Araştırma sonuçlarına göre İHL mezunlarında diğer lise mezunlarından farklı olarak birtakım kimlik unsurlarının oluştuğu ve genel manada bir “İmam Hatipli” kimliğinden bahsedilebileceği tespit edilmiştir. Bu kimliğin öne çıkan özellikleri ise “ahlaklı, edepli, saygılı, dindar, ağırbaşlı” olarak sıralanabilir.
Tüm kapılar kapanırken yüzüne ardı ardına, "Allah var, gam yok" demektir imam hatipli olmak. İmam hatipli olmak mihrabı boş bırakmamak, topluma her zaman önder olmaktır. İnandığı gibi yaşamak, mensubu olduğu dini ve camiayı en iyi şekilde temsil etmektir imam hatipli olmak.
Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Ladik Anadolu İmam Hatip Lisesi, 13-21 Ekim tarihleri arasında kutlanan İmam Hatipliler Haftası vesilesiyle bir misafiri ağırladı.
İlgili 23 soru bulundu
İmam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu ders saati, her sınıf için toplam 36 saat olacak. Diğer ortaokullarda ise zorunlu ders saati 5-6. sınıflar için 28'şer saat, 7-8. sınıflar için ise 29 saat olarak belirlenmişti.
AÖİHL kaç yıl:
Açık Öğretim İmam Hatip lisesi 3 ve ya 4 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır. Bu sure öğrencinin denklik durumuna ve yaşına göre değişebilmektedir. Meslek derslerinden Kuranı Kerim, Arapça, Hadis ve Tefsir dersleri yüz yüze verilecek, diğer dersler uzaktan eğitim şeklinde alınacaktır.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
İmam Hatip Lisesi; imam-hatip, müezzin, Kuran kursu öğreticisi yetiştirmek için hem mesleğe hem de üniversiteye hazırlayan ortaöğretim kurumudur. İmam Hatip Lisesinde, Anadolu lisesinde okutulan temel derslere ek olarak dini mesleki dersler de okutulur.
CEVAP: 1924 yılında Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan İmam Hatip Okullarından itibaren -Osmanlı son dönemindeki medreselerin aksine- din derslerinin yanı sıra öğrencilere Fransızca, Tarih, Coğrafya, Fen Bilgisi, Matematik, Felsefe, Fizyoloji, Musiki, Hüsnü Hat gibi dersler eklenmiştir.
Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
İmam hatip okullarının kurucusu ve ilk müdürü Mahmut Celalettin Ökten Hoca Ankara Müftülüğü tarafından düzenlenen bir panelle anıldı. TDV Genel Merkezi konferans salonunda yapılan panele öğretmenler, imam hatip lisesinden öğrenciler, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlar katıldı.
I. BÖLÜM Görevler Madde 2 — İmam - Hatiplerin Görevleri : 1) Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, cuma, bayram ve tera vih namazlarını, gerektiğinde cenaze namazını kıldırmak. 2) Kendisi tarafından veya mahallî müftülükçe hazırlanan cuma ve bayram hutbelerini, zamanında ve usûlüne uygun olarak okumak.
Hatip, topluluk karşısında etkili konuşma becerisine sahip kişi.
İmam hatip liselerinde kız öğrencilerin Kuran-ı Kerim dersinde isterlerse başörtüsü takabilecekleri, 1981 yılında çıkarılan yönetmelikte öngörülmüştü. Yani türban takması zorunlu değil, isteğe bağlıydı. Öğrenci, Kuran-ı Kerim dersinde türbanı takabilecek, ancak diğer derslerde türban takması yasaktı.
Öğrencilerimizin düşünme becerileri geliştirmede önemli bir yeri olan Felsefe dersi, 10. sınıf zorunlu/ortak dersleri arasın- da yer almıştır. Böylece Felsefe dersi, 10 ve 11. sınıflarda 2'şer saat olarak çizelgede yer almıştır.
Cevap-1: Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksiklikler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda İş İmkanı
İlahiyat Fakültesi mezunları, gerekli KPSS puanlarını almaları halinde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip, müezzin, kuran kursu öğreticisi gibi pozisyonlarda işe başlayabilir.
Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir. İmam cemaate namaz kıldırma, ezan okuma gibi din hizmetlerinde görev alır.
İmam Hatip liselerinden mezun olanlar ilahiyat bölümlerine ek puanlı yerleştirme puanı ile yerleşebilmektedir. Bunların haricinde tekstil, ulaştırma, sivil havacılık, tarım, radyoloji, gazetecilik, radyo ve televizyon, muhasebe ve finans gibi birçok bölüm bulunmaktadır.
DHBT'ye katılacak adayların ilgili öğrenim düzeyinde KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür oturumuna katılmaları zorunlu olduğundan DHBT'ye ortaöğretim düzeyinde katılacak adayların KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim Sınavı başvurularını yapmaları zorunludur.
SORU 1: AÇIK ÖĞRETİM İMAM HATİP LİSESİ´NE KİMLER KAYIT YAPTIRABİLİR? Ortaokul mezunu, lise ara sınıf terk, örgün lise eğitiminde okumakta olanlar, düz lise veya diğer liselerden mezun olanlar Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırabilirler.
Ortaokul diploması ve ara sınıftan gelerek tasdikname ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için; zorunlu dersinin kalmaması, başarılması gereken en az 90 alan kredisi ile birlikte toplamda 212 krediyi alması, yüz yüze eğitimi ve gerekli dönem şartını tamamlaması durumunda ...
Daha önce bir liseden mezun oldum. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt olabilir miyim? Daha önce bir lise bitiren (bu örgün eğitimde bir lise, Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi de olabilir). Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt yaptırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri