Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
12 yaşından önce çocuklar sosyal medya kullanmamalıdır ve çocuğa sosyal medya hesabı açılmamalıdır. Çocuğun akıllı telefon edinme ve kullanma yaşı olabildiğince ertelenmelidir. Akıllı telefon yerine çocuğun kullanması için sınırlı işlevlere sahip cihazlar tercih edilmelidir.
Ebeveynler çocuklarına telefon alma ihtiyacı oluştuğuna karar verdikten sonra nasıl bir telefon alacaklarını da belirlemeleri gerekir. Uzmanlara göre akıllı telefon alma yaşı ise en az 12 olmalıdır.
Uzmanlar 2,5 yaş öncesi dönemde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. Sonrasında ise 30. Ay ile 13 yaş arasında tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Dolayısıyla 18 aydan önce çocukların ekranla tanışmasını istemiyoruz. Amerikan Pediatri Akademisinin önerisi 18-24 ay arası çocuklarda ebeveyn gözetiminde yüksek kaliteli uygulamaların çocuğa tanıtılması yönünde."
İlgili 43 soru bulundu
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Çünkü çocuk cep telefonunu eline aldığı zaman çevreyle olan iletişimini koparıyor, sadece cep telefonuna bağımlı hale geliyor. Ayrıca cep telefonunun yaydığı radyasyondan çocuklar çok daha fazla etkileniyor. Radyasyondan dolayı çocukların gelişimiyle ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.
Yaşım 18'den küçük, nasıl hat alabilirim? Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir.
Aslında telefon almak için ideal bir yaş yok. Kimi uzmanlar 14 diyor, kimisiyse 20. Uzmanlar bunun çocuğunuzun sorumluluk bilincine ve olgunluğuna bağlı olduğunu söylüyor ve onların ne zaman hazır olduğunu anlayacak en iyi kişi sizsiniz.
Çocuklar cep telefonu oyuncakları ile oyun oynarken öğrenebilir. Oyuncak akıllı telefon modellerinin dokunmatik ve tuşlu olanları vardır. Çocuğunuzun ilgisini sizin teknolojik aletlerinizden uzaklaştıran oyuncak akıllı telefonlar hem kız hem de erkek çocuklarının oynaması için idealdir.
Başvuru için ise 15-29 yaşları arasında bulunma şartı getirilmektedir. Uygulama otomatik olarak başlamaktadır. 29 yaştan sonra ise uygulama yine kendiliğinden sona erdirilmektedir. 15- 29 arası gençler sadece bir numara için muafiyet talebinde bulunabilecekler.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra gelişimsel olarak bilgisayar kullanmaya hazır olacaktır ve bu yaştan itibaren bilgisayar onun için değerli bir öğrenme aracı teşkil edebilir. Çocuğunuza denemesi ve tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek gibi becerileri kullanması için bol bol zaman tanıyın.
18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından kendi e-devlet kapısı üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanılarak kayıt yapılabilir.
İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
Öğrenciye vergisiz telefon desteği 1 Kasım 2023 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren satın alınan ve belirli şartları sağlayan teknolojik cihazlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın https://gsbbiz.gsb.gov.tr/ web sitesinden başvuru süreçlerini başlatabilirler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir. Hızlı hareket etmekte olan nesnelere daha fazla odaklandıkları için sabit objeler dikkatlerinden kaçabilir. İnsanlara karşı ilgisizlik ve kalabalık ortamlardan hoşlanmama başlayabilir. Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymayı bırakabilir.
Telefonun sanal dünyasına kendini fazla kaptıran çocuk gerçek hayattan zevk almayarak, gerçeklikten uzaklaşır, depresyona girebilir. Sürekli telefonda zaman geçiren çocuk, arkadaşları ile nasıl iletişim kuracağını bilemez. Oyun ortamlarına giremez, yalnızlaşır ve zamanla asosyal bir kişilik geliştirebilir.
Evinizde yapabileceğiniz basit uygulamalar ile çocuğunuzun ekran bağımlılığı yaşamasını önleyebilirsiniz. Ailece vakit geçirmek, oyun zamanları oluşturmak, ekran sürelerini kısıtlı tutmak, açık alanlarda vakit geçirmek çocuğunuzun teknolojiden bir nebze uzak kalmasını sağlar.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Ekran bağımlılığı, dijital dünyanın sunduğu avantajların yanında dezavantaj olarak önümüze çıkan bir durumdur. Yani, çocuk ve ergenlerin bilgisayar, tablet, telefon ve televizyon gibi dijital dünyaya ulaşabilme araçlarından uzak duramaması olarak özetlenebilir.
Dr. İbrahim Aydoğdu, çocukların günde ortalama 500 kez güldüğünü ve bir gülüşün ortalama 6 saniye sürdüğünü söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri