Çocuğun olumlu davranışları desteklenmeli ve motive edilmelidir. Anne babaların tutarlı ve kararlı olmaları, çocukla ilgili alınan kararlarda söz birliği içerisinde olmaları problemin aşılmasında etkilidir. Çocuğun okula gitmek istememesi karşısında aile net bir şekilde okula gitmesi gerektiğini söylemelidir.
Korkularını, endişelerini, heyecanlarını anlamaya ve dinlemeye çalışın. Kendilerini ifade etmeleri için sohbet edin, sorular sorun ve sorularını özveriyle yanıtlayın" diyor ve çocukları kesinlikle ağlayarak okula sokmamak gerektiğinin altını çiziyor.
İlgili 33 soru bulundu
Okurken dramatize etmek, tiyatral ifadelere yer vermek çocuğun okuma materyallerine ilgisini arttırabilmektedir. Yine okuma ödevlerinde de önce yetişkin sonra çocuk tarafından okuma yapıldığında, çocuk okuduğu şeyi daha iyi anladığından, okumak konusunda daha istekli olabilmektedir.
Gençler okula gitmeyi, okul dışında eğlenmek istedikleri için reddetmezler. Daha çok, okuldaki geçmiş ya da güncel olaylar ve/veya ilişkiler nedeniyle korku, kaygı/anksiyete, depresyon veya sıkıntı hissettikleri için okula gitmeye karşı isteksizlik yaşarlar.
Çocuğun anaokuluna başlama sürecinde sadece çocuk değil annenin de duygusal olarak hazır olması gerekir. Çocuğun ayrılırken annenin üzüntü ve kaygısını hissetmesi anaokuluna uyum sürecini zorlaştırmaktadır. Okula alışma süresi her çocuk için farklılık gösterse de ortalama 1 ay sürmektedir.
Çocuğunuz ağlayarak bir şey istediğinde almayın ki, ağlamanın bir işe yaramadığını anlayabilsin. Ağlamaya başladığında kızmak, bağırmak veya cezalandırmak yerine çocuğunuzu sakinleştirin ve ağlamaya devam ederse hiçbir şey almayacağınızı kesin bir dille ifade edin. Emir vererek konuşmaktan vazgeçin.
Sevdiği bir oyuncak ya da yiyecek ile dikkatinin dağılması, krizin hafiflemesini sağlar. Hafif krizlerde çocuğunuza beş dakika süre tanıyın. Bu sürenin ardından, onunla yumuşak bir tonda konuşarak, hem dikkatini dağıtmaya hem de ağlamaya son vermesine yardımcı olun.
Bazı çocuklar ise okula gitmekle ilgili belirgin duygusal sıkıntı yaşar ve okula gitmeyi reddederler. Bu durumu tanımlamak için geçmişte okul fobisi terimi kullanılmış olsa da, günümüzde durumun farklı neden ve bileşenlerini daha iyi kapsayabilmesi nedeniyle “okul reddi” terimi tercih edilmektedir.
Öğrencinin velisinin yanı sıra mülki amirler, ilköğretim müfettişleri ve zabıta teşkilatı da çocuğun mecburi ilköğretim kurumuna devamını sağlamakla yükümlü. Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Her gün not göndererek, telefon ederek ya da aile çocuğu almaya geldiğinde okula uyumu ile ilgili mesajlar vermek ailenin okula ve öğretmenlere güven duymasını sağlayacaktır. En önemli nokta öğretmen ve ailenin sürekli karşılıklı iletişim halinde olmasıdır.
Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalı. Örneğin; "Böyle davrandığın için çok üzüldüm" demeli. Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı.
Altı yaş sendromu, böyle adlandırılsa da aslında sosyal etkilerden dolayı doğal olarak ortaya çıkar, psikiyatrik bir sendrom değildir. 6 yaş çocuklarda sosyal ortama girmekle birlikte benmerkezcilik, eşyalarını paylaşmak istememe, ısrarcılık, asilik, saldırganlık gibi davranışlar ortaya çıkabilir.
5 yaş sendromu çocuğun artık bebeklikten tamamen sıyrıldığı, daha sosyal bir yaşam sürme çabasında olduğu bir süreçtir. Çocuğun artık okula başlama yaşının geldiği, sadece ailesiyle değil akranlarıyla da çok fazla zaman geçirmek istediği bir dönemdir.
Oryantasyon, bir ortama alışmayı kolaylık sağlayan yöntemler bütünüdür.
3 ila 5 yaş grubundaki okula henüz başlamayan çocuklar için günde 10-13 saat uyku sağlıklı kabul ediliyor. Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor. 14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat.
2. Okuldan eve geldiğimizde kendimize dinlenmek için mutlaka en az yarım saat ayırmalı hemen derse başlamamalıyız. 3. En fazla 45 – 50 dk ders çalışılmalı sonrasında 10 – 15 dk mola verilmelidir.
Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Madde 57 – (Değişik: 23/1/2008-5728/283 md.)
Şiddetli endişe nedeniyle okula gitmeyi ısrarla istememe durumu okul fobisi, okul korkusu olarak adlandırılır. Okul fobisi sıklıkla okula başlama yaşı olan 5-7 yaşlarda ortaya çıkar. Ergenliğe geçiş dönemi olan 10-14 yaşlarında da okula gitmede isteksizlikle kendini gösteren okul fobisi görülebilmektedir.
MEBİM 147´ye başvuran vatandaşlara 3 iş günü içinde cevap verilirken bugüne kadar gelen çağrıların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 3,7´si talep, yüzde 1,8´i şikayet ve ihbar, yüzde 3,5´i de görüş-öneri başlıklarında oldu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri