Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Açıklama detaylarında sadece kategori Müzik yazıyorsa telifsizdir. Albümü, Plak şirketi yazarsa telif hakkı vardır. Plak şirketi yazıyor / yazmıyor değil bunun kriteri. Üretilmiş her şey teliflidir.
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
İlgili 30 soru bulundu
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Canlı müzik etkinliklerinde ise İcracı Sanatçıya ödenen Kaşe ücreti tamamen Sanatçının sergileyeceği performansa ilişkin yapılan bir ödeme olup, telif ödemesi tamamen icra edilen /edilecek eserlerin sahiplerine ilişkindir.
SORU : Yazdığım romanımın telif hakkını almak istiyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Telif hakkı olmayan müzik, yalnızca orijinal içerik oluşturucuya ait olmayan müziktir. İlgili bir taraf genellikle kullanım izni almak için bir kerelik ücret ödeyebilir. Telif hakkı olmayan müzikler kamuya açık alanda, Creative Commons müzik lisansları altında veya telifsiz müzik kütüphanelerinde bulunabilir.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır.
Dijital Binyıl Telif Hakkı (DMCA) şartlarına uyarız. Bu yasa uyarınca, gerektiği şekilde bildirildiğinde, geçerli telif hakkı yasasını ihlal eden içeriğe erişimi devre dışı bırakırız. Eserinizle ilişkili içeriği tanımlayan geçerli bir hak ihlali bildirimi alırsak içerik kaldırılır ve siz de ihtar alabilirsiniz.
Dünya genelinde engelleme: Bir veya daha fazla telif hakkı sahibi, bu müziğin YouTube'da kullanılmasına izin vermiyordur. Bu müziği kullanırsanız videonuz sessize alınabilir veya YouTube'da hiç sunulmayabilir.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Türkiye şartlarında, bir kitabın telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşmaktadır. Karina Yayınevi, yayınladığı kitaplar için yazarına belirli bir maliyet çıkardığından, kitabın gelirinden doğan payını yazara devretmiştir.
Telif Hakkı Örnekleri
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Not: Bir şarkının cover'ını yapıyorsanız telif hakkı sahiplerinden (ör. söz yazarları veya müzik yayıncıları) mutlaka izin almanız gerekir. Orijinal ses kaydını yeniden üretmek, videoya şarkı eklemek veya şarkı sözlerini göstermek için ek lisanslar almanız gerekebilir.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
· FSEK 68. madde hükmüne göre izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir. Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir.
· Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
Türk Borçlar Kanunu m. 72 düzenlemesi uyarınca; tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Telif hakkıyla korunan çalışmanız YouTube'da izinsiz şekilde yayınlanmışsa söz konusu içeriğin kaldırılmasını talep etmek için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilirsiniz. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek yasal bir işlemdir.
Yapıtı yaratan kişiye bası, oynama ve çeviri karşılığı olarak ödenen para.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri