Çifte vatandaşlık, bir kimsenin aynı anda birden çok ülkenin vatandaşlık hakkını kazanmasıdır. Çifte vatandaşlık çoğunlukla insanların kendi ülkesinin vatandaşıyken, bir başka ülkenin vatandaşı olma hakkını kazanmasıyla gerçekleşir. Çifte vatandaşlığın öteki ismi ise çoklu vatandaşlıktır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Kişi gerçekte tek bir vatandaşlığa sahiptir. Ancak, dinsel veya ırkî nedenlerle kişi bir ikinci ülke tarafından vatandaş gibi işlem görmekte veya vatandaşa temsil edilmektedir.
Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin öncelikle, başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekmektedir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme veya yetkili makam kararıyla alınabilmektedir.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
01 Ocak 2000 tarihine kadar hem Türk, hem de Alman vatandaşlığını elde etmiş olan vatandaşlar yasal olarak çifte vatandaştırlar. Yeni Alman Vatandaşlık Yasası, temel prensip olarak, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir yabancının, mevcut vatandaşlığından ayrılmasını öngörmektedir.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
İNGİLTERE. Birleşik Krallık vatandaşı olmak isteyen adayların, geçmiş taramasından geçmesi, İngilizce dil sınavlarından yeterli puan alması ve başvuru esnasından en az beş yıldır ülkede ikamet etmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı vatandaşı olmak dünyadaki en pahalı ve zorlu vatandaşlık işlemleri arasında yer alıyor.
Özellikle soyağacında göçmenlik olanlar, çifte vatandaşlık almanın peşinden koşuyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'nda ise çifte vatandaşlık durumu “çok vatandaşlık” olarak düzenlenmiştir ve bu durum, Türk vatandaşının aynı anda birden fazla vatandaşlığa sahip olması anlamına gelir.
Buna göre Brezilya, Arjantin, Meksika, İran ve Suriye gibi vatandaşlıktan çıkma hakkı vermeyen ülkelerden gelenler, Alman vatandaşlığı için gerekli şartları sağladıkları takdirde Almanya çifte vatandaşlık hakkından yararlanabiliyor.
Tek bir yatırımla başvuru sahibi, eşi, çocukları ve ebeveynler beş yıllık oturma izni, ardından da vatandaşlık hakkına sahip olurlar. Böylece Portekiz, vatandaşlık alması en kolay ülkeler arasından birinci sırada yerini alır. Portekiz'den vatandaşlık alarak AB vatandaşı olunur.
Özetle, parayla en kolay AB vatandaşlığı seçeneği sunan tek ülke Portekiz diyebiliriz.
Göçmenler ülkesi Amerika her yıl yüzbinlerce kişiye vatandaş olma hakkı tanıyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın 2021 yılı vatandaşlık raporuna göre, ABD vatandaşlığına kabul edilenlerin sayısı 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı.
Ayrıca, doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı doğum anından itibaren hüküm ifade edecektir. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk soy bağı esasına göre Türk vatandaşı olacaktır.
Bu kişilerin doğan çocukları Alman vatandaşıdır. Göçmen anne veya baba 8 yıldan beri Almanya'da oturuyorsa ve en az son iki yıl süresiz oturma iznine sahipse, bunların, 2000'den sonra Almanya'da doğan çocukları Alman vatandaşıdır.
Yabancı uyruklu ebeveynleri olan bir çocuk, ebeveynlerinden biri sekiz yıldır yasal olarak Almanya'da yaşıyorsa ve süresiz oturma hakkına sahipse, Almanya'da doğumla birlikte Alman vatandaşlığını da alır.
3) SEKİZ YERİNE, BEŞ YIL: Vatandaşlığa geçiş için Almanya'da sekiz yıl yaşama şartı yumuşatıldı ve beş yıla indirildi. Böylece, Almanya'daki neredeyse tüm Türkler'in Alman vatandaşlığı hakkı doğdu.
Almanya Vatandaşlık Şartları
-Hakkında Yabancılar Yasasının 46 maddesine göre sınır dışı edilme kararı bulunmamak, - Almanya'da en az 8 yıl yasal oturum, Eşi Alman vatandaşı ise 5 yıl. - Almanya'da temelli olarak yerleşmiş olmak (geçici bir nedenle Almanya'da bulunanlar bu aktan yararlanamaz);
Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu. Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu.
Çalışma İzni Almak
İzin almak için kimlik, pasaport, diploma nüshalarını ve başvuru formu gibi talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır.
İngiltere vatandaşlığına başvurabilmek adına gerekli olan bazı koşullar vardır. Bu koşulların başında 18 yaşı doldurmuş olmak gelir. Ardından en az 5 yıl İngiltere'de ikamet etmiş olmak ve oturma hakkına en az 1 yıldır sahip olmak gerekir.
Bununla ilgili ayrıntıları “vatandaşlık işleri” başlığı altında bulabilirsiniz. Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Fakat bu aile cüzdanı Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri