Bir Eli Yağda Bir Eli Balda Deyiminin Anlamı Geniş olanaklara vakıf olan kişilerin yaşadıkları ekonomik rahatlık ve refahı anlatmak için "bir eli yağda bir eli balda" deyiminden yararlanılmaktadır. Bu deyime konu olan kimselerin hiç bir sıkıntılarının olmadığı da anlatılmak istenilenler arasında bulunmaktadır.
[1] Bolluk ve rahatlık içinde yaşamak.
Yağlı ballı olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Araları çok iyi, içli dışlı, samimi olmak.
[1] Kolayca. [2] Hiçbir sorun yaşamadan. [3] Hiç kimseye duyurmadan, hiç kimseye zarar vermeden.
Sinekten yağ çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hemen her şeyden, olmayacak şeyden bile çıkar sağlamaya çalışmak; yarar ummak.
İlgili 45 soru bulundu
Örneğin, “sinekten yağ çıkarmak” ol- mayacak yerlerden bile çıkar elde etmeye çalışmak, çok ince hesaplarla hareket etmek anlamında bir deyimdir. Bu deyimi sinek, yağ ve çıkarmak sözcükleri oluşturmaktadır.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Bir bölgenin çok temiz olduğunu ve pırıl pırıl hale getirildiğini gösteren deyim bal dök yala deyimidir. Özellikle zeminin temizlenmesi üzerinden ele alınan ve kullanılan bir deyim olduğunu ifade etmek mümkün.
Yalancısı olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Doğruluğu bilinmeyen, inanılmayacak sözleri bir başkasından işiterek söylemiş olmak.
Çok fazla zengin olmamasına rağmen, elindekini avucundakini başkalarıyla paylaşan, elinden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ve çevresindeki insanlara yardım etmeye çalışan gönlü bol denir. "Gönlü gani" şeklinde de kullanılan deyim cömert, bonkör ve semih sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Külahları değişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Araları bozulmak, bozuşmak” anlamında tehdit olarak kullanılır. “Hareketlerini düzeltmezsen külahları değişiriz, ona göre!”
Eli böğründe kalmak deyimi birçok şiirde, şarkıda ve türküde yer almış bir deyimdir. Eli böğründe kalmak deyimi umutsuz ve hazin sonla biten durumlarda kişilerin üzülmesini ifade etmek için kullanılmaktadır. Kalp kırıklığını ve kalbin üzüntü ile dolmasını ifade etmektedir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Bir işe eli alışkın olmak, bir işi yapabilecek el becerisi bulunmak.
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
Eli bayraklı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kavgacı, şirret, edepsiz.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
[1] Üzüntüden,korkudan konuşamamak.
Eli cebine gitmemek (veya varmamak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cimri olmak, para harcamaya kıyamamak.
El ayak çekilmek deyiminde, el ayak ikilemesi insanlar anlamına gelir. Çekilmek ise herkesin evlerine girmesi, sokakta kimsenin kalmaması demektir. Bu deyim ''el ayak ortadan çekildi" şeklinde de kullanılır. Saat çok geç olduğunda, örneğin gece yarısını geçtiğinde el ayak çekilir.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Kedi ciğere bakar gibi (bakmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
İmrenerek, iştahla, ele geçirme isteği ile bakmak.
Kedi gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: uysal ve sokulgan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri