iç kaynaklarını kullanarak sermayesini artırmasıdır. Şirketler bedelsiz sermaye artırımı yaptıklarında yeni hisse senetleri çıkarırlar fakat hisselerin fiyatı düşer. Şirketin hisselerindeki bu değişiklik hisse senedi piyasasına da yansımaktadır.
Anonim şirketler en az 50.000,00-TL sermaye ile kurulur. Limited şirketlerde kuruluş sermayesi ise asgari 10.000,00-TL'dir. Anonim şirketlerde itibari (beher) değeri 1 kuruş olan pay olabilecekken limited şirketlerde Her bir payın itibari değeri en az 25,00-TL olmalıdır.
Anonim şirketler ortalama 3-5 gün içerisinde kurulabilir. Anonim şirketlerin kuruluş aşamaları birçok işlemden oluşur. Şirketin kurulması için gereken belgeler ne kadar kısa süre içerisinde temin edilebilirse şirketin kuruluşu bu kadar kısa sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri