Sıcak haziran ayında, softalarınızda tüketilmesi doğru olan sebzeler şöyle, Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Eylül ayı içerisinde sebzelerde mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, çarliston biber, havuç, salatalık, sivribiber, taze fasulye tüketebilirken meyvelerde ise mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm tüketebilirsiniz.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
İlgili 29 soru bulundu
Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir.
Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
İklim İstekleri
Taze fasulye ılık iklim bitkisidir. Bu bakımdan ilkbahar ve sonbahar arasındaki devrelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Fasulye gelişme devresi içinde 20-25 0C arasında sıcaklık ister. 27-32 OC sıcaklıkta çiçeklerini döker ve düşük sıcaklıkta ise gelişme durur.
Kuru bakliyatların her mevsim tüketilmesi gerektiğini belirten Sayın, GDO'lu ürünlerin sağlığı son derece tehdit edici bir unsur olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaz mevsimi yaklaşırken sofralardan yavaş yavaş uzaklaşan kuru bakliyatların önemine dikkat çekti.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Mart sonu nisan başı gibi ekilen fasulyenin hasat zamanı yaklaşık haziran ayının ilk haftasında hasata hazır hale gelir ve yaz boyunca bakımları tam yapıldığı takdirde hasat edilebilir. Fasulye hasat edilirken, bitkinin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fasulye tohumu dikileceği zaman toprak ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Fasulye tohumu ekilirken hem toprağın hem de havanın ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında fasulye tohumları 7 ile 10 gün arasında çimlenir.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Bölge ekolojik şartlarına göre ekim zamanı mayıs ayına kadar kademeli ekim uzanabiliyor. Sonbahar döneminde ise temmuz ortası ile ağustos ayı arasında tohum ekimi tercih ediliyor.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak)40 Günlük Amerikan Atlantis fasulye meyvesi yuvarlak açık yeşil, kılçıksız, hafif eğri lezzetli bir fasulye çeşididir. Genellikle yemeklik, konservelik ve turşuluk olarak tüketilen bu çeşit, yöresel ismiyle Akşehir eğrisi diye bilinir.
İklim ve Toprak isteği: Soğuğa karşı çok hassas olup 0 derecede üşür. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olup toprak sıcaklığının 8-10 derece olması istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri