Sevinç Çokum Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden birisidir. Cumhuriyet döneminin önemli roman ve hikâye yazarı olan Sevinç Çokum aynı zamanda senaryo yazarlığı yapmıştır.
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden.
Romanları: Zor (1977), Bizim Diyar (1978), Hilâl Görününce (1984), Ağustos Başağı (1989), Gülyüzlüm (1989), Çırpıntılar (1991). Senaryoları: Beyaz Sessiz Bir Zambak (1987), Yeniden Doğmak (1987). Radyofonik eserleri: Hilâl Görününce, Ağustos Başağı, Nefise Hatun.
Yukarıdaki tanım göz önünde bulundurularak dış Türkler meselesinin temelini oluşturduğu Sevinç Çokum'un Bizim Diyar (1978)1, Hilal Görününce (1984)2, Gözyaşı Çeşmesi (2016)3 adlı eserleri de bu kategoride ele alınıp değerlendirilebilecek eserlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Rozalya Ana adlı hikâyede, İkinci Dünya Savaşı sonunda Stalintarafından Orta Asya'nın ıssız topraklarına sürgüne gönderilen KırımTürklerinin tekrar kendi topraklarını yurt edinmeleri konu edilir.
Rozalya Ana, Sevinç Çokum'un daha önceki İstanbul hikâyelerinden farklı olarak Kırım'dan, Anadolu il ve köylerinden görüntüler taşıdığı son hikâye kitabı.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Türk yazın tarihinde Tanzimat dönemi ikinci kuşak içinde kendine yer bulan Samipaşazade Sezai, Batı yazınlarından gelen akımları ilkelerine uygun olarak kullanır. Öyküleri hem coşumculuk hem de gerçekçilik akımının özelliklerini taşır.
Türk edebiyatında, postmodern anlayıĢla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu‟dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayıĢın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayıĢa yer verir.
İstanbul'da doğan yazarın, babası, Siirt'in Tillo ilçesinden, Abdurrahim Çerçioğlu'dur. Peş peşe yaşanan felaketler ve savaş yüzünden Abdurrahim Bey yakınlarıyla birlikte henüz yedi yaşında iken İstanbul'a göç eder (Çokum 2019).
Emine Işınsu, Türk kültürünün ulu bir kimliğini, Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş Veli'yi biyografi ve tarih iç içe girmiş olarak romanlaştırmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin bağlı olduğu değerler, öğretisi ve yaşamı somutlaştırılmıştır. Bu yazıda Hacı Bektaş Veli romanında Bektaşilik algısı ele alınmıştır.
Edebiyatımızda teorik yazılarında ileri sürdüğü düşünceleri eserlerinde uygulayabilen ender şahsiyetlerden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, edebiyatımızda "hikâye" ve "roman" terimlerinin bile yerli yerine oturmadığı bir dönemde ve henüz yirmi üç yaşında kaleme aldığı Hikâye adlı bu eseri ileride yazacağı Ferdi ve ...
Kırk Yedi'liler (1974) ve Berlin'in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan'ın şiir türündeki tek eseridir. Füruzan'ın hikâyeciliğine kaynaklık eden sistemlerin başında sosyalizm gelmektedir.
Selim İleri'nin roman kişileri bilinçaltının öne çıkartılmasıyla modernist figüre yakın dururlar. modern roman tekniklerini kullanarak sunar. Modern kent insanları arasından seçilen bu kişiler, toplumsal yapılara, toplum değerlerine yabancılaşmış ve kendi iç dünyalarına yönelmiş kişilerdir.
Sevinç Çokum'un 1990'dan sonra yazdığı romanlar daha farklı ve çeşitli bir bo- yuta uzanır. Bu yazıda yazarın dört romanı üzerinde durulacaktır. Bunlar şu eserlerdir: Ağustos Başağı (1989), Çırpıntılar (1991), Karanlığa Dire- nen Yıldız (1996), Deli Zamanlar (2000).
Samipaşazade Sezai, Tanzimat devrinin tanınmış romancılarındandır. Samipaşazade Sezai'nin babası devrin ileri gelen devlet adamlarından Sami Paşa olması sebebi ile Sami Paşazade olarak tanınır. Öğrenimini babasının konağında özel hocalar aracılığı ile eğitim görmüş, edebiyata çocukluğunda merak sarmıştır.
Tanzimat döneminin en genç yazarı olan sanatçı, “Küçük Şeyler” adlı kitabı ile Servet-i Fünûn yazarlarını etkiledi.
Tanzimat Dönemi'nin ikinci kuşak yazarlarından Sami Paşazade Sezai, modern Türk öyküsünün önünü açan isimler arasında yer alır.
Dönem(1979–1995):Yazarın Klâsik Şark üslûbundan hareket ederek kendi hikâye tarzını bulduğu ve hikâyelerinde “sosyal değişme” hâdisesini bütün yönleriyle işlediği dönemdir. Yokuşa Akan Sular, Yoksulluk İçimizde, Ya Tahammül Ya Sefer, Bu Böyledir ve Sır bu dönemin ürünleri olarak değerlendirilebilir.
Mustafa Kutlu da bunu son derece başarılı bir şekilde eserlerine yansıtmıştır. Müstakil olarak tek bir hikâyeden oluşan Mavi Kuş'un bütününde anlatıcı yazardır. Üçüncü tekil şahsın anlatımını kullanmaktadır.
Kutlu durum hikâyesi yazmaz. Kutlu'da olay esastır. Olaylar gelişirken tavır, eda, hüzün hep film karesi mantığıyla anlatılır. Mavi Kuş gibi senaryo olarak yazılıp sonradan hikâye haline getirilenler de var tabi.
Türk Edebiyat Tarihinin yenilenen yüzü olarak bilinen 1960 yıllarında Sevinç Çokum o dönemlerdeki yenilikçi akımın baş yazarları olarak ilk hikayesi arasında Eğik Ağaçlar girmiştir.
Sevinç Çokum'un bu romanı, Türk dünyasının Kırım'la ilgili bir dilimini ele almıştır.
"Sevgiyi öğreten adam": Cemal Süreya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri