Deve, 50 °C sıcaklıkta 9 gün aç-susuz kalabilir. Bu süre içinde toplam ağırlığının %22'sini kaybeder. İnsan, vücudunda bulunan suyun %12'sini kaybettiğinde ölürken, deve, vücudundaki suyun %40'ını kaybettiği halde ölmez.
Develerin susuzlukla mücadelede en etkili yapıları ise küçük ve oldukça oval yapıdaki elastik kırmızı kan hücre- leridir. Su içen devenin alyuvarları esneklikleri sayesin- de 2,5 kata kadar şişerek daha fazla su taşıyabilir. Susuz kalındığında kan plazmasının hacmi azalarak kıvamı artar.
Yani aslında develerin her gün içtiği su miktarı birbirinden farklıdır. Bazen günlerce hiç su içmez. Bazen 90 litre suyu 15 dakikada içer. Bir kova yaklaşık 10 litredir dersek bu da demek oluyor ki bir deve isterse 9 kova suyu 15 dakikada içebilir.
Develer 3 dakika içerisinde yaklaşık 196 litre su içebilir.
Soğuk çöl gecelerinde ise vücut ısısını 30 °C'ye kadar düşürebilmektedir. Bunun yanısıra develer dakikada yaklaşık 40 litre su içebilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Deve fiyatları 10 bin ile 20 bin arasında değişiyor. Fiyatlar devenin kilosuna göre değişiyor. Devenin kilosu ne kadar fazla olursa fiyatı da o kadar artıyor. İyi bir devenin fiyatı 17-18 bin lira.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Erkek develerde kızgınlık dönemin- de, ağzında bukkal bölgede bulunan balon benzeri mukoz bezlerden beyaz köpük salgılama, sürekli diş gıcırdatma, iştahta azalma, kuyruklarını kamçı gibi cinsel organına vurma, etrafa karşı agresifleş- me gibi davranışlar görülebilmektedir [16].
Deve yavrularının isimleri kız ya da erkekler olarak ayrılmaz. 1 yaşına gelmeyen her deve yavrusuna köşek denir. Dişi deveye ise ingen ve erkek deveye buğra adı verilir.
Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır. Bu miktar arttıkça, ölüm ihtimali de artmaktadır.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
DEVE NİÇİN DİKEN SEVER BİLİYOR MUSUNUZ? Deve, dikeni yerken damağı kanar. Ilık akan kanın lezzetine doyamaz daha çok yer daha çok kanatır. Sonunda deve diken yiye yiye kan kaybından ölür.
Develer midesini dışarı çıkarır mı sorusu, sosyal medyanın da gündeminde yer aldı. Ancak develerin midelerini dışarı çıkararak rahatlattıkları yönündeki iddialar doğru değildir. Develer belirli durumlarda ağızlarından dillerini çıkarmaktadır. Dil yapıları farklı olduğu için genellikle anlaşılamayabilmektedir.
Develer, çöl ortamında yaşayan otçul hayvanlardır ve beslenmek için farklı bitki türlerini tüketirler. Ancak bazı bitkilerin kendilerini korumak amacıyla dikenli veya sert yapılara sahip olması nedeniyle, develer bu dikenleri yiyebilir.
Develer genelde, küçük kafaları, ince uzun boyunları ve uzun bacakları olan büyük hayvanlardır. Sadece 35–150 kg ağırlığa ulaşan Yeni Dünya develeri ve 300–700 kg ağırlığa ulaşabilen Eski Dünya develerinin dış görünüş ve ölçülerinde farklar vardır.
Deve dili tedavi için tüketiliyorsa bir hafta boyunca o hafta içerisinde 3 kere tüketilmesi gerekir. Deve dilinin tüketileceği öğünlerde başka gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir. O öğünlerde sadece deve dili tüketilmelidir. Deve dili, ağır soslarla ve yoğun baharatlarla pişirilmemelidir.
Midenin değil dilin bir uzantısı olan hava keselerinin dışarı doğru şişirilmesi ile çıkarılan özel seslerin erkek develerin çiftleşme çağrısı yaptıkları tahmin ediliyor. Şişirildikten sonya yaklaşık 20-30 dakika kadar dışarı sarkan bu hava keselerinin beslenmeye bir katkısı bulunmuyor.
İnsan, vücudunda bulunan suyun %12'sini kaybettiğinde ölürken, deve, vücudundaki suyun %40'ını kaybettiği halde ölmez. Devenin susuzluğa dayanıklılığının diğer bir sebebi de, gündüz vücut ısısını 41 °C'ye kadar çıkartan bir mekanizmaya sahip olmasıdır.
Çok fazla su içip sarhoş olmak veya bir başka deyişle zehirlenmek de mümkün. Daha doğrusu, çok miktarda suyu çok hızlı içtiğinizde bu mümkün olabilir. Su sarhoşluğu aslında kandaki sodyumun aşırı su yüzünden seyrelmesiyle oluşur. Semptomları alkol sarhoşluğuyla aynı olduğu için bu duruma su içip sarhoş olmak deniyor.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur, Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar, Bağırsak sağlığını düzenler, Metabolizmayı daha fazla çalıştırır.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Herkes tarafından bilinen develerin yavrusuna verilen isim, köşektir. Deve yavruları 1 yaşına gelene kadar köşek olarak adlandırılır.
Kapanabilen burun delikleri ve kalın kıllarla kaplı kulakları da kumlu çöl arazilerinde yaşamalarını oldukça kolaylaştırır. Anlayacağınız üzere çöl iklimine uyum sağlamış olan develerin yapısal olarak en güçlü yetenekleri ise yine çöl ikliminde hayatta kalmalarını sağlayan, susuzluğa ve açlığa dayanma özellikleridir.
Vücut ısılarını dengelemelerine yardımcı olmak için hörgüçleri vardır. Çöller gündüzleri sıcak, geceleri ise dondurucu derecede soğuktur. Bununla birlikte, deve hörgüçlerindeki yağ dokuları, bu tür sıcaklık dalgalanmalarına direnmek için yalıtım görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri