Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Konutunun değeri 5 milyon ile 7.5 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 3, Konutunun değeri 7.5 ile 10 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 6, Konutunun değeri 10 milyon TL ve üzeri olan gayrimenkul sahipleri binde 10 oranında vergi ödemekle yükümlüdür.
Taşınmazın tek bir meskene sahip olması gerekir. Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar. Bu durumda kişiler sahip oldukları her bir mesken için ayrı emlak vergisine tabii tutulur.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz. Konut vergilerini daima ev sahibi öder.
İlgili 35 soru bulundu
Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununca söz konusu taşınmazlara sahip olanların her yılın mayıs ve kasım aylarında düzenli olarak bu vergiyi ödemesi gerekiyor. 1319 sayılı Kanun hükümlerince ülkemiz sınırlarında bulunan yapıların hepsi bina vergisine, arsalarsa arsa vergisine tabii.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Apartman, daire, müstakil ev, iş yeri gibi taşınmazlar için bina vergisi alınır. Arsa ve benzeri alanlar içinse arazi vergisi ödenir.
Emlak vergisi her yıl iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. İlk taksit mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksit ise kasım ayında ödenmelidir. Vergi ödemesi, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabilir.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4'ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2022 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
2023 emlak vergisi tarihleri içerisinde vergiden hiçbir geliri olmayan kişiler muaftır. Emlak vergisinde muaf olmak isteyen şehit ve gazi yakını, engelli, dul, yetim ya da emekli olan kişiler başvuruda bulunabilir.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Eğer Türkiye'da senede 8,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,261 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 6,739 TL, aylık 562 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
Belediyeye bildirim, satın alma işleminin gerçekleştiği yılın sonuna kadar yapılabilir. Örneğin 13 Şubat 2020 yılında ev almış bir şahıs, 31 Aralık 2020'ye kadar Emlak Vergisi bildirimi yapmak ile mükelleftir.
Emlak Beyan Değeri belirlenecek semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır, İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, Emlak Beyan Değeri belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır.
Kira Vergisi Götürü Gider Yöntemi Hesaplama
Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli - İstisna Tutar = Kalan) Bulunan kalan tutarın %15'i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur.
Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Muafiyet durumu konutlar için söz konusu sadece tek mesken olması durumunda uygulanıyor. Dolayısıyla birden fazla konuttan kira geliri elde eden ev sahiplerinin de gelirleri için beyanname vermesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri