Yapı ruhsatları her bina için 5 yıl süre ile geçerlidir. Ruhsatın alınmasından 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. inşaatın bitme süresi ise 5 yıldır.
İmar Kanununa göre “yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapıya (inşaata) başlanılması” ve “beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıların ruhsatı hükümsüz hale gelir.
Uygunluğu kabul edilen yapı ruhsatının geçerlilik süresi, inşaatın başlama tarihi itibarıyla 5 yıldır. Ayrıca ruhsat verildikten sonra inşaata 2 yıl içerisinde başlanılması gerekir.
Her beş yılda bir yenileme harcı ödenerek bu ruhsat süresi uzatılabilmektedir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılmaktadır. Tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 Yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Müracaat esnasında getirilen evrakların geçerlilik süresi 6 aydır.
Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
Yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde inşaatın yapımına başlanılması ve 5 yıl içinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yapı ruhsatı alınması zorunluluğu doğacaktır. Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır.
Halihazırda devam eden inşaat yapıları ve eski binalara ruhsat almak için, İmar Kanunu tarafından belirlenen ruhsat prosedürlerinin uygulanması ve gerekliliklerin tamamlanması durumunda, ruhsat alınabilir.
İmar izinleri konusunda büyükşehir olan illerde ilçe ve büyükşehir belediyeleri, büyükşehir olmayan illerde ilçe belediyesi, arazinin belediye ve mücavir alan sınırı dışında olması durumunda da il özel idaresi yetkilidir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2. İstanbul'da 100 m2 evin ruhsat harcı 1175 TL tutuyor.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre konusu yapı olan bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
4) İnşaat faaliyetleri hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 5) İnşaat faaliyetleri Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 6) Pazar günü izin olduğu halde tüm bölgelerde inşaat faaliyeti gerçekleştirmek yasaktır.
– Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07'den başlayarak saat 19.00'a kadar yapılabileceğini belirtiyor. – Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak.
İnşaat yasağı uygulaması 15 Mayıs 2023 ve 15 Ekim 2023 tarihleri arasını kapsayacak.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. Bu yolun hukuka uygun şekilde izlenebilmesi için, öncelikle idare tarafından usule uygun şekilde yıkım kararı verilmesi gerekir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Sözleşmede belirtilen, iskan alma sorumluluğunu yerine getirmeyen müteahhit, teslimi eksik yaptığı gerekçesiyle dava edilme yolu vardır. Dava sonucunda, müteahhit iskan iznini almaya mecbur tutulur. Bu konuda yapılabilecek diğer alternatif ise; müteahhidin borçlarının ödenmesi ve müteahhide rücu edilmesidir.
Araç alım satım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 2022 yılı için 457 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için araç alım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 1.019 Türk lirasıdır.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
YAPI SAHİBİ
İlk düzenlenen yapı ruhsat belgesinde ada/parsel, müteahhit firma, proje müellifi, şantiye şefi ve yapı denetim firması değişmesi durumunda isim değişikliği ruhsatı düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri