Perdeleri Temizleyin. Perdeler gibi büyük kumaş parçaları, çok fazla toz barındırır. Hem yüzeylerinin genişliği hem de tekstil ürünü oluşları, toz parçacıkları ve toz akarları için bir üreme alanı haline gelmelerine neden olur.
Örtüler sık sık değiştirilmeli, mümkün olan her gün toz alınmalıdır. Uzun süre toza maruz bırakmak temizleme işlemini zorlaştırır. Elektrikli süpürge ile döşeme ve perde tozunu alabilir, yıkama sıklığını azaltarak tozlanmayı engelleyebilirsiniz.
evimizde toz oluşmasının kaynağı evden eve değişse de genellikle kir, cilt hücreleri veya kumaş lifleridir, ancak kuruyup dökülebilecek herhangi bir şey olabilir. kitaplar, halılar, kilimler, döşemeli mobilyalar, şömineler ve evcil hayvanların tümü toz yüküne katkıda bulunur.
Bunlara canlıların meydana getirdiği diğer maya, bakteri, küf gibi maddeler de dahildir. Diğer taraftan bez lifleri, kağıt, saç, hayvan tüyleri, cilt hücreleri, kir ve diğer bitleri içeren küçük parçacıkların birikimi de toz oluşma nedenleri arasındadır.
Toz Temizliği
Doğru toz alma yöntemi ile kalıcı bir temizlik mümkün. Mikrofiber toz bezi daha etkili temizlik için tercih ediliyor. Mikrofiber bez, hafif nemli hale gelecek şekilde ıslatılıyor. Bezin özellikleri nemli olması ile birleşince, tozlar temizlik sırasında uçuşmuyor ya da dağılmıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Doğru Temizlik Araçlarını Kullanın
Evin çabuk tozlanmasını engellemek adına önemli olan tozu etrafa yaymak değil, yakalamak. Tüylü toz alıcılar ve kuru bezler tozu yaymakla kalır, öte yandan nemli veya elektrostatik yüklemeyle çalışan tek kullanımlık bezler bu konuda çok daha kullanışlı seçenekler arasında yer alırlar.
Yüzeydeki tozlara karşı en etkili yöntem ise mikrofiber bezlerle temizlik yapmak. Bu bezler, tozları hapsederek tozu evinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olur. Evi düzenli olarak süpürmek önemli, fakat süpürgenin yakalayamadığı tozları hapsetmek için zeminleri silmek de olmazsa olmaz.
Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz.
Tozlarla savaşmanın en iyi yolu günde bir kez elektrik süpürgesiyle evi temizlemektir. Özellikle koridorlar ve odalar gibi toz tutmaya daha müsait alanların temizliği oldukça önemlidir. Ayrıca kullandığınız elektrik süpürgesinin niteliği de sizlere tozlarla olan savaşınızda yardımcı olacaktır.
Toz önleyici spreyi kullanmak için, bir sprey şişesine eşit miktarda sirke ve zeytinyağı ekleyin. Sonra birkaç damla sabun ekleyin ve iyice çalkalayın. Spreyi temizlemek istediğiniz yüzeye püskürtün ve yumuşak bir bezle silin. Sprey, tozu uzak tutan ince bir tabaka bırakacaktır.
Ev tozu akarlarının beslendiği şey olduğundan, bir evin içerisinde bırakılan deri miktarı önemli oluyor. Ev ortamınızda milyonlarca toz akarı olabilir ve akarların kendileri zararlı olmasa da, dışkılarında bulunan proteinler dünya çapında alerjenik hastalıkların en önemli tetikleyicileri olarak kabul ediliyor.
Oturma odası gibi en fazla kullanılan yaşam alanlarında mobilyaların toz tutmaması için evi havalandırırken sineklik kullanmak gereklidir. Evde toz olmaması için pencerelere veya kapıya sineklik monte etmek evinize toz girmesini önleyecektir.
İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Evinizi tozdan uzak tutmak için tavsiyemiz, tavan vantilatörü ve döşeme gibi ulaşılması kolay alanlar için en az ayda bir kez iyi şekilde toz alınmasıdır. Yüksek pencereler ve tavanlar, resim çerçeveleri ve raflar gibi küçük eşyaların ise her üç ila altı ayda bir tozu mutlaka alınmalıdır.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Her gün protein tozu alınıp alınmayacağı kişinin bireysel protein ihtiyacına, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlıdır. Protein tozu, bazı insanlar için pratik bir protein kaynağıdır. Fakat herkesin her gün protein tozu alması gerekmez.
Su, kir tutmama özelliğiyle cam temizliğinde kullanılan gliserin mucizevi etkisiyle sizi hayrete düşürecek. 3 litre suya 7 damla gliserin ekleyin.
Evdeki toz akarları ve küf, astım hastalığını daha da kötüleştirebilir. Hava temizleyici cihazlar, havadaki tozu çıkararak astım semptomlarını azaltır. Bu sayede astımın ilerlemesi engellenebilir. Hava temizleme cihazları, havada bulunan partikülleri filtreleyerek çalışır ve tozun önceden çıkmasını engeller.
Saç, gün boyu, kireç, sigara dumanı, yağmur ve hava kirliliği yüzünden tozlanıp kirlenir. Bir de bunlara uzun süreli güneşlenme, sıcak kurutma, perma ve boya gibi etkenler eklenince saçın yapısında değişiklikler oluşmaya başlar. Su ve sebum yetersizleşir. Korunmasız kalan saç parlaklığını kaybeder ve donuklaşır.
Normal lifli bezler, tezgâh ve lavaboları silmek gibi toz alma ve orta hizmet görevleri için kullanılır. Yumuşak yüzeyler için üretilen bezler ise cam, ayna ve parlak işlerde kullanılmaktadır.
Mikrofiber paspaslarla evin tüm zeminlerinin tozunu almalısınız. Süpürgenin ulaşamadığı yerlerde faraş ve saplı süpürge kullanabilirsiniz. Yerleri sık sık ıslak paspasla temizlemeli, yüzeylere özel Cif Yüzey Temizleyici gibi güvenilir temizleyiciler kullanmayı unutmamalısınız.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri