Temel ağ bileşenleri hub, repeater, switch ve router'lardır. Hub: Hub fiziksel katman cihazıdır.
Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak.
Yerel ağ kurulumu için öncelikle en az 2 tane bilgisayar gereklidir. Bundan sonra ise Ethernet kartı ya da başka bir ismiyle ağ bağdaştırıcısı olması gereklidir. Ardından ise internet bağlantısı için gerekli kabloların temin edilmesiyle yerel ağ kurulumu gerçekleştirilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Bilgisayarı oluşturan temel olarak 4 bölüm vardır. Monitör, kasa, fare, klavye. Sanıldığının aksine bilgisayarı oluşturan en önemli birim monitör değil kasadır. Bütün önemli parçalar kasa içerisine yerleştirilmiştir.
Bilgisayar donanımları ikiye ayrılır: 1- Harici Donanımlar: Kasanın dışında yer alan donanımlardır. 2- Dahili Donanımlar: Kasanın içinde yer alan donanımlardır. HARİCİ DONANIMLAR 1- Fare (Mouse): İşaretçi olarak da bilinir.
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan oluşmaz, yazıcı, tarayıcı, yedekleme üniteleri gibi donanımlar da ağda bulunabilir.
Sunucu donanımı belirlenirken aynı zamanda sunucuda kurulacak ağ işletim sistemine de karar verilir. Ağ işletim sistemleri Microsoft Windows Server, UNIX, Linux, Novell Netware'dir. Ağ üzerinde farklı yada aynı amaçlar için birden fazla sayıda sunucu olabilir.
Küçük bir alan içerisinde yer alan veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların, iletişim hatları vasıtası ile birbirine bağlanması bilgisayar ağı olarak bilinir. Bu sayede bilgi ve sistem kaynakları farklı kullanıcılar tarafından karşılıklı olarak paylaşılır.
Bilgisayarlar ve diğer tüm cihazlar iki ana bileşenden oluşur. Donanım ve yazılım. fiziksel kısımlarına donanım denir.
Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. Bilgisayarın en önemli giriş parçasıdır. Bilgisayara veri ve komut girişi klavye sayesinde olur.
İşletim sisteminin üç temel bileşeni bulunur. Bunlar; kullanıcı arabirimi, çekirdek ve dosya yönetim sistemidir. Kullanıcı arabirimi şekilde gösterildiği gibi işletim sisteminin görünen yüzüdür. Bu bölümde kullanıcılar yapacakları işlemleri fare ve klavye gibi çevre birimleriyle komutlar vererek gerçekleştirir.
Bilgisayar sistemleri 3 ana bölümden oluşmaktadırlar. Bunlar, Giriş Ünitesi, İşlem Ünitesi ve Çıkış Ünitesi olarak sistemi oluşturmaktadırlar. Bilgisayar sistemine dışarıdan veri girişine imkan sağlayan donanım birimleridir. Bunlar; klavye, Mouse, mikrofon, tarayıcı vs aygıtlardır.
İşlemci (CPU): Bilgisayarın beyin olarak adlandırılan bu bileşen, hesaplama ve veri işleme işlevlerini gerçekleştirir. Bellek (RAM): Anlık veri depolama sağlar ve programların hızlı çalışmasına katkıda bulunur. Anakart: Tüm bileşenlerin birleştiği ana devre kartıdır, veri iletişimini koordine eder.
Windows 10 işletim sistemi ile birlikte kişilerin bilgisayar özelliklerine ulaşması adına yeni bir seçenek sunulmuştur. Başlat > Ayarlar > Sistem > Hakkında bölümlerinin takip edilmesi ile birlikte sağ tarafta yer alacak panelde, cihaz özellikleri altında bilgisayar verileri yayınlanacaktır.
Cihazınızın hangi Windows sürümünü çalıştırdığını bulmak için Windows logo tuşu tuşu + R tuşlarına basın, Aç kutusuna winver yazın ve ardından Tamam'ı seçin. Daha fazla bilgi edinmek için: Başlangıç düğmesi > Ayarlar > Sistem > Hakkında 'yı seçin.
Bu kutunun içinde, bilgileri işleyen birçok elektronik parça vardır. Bu parçaların en önemlisi, bilgisayarınızın beyni olarak görev yapan merkezi işlem birimi (CPU) veya mikroişlemcidir. Başka bir bileşen, bilgisayar açıkken CPU'nun kullandığı bilgileri geçici olarak depolayan rasgele erişim belleğidir (RAM).
Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar.
Bilgisayarlar yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşurlar. Yazılım bilgisayarı çalıştırmaya yarayan fiziksel olmayan kısımdır. Donanım ise bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerin tümüdür. Monitör, kasa, klavye, fare bilgisayarın donanım elemanlarıdır.
1- Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya Bilgisayar Ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka, kütüphane gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlerdeki kullanım amacı müzik, resim, video gibi dosyaların paylaşılmasıdır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka gibi yerlerde kullanılır . Bilgisayar ağlarında müzik-resim-video gibi farklı türlerde dosyaları paylaşabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri