Devamlı karşı tarafı suçlayan insanlar, kendi davranışlarını kolay ve basit bir şekilde örter ve kişisel sorumluluklarından kaçınmanın yolunun bu olduğunu düşünürler. Aynı zamanda bu tip kişiler, dışarıdan insanların kendilerine yönelik var olan ”iyi” algılarını koruyabileceklerini düşünürler.
Psikolojide sürekli birini suçlamak ve suçu başkasına atmak, bireyin yaşadığı her negatif durum karşısında sorumluluk almaktan kaçınması ve suçlu olduğu hâlde karşısındakini suçlamakta ısrar etmesi olarak tanımlanabilir.
Toplumsal baskı, ailede uygulanan değersizlik hissi, kıyaslama, öz güven eksikliği, bunun yanı sıra, duyguları yansıtmadaki ya da anlatmadaki kaygılar ve tüm bunlara ek olarak, çevre tarafından sürekli eleştirilme gibi birçok sebep suçluluk psikolojisi görülmesine neden olur.
Suçluluk, zaman zaman kişinin hatalarından ders almasına ve gelecekte daha saygılı veya ahlaki davranmasına yardımcı olabilir. Ancak suçluluk aşırı ve uygunsuz olduğunda çeşitli sıkıntılara, kaygı (anksiyete) veya depresyon gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
İlgili 15 soru bulundu
Gaslighting kişinin özellikle kendi çıkarları için manipülatif bir şekilde yanıltma veya aldatma davranışı olarak da tanımlanabilir. Mağdur kişi, düşüncelerini, geçeklik algısını ve akıl sağlığını sorgulamaya başlar. Kişinin zaman içerisinde öz güveni ve öz saygısı zarar görür.
Gaslighting; bireyi, kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede psikolojik olarak manipüle etmek olarak tanımlanıyor. Gaslighting'e maruz kalan kişi, kendini sürekli eksik hissediyor, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünüyor ve fazla alınganlıkla suçlanıyor.
Manipülatif kişiler farklı kişi ya da grubu hedef alarak kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirir. Etik olmayan yöntemlerle kişininin ya da grubun değişimini amaçlar. Algı yönetimi ve manipülasyon bir arada olduğu bu durum psikolojik bir süreç olduğu kadar aynı zamanda hak ihlalidir.
Gaslighting, genellikle güç dengesinin olduğu ilişkilerde kullanılır. İlişkideki güçlü taraf, zayıf tarafla çelişen bilgiler sunarak onu kontrol etmeye çalışır. Bu, kurbanın kendi gerçeklik algısını sorgulamasına, kafası karışmasına ve güvensizlik duymasına neden olabilir.
Manipülasyon, diğerlerine karşı kendi çıkarlarının gözetilmesi dolayısıyla genellikle dürüst olmayan bir sosyal etki biçimi olarak kabul edilir. Manipülatif eğilimler, borderline kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarından kaynaklanabilir.
Duygusal şantaj yaparak, hakaret ederek, bağırarak ve/veya öfkeli beden dili kullanarak da agresif tarzda taleplerinin peşinden gidebilirler. Söyledikleriniz çarpıtılır. Sizin söylediklerinizin anlamını kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye çalışır. Suçluluk hisleri ile dolu hissedersiniz.
Love bombing (sevgi bombardımanı) manipülasyona dayalı duygusal istismardır. Abartılı sevgi sözleri, gösterişli hareketler ve şaşaalı jestler ile kontrol ve güç kazanmaya yöneliktir. Ben-merkezci, karşı tarafı tedirgin eden ve kendine bağlamaya yönelik bir psikolojik baskı biçimidir.
Sürekli hediyeler almak, övgüler yağdırmak, özürler dilemek ve minnetarlık göstermek repartuarlarında görebileceğimiz davranışlar arasındadır. Başkaları ile koalisyonlar kurup kendi taraflarına çekmek, böylece mağdur kişiyi haksız göstermek de başvurdukları yollar arasında yer alır.
Kendisinin çok hassas olduğuna inanmak. İlişki içinde olduğu kişi kendisini kırdığında onun bunu aslında istemeden yaptığını düşünmek. Kötü olayların o kadar da kötü olmadığını düşünmek. Daha öncesinde rahatça konuşabildiği fikirlerini ya da duygularını topluluk içinde ifade etmekten çekinmek.
Bu taktiği uygulayan kişinin asıl amacı partnerinin üzerinde güç kazanmaktır. Onu hayatının merkeziymiş gibi gösterir ve yine aynı şekilde partnerinin hayatının merkezinde olmak ister. Bütün bunları yaparken ilişki kurduğu kişiyi iltifatlara boğar, zamansız hediyeler alır ve her konuda aşırıya kaçar.
Terimin adı, Gas Light (Gaz Lambası) adlı 1938 yapımı bir oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini deli olduğuna ikna etmeye çalışır ve gaz lambasını söndürdüğünde eşi bunun gerçek değil uydurulmuş bir şey olduğunun farkına varır.
Partnerin eleştirilecek herhangi bir kusuru bulunmuyorsa ve sevgi bombardımanını özellikle başka insanların yanında yapılıyorsa fakat ilişki ilerledikçe başkalarının yanında eleştirmeye ve aşağılamaya başlıyorsa, love bombing anlaşılmaktadır.
Romantik bir ilişkiyi bitirmek için karşıdaki kişiyle iletişime geçmeden aniden sonlandırmak, herhangi bir açıklama yapmadan bütün iletişimi kesmektir.
Hiçbir şey olmamış gibi davranın. Sizi kaybetmek istiyorsa ona engel değil, yardımcı olun ki hayatınızdan çıkmasının sizin için bir sorun teşkil etmediğini anlasın. Ona gönderme olacak paylaşımlarda bulunmayın. Ortak arkadaşlarınız varsa onunla ilgili konuşmayın mutlaka kulağına gidecektir.
Duygu Sömürüsü
Kişinin duygularını göz ardı ederek onları kendi çıkarları için kullanmasıdır. Bu tür davranışlar genellikle insanların acılarını, endişelerini veya kaygılarını kullanarak kendi çıkarlarını elde etmek için yapılır.
Bu yöntemler, sözlü veya sözsüz olabileceği gibi genellikle bir kişinin diğer kişilerin düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını etkilemek için bilinçli olarak kullanılır. En basit tabiriyle manipülasyon; davranışları, duyguları ve ilişkileri kontrol etmek için dolaylı taktikler kullanmaktır.
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri