RÖLANTİDE BEKLEMEK DAHA İYİDİR Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketim değerine sahiptir. İlk etapta düşük gibi görünebilir bu tüketim. Fakat küçük bir hesap ile aslında bu yakıt tüketiminin masum olmadığı ortaya çıkıyor.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Dolayısıyla motor rölantide (ortalama 1.000 dev/dk) çalışır ve saatte 0.5-1.5 lt gibi yakıt tüketimi yapar.
Araç geri geri giderken yakıt tüketmez aksine üretir.
İlgili 20 soru bulundu
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Rölantide beklemek daha iyidir Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
aracına göre 0.8 lt ila 1.5 lt arası bir tüketim görmeniz olası. dolayısıyla, modern araçlarda vitesi boşa almak yakıt tasarrufu sağlamaz; ayrıca tekerleklerle motor arasındaki bağın kopmasına da sebep olarak aracın gereksiz yere fazla hızlanmasına neden olur ve güvenli bir uygulama olarak görülmez.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Rölantide motor çalışıyor ancak aracı hareket ettirecek kadar güç üretmiyor. Tüm yardımcı sistemlerin düzgün çalışmasını sağladığı için motorunuzun rölanti devrini korumak önemlidir. Motorunuzun rölanti devri çok yüksekse, düşük yakıt ekonomisi ve motor bileşenlerinde artan aşınma ve yıpranma yaşayabilirsiniz.
Sonuç olarak sıvı haldeyken tutuşması zor olsa da buhar halinde olan benzin -43 derecede bile tutuşabiliyor. Bu yüzden sürücülerin benzin istasyonundayken çok dikkatli olmasını ve benzin alırken arabanın motorunu mutlaka durdurmasını öneriyoruz.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar. Debriyaja basılmazsa debriyaj diskleri devreye girmez ve vites değişmez. Ayrıca fren yaparken debriyaj ve debriyaj balatasını kullanmazsanız motor duracaktır.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir. Ayrıca önmli olan depoyu tam dolu bırakmanızdır.
Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.
Yakıtınız bittiğinde motor hasarı her zaman garanti edilmez. Aslında, modern motorlar sadece kuru çalışmadan çok daha fazlasına dayanacak şekilde üretilmiştir. Ancak eski bir araba kullanıyorsanız veya düzenli olarak yakıt bitiyorsa sorun yaşamanız oldukça muhtemel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri