Âlim Han bu siyasi yapıda Buhâra Emîrliği'ni 1910-1920 yılları arasında idare eden son hükümdardır. Bolşevik İhtilalının ortaya çıkması ve Çarlık idaresinin yıkılması, Buhâra ile Rusya arasındaki bütün dengeleri alt üst etmiştir.
Rus demiryollarının Türkistan içlerine kadar uzanmaya başlamasıyla kaçınılmaz işgaller de birbirini izlemiş, Mangıtlar döneminde Buhara Hanlığı Rus işgaline uğramıştır. Buhara Hanlığı, Rus Çarlığı'nın yıkılışı ile 1918-1920 yıllarında bağımsızlığına kavuşsa da bu durum çok uzun sürmemiştir.
Şehir 54 (674) yılında Muâviye'nin Horasan Valisi Ubeydullah b. Ziyâd tarafından fethedilmiştir.
Buhara Hanlığı, Buhara ve bugünkü Özbekistan dolaylarında hükümü sürmüş Şeybani Hanedanı, Aştarhan Hanedanı (Canoğulları Hanedanı) ve Mangit Hanedanı olmak üzere üç hanedanın yönettiği Türk hanlığıdır.
Buhara Emirliği (Özbekçe: Buxoro Amirligi, Tacikçe: Аморати Бухоро; 1785 - 1920), Aştarhan hanedanı'nın son hanı olan Ebül Gazi zamanında, Muhammed Rahim Han yönetimindeki Moğol kökenli Mangıtlar tarafından kurulan Özbek devleti.
İlgili 31 soru bulundu
Şehir, Özbekistan topraklarında 1599'dan 1920'ye kadar hüküm süren en büyük 3 hanlıktan biri olan Buhara Hanlığına da başkentlik yaptı.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Buhara'nın isimlerinden olan Fâhira ismi ile ilgili Hz.
Özbek yazı dili bugün İran ve Tacik dillerinin etkisinde kalarak ı, ö, ü ünlülerini kaybetmiş olan Güney Özbekçesi üzerine kurulmuştur. Güney Özbekçesi ağızları Semerkand, Buhara, Taşkent, Fergana ve Hokand bölgesinde konuşulur.
Cuma Camisi de denilen ilk cami, Batı Karahanlı Hükümdarı Arslan Han tarafından 1121 yılında yaptırıldı. Kalon Camisi, Moğol istilası sırasında ciddi hasar gördü.
21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuş, 869 yılında ölmüştür.
Taşkent, 1 Eylül 1991 tarihinden bu yana Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Özbekistan'ın başkentidir.
Buhara Yahudileri (İbranice: בוכרים, Bukharim), Farsça'nın bir lehçesi olan Buhori dilini konuşan Orta Asya'daki Yahudilerdir. İsimleri, zamanında oldukça büyük bir Yahudi cemaati olan Buhara Emirliği'nden gelir.
1710-1876 yılları arasında başşehir Hokand olmak üzere Fergana bölgesinde hüküm süren bir devlet. Hanlığın kurucusu Şâhruh Özbekler'in Ming kabilesine mensuptur. Bu kabile, Şeybânî Hanı Abdullah Han zamanında (1583-1598) Tobol ve İrtiş yöresindeki eski yurtlarını bırakarak Fergana'ya göç etmiştir.
Rus İşgali ve Hokand Hanlığı
Hokand Hanlığı, XVIII. yüzyılın başında Buhara Emirliğinden ayrılarak Fergana Vadisinde Şahruh tarafından kurulmuştur (Saray, 2004: 41).
1500-1920 yılları arasında hüküm süren Buhara Hanlığı, Osmanlı Devleti'nden sonra en uzun süre yaşayan Türk-İslam Devleti'dir.
Karikatürist Lütfi Küçük'ün çizimiyle "Dünyanın İncisi Marmaris'in" ifade edildiği heykele yeni bir görünüm kazandırıldı. Dünyanın belirginleştirilmesi için okyanuslar ve karalar özel olarak işlenerek, renklendirildi. Heykel geceleri de özel ışıklandırmayla aydınlatılacak.
Kubbetü'l-İslam (İslam'ın Kubbesi), yetiştirdikleri ilim, din, kültür ve sanat adamları, mutasavvıf ve zahitleriyle değerlendirilen şehirleri nitelemekte kullanılan bir ifade. Türkiye'nin Bitlis ilindeki Ahlat, Afganistan'ın Belh ve Özbekistan'ın Buhara kentleri, bu şekilde anılan yerleşimlerdendir.
1924 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş, daha sonra 1936'da Karakalpakistan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içine alınmıştır.
Özbeklerin Tarihi
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
Nayman boyu-Bu boy Kırgızlarda, Kazaklarda ve Özbeklerde de bulunmaktadır. Bu boyun yerlesme seklin belirtirsek onlar de asagıdakiler.
Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir.
Özellikle; Kalyan Camii ve Ark Kalesi, Buhara'da gidilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bu bölgelere ek olarak, Çar Minar Medresesi ve İsmail Samani Türbesi Buhara gezilecek yerler arasında dikkat çekmektedir.
Buhara, Nakşıbendi Kardeşliği'nin yedi büyük mutasavvıfın vatanıdır. Tasavvufun büyük temsilcileri burada yaşamış, dini ve sosyal hayatlarını sürdürmüş, Buhara-i şerifin oluşumuna ve refahına, maneviyatın yetiştirilmesine ve duygusal ruhun yükselmesine katkıda bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri