Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir ve Ne Kadardır? TMK 328/2. maddesine göre, eğitimine devam eden kız bir çocuğa ödenen nafaka için herhangi bir yaş sınırı öngörülmemiştir.
18 yaşından sonra nafaka alabilmek için kendi adına Yardım Nafakası davası açması gerekir. Diyelim ki 20 yaşındaki, öğrenim gören bir çocuk babasına nafaka davası açıyor. Bu durumda nafaka, dava tarihinden itibaren bağlanır. Yani 18 yaşından 20 yaşına kadar olan dönem için nafaka talep edemez.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir. Ancak bu şekilde yapılan genel hesaplar her zaman doğru sonuçları vermeyebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Yoksulluk nafakası alacaklısının vefat etmesi halinde yoksulluk nafakası ödeyen kişinin nafaka ödeme sorumluluğu ortadan kalkacaktır. Yoksulluk nafakası ölüm ile sona ereceğinden nafaka alacağı mirasçılara geçmeyecektir. Yoksulluk nafakası ödeyen kişinin ölümü halinde de ödeme yükümlülüğü mirasçılara geçmeyecektir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir.
Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuğun 18 yaşını doldurması ve reşit olması ile birlikte iştirak nafakası yükümlülüğü kendiliğinden sona erer. İştirak nafakası yükümlüsünün, çocuğun reşit olmasından dolayı nafakanın kaldırılması için bir dava açmasına gerek yoktur.
AÇIK ÖĞRETİM ÜNİVERSİTESİNDE OKUMAK BABANIN YARDIM NAFAKASI YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMAZ.
Eğitim nafakası, eğitim süreci devam eden ergin çocuk tarafından bizzat açılabilir. Kişiye sıkı sıkı bağlıdır. Bu dava, ana veya babadan yalnızca birine karşı açılabileceği gibi, her ikisine karşı da açılabilir. Bu dava bakımından herhangi bir süre şartı söz konusu değildir.
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.
Sadece asgari ücret civarında geliri olan eşin yoksul olarak kabul edilemeyeceği görüşünde olunması halinde yoksulluk nafakasına hükmedilmeyecektir. Aksi yönde bir değerlendirme yapılması durumunda ise nafaka ödenmesi yönünde karar verilecektir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Eşinden yoksulluk nafakası alan kadının, aynı anda yetim aylığı alıp alamayacağına ilişkin olarak, mevzuatta, aksi yönde bir düzenleme ya da hüküm bulunmadığından; Eşinden “Yoksulluk Nafakası” alan kadın, Aynı anda, “Yetim Aylığı” da alabilir.
Tarafların ölmesi halinde aralarındaki nafaka ilişkisi son bulur. Eğer nafaka yükümlüsü ölürse nafaka alacaklısı başka bir nafaka yükümlüsünden talepte bulunabilir. Yoksulluk hali ortadan kalkmışsa ya da nafaka yükümlüsünün bakım gücü artık yoksa nafakanın sonlandırılması için mahkemeye başvurulması gerekmektedir.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
İştirak nafakası hangi durumlarda kesilir? Çocuğun velayetinin değişmesi durumunda iştirak nafakası kesilecektir. Diğer bir husus da nafaka yükümlüsünün ölmesi halinde iştirak nafakası ödeme sorumluluğu da ortadan kalkacaktır. Çocuğun on sekiz yaşını doldurması ile nafaka kendiliğinden sona erecektir.
Benzer şekilde nafaka alacaklısı da koşulları gerçekleştiğinde nafakanın artırılmasını talep edebilecektir. Süreli nafakalara örnek olarak İştirak nafakası gösterilebilir. İştirak nafakası müşterek çocuklar 18 yaşına gelinceye kadar ödenir. Yoksulluk nafakası ise süresiz nafaka türlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri