Ayrıca araçta bazı belirtilerin ortaya çıkmasıyla da motor kaçak testi, dyno testi ve performans testi gibi özel kategorilerde yer alan ölçümlere ihtiyaç duyulabilir. Motor yüzdesi olarak bilinen ölçümlere de bu testler sırasında ulaşılabilir. Araçlarda ortalama motor yüzdeleri %85 oranında olmalıdır.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Bir araba hızlı hareket edip yüksek çekiş gücüne sahip oluyorsa motoru ve torku güçlü olur. Arabanın sahip olması gereken motor gücü beklentiye, istenen performansa göre değişir. Şehir içerisinde bir aracın 90 ve üstü beygir gücüne sahip olması yeterli sayılabilir. Kişilerin araçtan beklentisine göre bu sayı yükselir.
%75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
Bu konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse 100.000 km gelmiş bakımları normal yapılmış 5 yaşında ki benzinli bir araçta Lpg bağlantısı yoksa motor gücü standart gücün maksimum %10 altında olması gerekir. Eğer bu değerin altında bir güç ölçülmüş ise yukarıda saydığımız noktaları kontrol etmekte fayda vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
81 KW motor gücü 108.621 HP olarak kabul görmektedir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Bilgisayar destekli dyno test cihazı üzerinden motor performansına bakılmasına, motorda üretilen gücün aracın tekerleklerine ne kadarının aktarıldığının anlaşılmasını sağlayan varsa oluşan güç kayıplarının ölçümüne motor performans testi veya Dyno Test denmektedir.
Aracınız ile yüksek hızlara çıkacaksanız da beygir gücü'nün yüksek olması gerekir. Şehir içerisinde araç kullanacaklar için 90 HP ila 100 HP aralığında beygir gücü yeterlidir. Araçtan çekiş ile ilgili beklentileri olan sürücülerin ise tork değerine bakması gerekir.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
Aracın gücünün hesaplaması ise şu şekildedir: Aracın kilowatt değeri, 1.341 ile çarpılır. Bu sayede HP değeri bulunur. PS ile ifade edilen motor gücü ise 0,986 çarpılır.
75 Kw 100.58 Hp'ye denktir. 77 Kw ise 103.26 Hp olarak hesaplanmaktadır.
Tıkalı bir hava filtresi, bozuk bir gaz kelebeği veya kötü bir hava sensörü, yakıt-hava oranında dengesizliğe yol açarak motorunuzun teklemesine neden olabilir. Tıkalı yakıt enjektörleri veya kötü bir yakıt pompası, motorunuzun çalışması için gereken yeterli miktarda yakıtın, motorunuza ulaşmasını önleyecektir.
Tipik Performans Testlerinde Güvenirlik. Testler, eğitimde ve psikolojide ölçme konusu yapılan özellikler (başarı, zeka, yetenek, beceri, ilgi, tutum, kişilik) bakımından bireylerarası farkları ortaya koymak üzere uygulanan sistematik gözlem araçlarıdır.
Performans testi, sistem tarafından yüksek talep altında yüksek hız, ölçeklenebilirlik ve sistemin kararlılığına ulaşılıp ulaşılmadığını belirler. Performans testi, küçültülmüş ortamlarda bir uygulamanın davranışındaki değişikliği ölçmeye yarayan bir test türüdür.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
-Pistonlar,sıkıştırma oranı,Strok ve tabiyki turbo diye mukemmel bir alet ile harika sonuçlar elde edilebilinir. Bu parçaların düzenli bir şekilde çalışması ile basınç elde edilir.Bu başınç sayesinde bir enerji ortaya çıkar ve kw cinsinden motorun ürettiği max değerler elde edilir.
Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri