1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
Bir konu bulmak veya bir araştırma sorusu formüle etmek ilk adımdır. İyi tanımlanmış bir problem, hedeflerin belirlenmesinden teknik seçimine kadar araştırma sürecinin tüm aşamalarında araştırmacıya yol gösterecektir. Bir konu hakkında fikir edinmek ve konuyu daha iyi anlamak için bir dizi yaklaşım vardır.
Araştırmaya başlamadan önce araştırmacının neyi ele alacağına dair bir fikri olması, ne hakkında bilgi toplayacağını bilmesi ve tanımlaması gerekir. Bu tanımlama, araştırmanın konusunu oluşturur (Robson, 2003, 21). Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır.
Tanımlanması, Verinin toplanması, Analiz edilmesi, Ulaşılan sonuçların yorumlanması, adımlarından oluşur.
İlgili 22 soru bulundu
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Araştırma raporunun bu bölümü; Giriş, Yöntem, Bulgular ve Yorum olmak üzere üç bölümden oluşur.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Araştırma planı, araştırma sürecinde izlenecek yolu gösteren rehberdir. Bu nedenle yazılı bir plan ortaya konulmalıdır. Araştırma planı, esnek olmalıdır. Araştırma belirli bir planla ortaya konulursa araştırma içerisindeki süreçler ve bu süreçler arasındaki ilişkiler daha net olarak görülebilir.
Sözlük anlamı olarak 'araştırmak işi, taharri, araştırı, tetkik' şeklinde geçen araştırma, bilim ve sanatla ilgili olarak yapılan yöntemli çalışmadır. Araştırmanın temel amacı ve işlevi, bilimsel yöntemler kullanarak gerçeği ortaya çıkararak bilgi birikimini artırmak ve karşılaşılan sorunlara çözüm sunmaktır.
Herhangi bir konu hakkında araştırma yapan kişiye araştırmacı de denir.
Araştırma sorusu nedir? Araştırma soruları, bir araştırma projesini, çalışmasını, tezi veya incelemeyi kolaylaştıran temel sorular olarak tanımlanır. Araştırmacıların çalışmanın amacını daraltmak ve nihayetinde araştırma problemini çözmek için ilgili bilgileri toplamasına olanak tanır.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Sosyal hayatımızda yaygın olarak kullandığımız araştırma kelimesi, yeni bir şeyler öğrenmek için somut bir amaç ile yapılan, verilerin sistemli bir şekilde toplandığı ve elde edilen verilerin ne anlama geldiğinin uygun olan yöntemlerle analiz edilerek yorumlandığı bir süreç olarak ifade edilebilir.
Bilimsel Aşama Planlaması içerisinde ise; fikir aşaması, konunun belirlenmesi, problemin belirlenmesi, hipotezin oluşturulması, varsayımlar, araştırmanın sınırlarının belirlenmesi, yöntemin belirlenmesi, veri toplama, toplanan verilerin analiz edilmesi, yorumlama ve duyuru aşamaları mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri