Genelde 1:10, 1:4, 1:2, 1:3, 2:3 gibi bir oranda gerçekleşir. Örnek olarak, bir şirketin toplam 2 bin adet hissesi olsun ve bir hisse fiyatı da 500 dolar olsun. 1'e 2 hisse bölünmesi gerçekleştiğinde, her bir hisse ikiye bölünecek demektir. Bu durumda toplam hisse adedi 4 bin, bir hissenin fiyatı ise 250 dolar olur.
Örneğin elimizde 100 TL'den 100 adet hisse olsun ve 1:10 oranında bölünsün. Hisse senedi bölünmesi sonrasında hisse adeti 1000, fiyatı 10 TL olur. Tersine hisse bölünme işleminde ise 100 adet hisse 10 adet, yeni fiyat ise 1000 TL olarak belirlenir.
Özetle, yatırımcı bölünmeden kar ya da zarar etmez. Kar veya zarar hissenin performansına, yani borsadaki yatırımcıların bu bölünmeye verecekleri tepkiye bağlıdır. Yapılan araştırmalar, hisse senetlerinin bölünme işleminden sonra daha iyi performans sergilediklerini ortaya koymaktadır.
Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır. Şirket her türlü hisse değerini korumuş olacaktır.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Hisse bölünmesi, bir şirket, hisse senetlerinin değerinin çok yüksek fiyatlandırıldığına karar verdiğinde ve hisse senetleri için talebi arttırmak (ve genellikle toplam fiyatı artırmak) istediğinde gerçekleşir. Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer.
Bedelsiz sermaye artırımının hisseye etkisi
Bedelsiz sermaye artırımında bölünme oranı kadar hisse fiyatı etkilenir. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra hisse fiyatında düşüş olur.
Yani ilgili şirketin hissesinin likiditesi artar. Ters hisse bölünmesi dediğimiz durumda ise genel amaç, borsada işlem gören hisse adedini azaltmaktır. Bu durumda da hisse senedinin likiditesi azalır.
Stock split olarak da bilinen hisse bölünmesi, iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlar, bedelli ve bedelsiz bölünmedir. Her iki sermaye artırımı metodunun da hem yatırımcılar hem de şirketler adına farklı avantajları söz konusudur.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Borsalarda alım ve satım işlemlerinde sahip olunan hisse senedi sayısı lot kavramı ile ölçülür. Borsa yatırımına yeni adım atan kişilerin sıkça merak ettiği 1 lot ne kadar eder sorusunun yanıtı, 1 lot 1 hisse senedine eşittir şeklinde açıklanabilir. Yatırımcılar borsalarda lot karşılığı alış veya satış işlemi yapar.
Bedelsiz bölünme, bir şirketin hisse senedi sayısını artırması ancak hissedarların sahip olduğu pay oranını değiştirmemesi işlemidir. Bu işlem, hisse senedi fiyatını düşürerek daha erişilebilir hale getirir ve likiditeyi artırır.
Bu tür sermaye artırımında, hissedarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır.
Şirket %100 oranında bedelsiz bölündüğünde, hisseler iki katına çıkar. Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır.
Bunun için ortakların herhangi bir işlem yapmaları gerekmez. Sermaye artırımının gerçekleştiği gün yeni hisse senetleri şirket yatırımcıların hesabına aktarılır. Formül sonucunda ortaya çıkan değer ne kadar yüksekse ilgili şirketin bedelsiz sermaye artırımı yapma ihtimali de o kadar yüksek olur.
Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri