Nöbetçi eczane, halk sağlığı ve yararı için mesai saatleri dışında acil durumlardaki ilaç i ihtiyacınınkarşılanabilmesi için oluşturulmuş düzenli ve eczacı odası bağlı resmi bir nöbet listesidir. Eczaneler normal şartlarda ayda bir kez nöbet olur.
sitesinin belirttiğine göre nöbetler bazı illerde sabahleyin saat 08.00 veya 09.00'da başlar ertesi gün 08.00 veya 09.00'da sona erer diyor.
Nöbetçi eczaneler şehrin büyüklüğü ve küçüklüğüne bağlı olarak sayıca değişiklik gösterebilir. Bu nedenle net bir sayıları yoktur ve şehir yapısı dikkate alınarak belirlenir.
Mesai saatleri dışında nöbetçi olmayan eczanelerin her ne sebeple olursa olsun açık bulunması yasaktır. Tüm bu hususlara uyulmayan durumlarda yasal işlem yapılacağını bildirir, Bilgilerinize sunarız.
Eczacı Nöbet Ücreti
Eczacılar için nöbet ücreti 2023'ün ilk yarısında NET 60,72 TL kazanacak.
İlgili 16 soru bulundu
Hafta içi nöbetler 17:00-08:00 saatleri arasında onbeş saat olarak yapılmaktadır. İşçinin yaptığı işin niteliğine göre zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle üç saat ara dinlenmesi indirilerek hafta içi nöbette oniki saat fazla çalışma yaptığı kabul edilmektedir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Sözkonusu madde, eczacı olmayan kimselerin ecza deposu açmasını düzenlemektedir. Maddeye göre eczacı olmayan gerçek kişiler, eczacı bir mesul müdür atamak kaydıyla ecza deposu açabilirler. Aynı şekilde tüzel kişilerin de ecza deposu açması mümkündür.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilir ve devredebilir.
İcap nöbeti ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 12 saat icap nöbeti tutması gerekmekte ve bir personele bir ayda en çok 120 saat için icap nöbeti ücreti ödenebilmektedir.
Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur. SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Nöbet hizmeti istirahatsiz 24 saati geçemez.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Enflasyondan arındırılmış rakamlarla 2002 yılındaki ortalama eczane cirosuyla 2019 yılı cirosu aynıdır (2002-1.915.700TL, 2019-1.915.500 TL). Ancak serbest eczane brüt kârı 2002 yılında %17,2 iken 2005 yılında %16,8'e 2019 yılında ise %13,8'e gerilemiştir. 2002'den 2019'a brüt kâr kaybı %19,8'dir.
Eczane denetimleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu sağlık denetçileri ve sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı veya resmi tabip tarafından, bizzat mahallinde gerçekleştirilir. Eczane denetimlerine dair görevlendirmeler sağlık müdürlüğü tarafından yapılır.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Eczane.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Özellikle eczaneler, haftanın her günü açık oldukları için eczacılar genellikle esnek bir çalışma saatine sahiptirler. Bununla birlikte, eczacılar genellikle en az 8 saat ve genellikle 9-10 saatlik bir iş günü boyunca çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri