Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
☯️Bu atasözü göre nasıl biriysen nasıl bir karaktere sahipsen insanlara da o karakteri göstermelisin.
"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
İlgili 16 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Bu atasözünün anlamı: Kişi, bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır. Bıkmadan, yorulmadan o işi sonuna kadar getirmelidir. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sözü bizlere bir işi sonuçlandırmadan bırakmamamız gerektiğini söyler.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
İkinci Anlam: Kalp Kalbe Karşıdır atasözü, aynı duygu ve düşünceleri paylaşan insanlar için de sıklıkla kullanılıyor. Kalbin kalbe karşı olması demek iki tarafın da benzer duyguları paylaşılması anlamına gelir. 1- Kalbe kalbe karşıymış, ben de tam seni düşünüyordum. 2- Kalp Kalbe Karşıdır derlerdi de inanmazdım.
- Nefesine güvenen borazancıbaşı olur: Başarı sağlanacağına güvenen kişiler büyük işlere girmelidir.
145-Boş gezmekten bedava çalışmak yeğdir : Çalışmak insanı tembellikten kurtarır.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Atasözleri öğüt ve nasihat verir nitelikteki deneyime dayalı cümlelerdir. Mecaz veya gerçek anlamda kullanılabilen atasözleri vardır.
[1] Toplumun genel gidişine uyan kişi rahat eder. Akıntıya kürek çekmeye kalkan yorulur, başarısızlığa uğrar.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Hazıra Dağ Dayanmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişinin elinde ne kadar çok mal ve mülk ya da para olursa olsun, üretmeden tüketmek kısa sürede eldeki her şeyi bitirebilir. O yüzden eldeki maddi ve manevi durumları harcarken, aynı zamanda bunun yerini doldurmak için mutlaka çalışmak gerekir.
[1] Gereksiz işlerle uğraşmak başına büyük sıkıntılar açabilir, anlamındaki söz dizisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri