Her bir insan yılda 9.5 ton hava solumaktadır. Havanın %21-23 civarı oksijen olduğu için, kişi başı yılda 740 kilogram oksijen tükettiğimiz söylenebilir. Bu durumda tek bir insanın 1 yıllık oksijen ihtiyacı için yaklaşık 7-8 ağaç gerektiği söylenebilir.
Bir insan yılda ortalama dokuz buçuk ton hava solur fakat ağırlık olarak bu havanın yalnızca yüzde 23'ü oksijendir. Üstelik her nefeste bu oksijenin tamamını değil; yaklaşık üçte birini kullanabiliriz. Buradan yola çıkıldığında, bir insanın yılda yaklaşık 740 kg oksijen soluduğu ortaya çıkar.
Bir insan günde en az 28 bin litre hava, 500 litre oksijen tüketir.
Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
1 hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretir.
İlgili 43 soru bulundu
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
Ancak genel olarak, bir ağaç, yaşam süresi boyunca yaklaşık olarak 20-50 ton karbon dioksit gazını tutabilir. Bu nedenle, 1 ton karbon dioksit gazını tutmak için ortalama olarak 20-50 adet ağaç gerekir.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken, zeytin ve incir açları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken, zeytin ve incir ağaçları ise oksijen vermeye başlar.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırma ekibi, artan Güneş radyasyonu nedeniyle Dünya'nın yaşam kaynağı oksijenin 1 milyar yıl sonra biteceği öngörüsünde bulundu.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olarak gösterilen ve topraklarının yüzde 71'i ormanlarla kaplı olan Karabük, ülkenin oksijen deposu konumunda.
veya toprağa dönüşene kadar ağaçların içinde depolanır. Bu nedenle, ağaçların yokluğu havada önemli ölçüde DAHA YÜKSEK miktarda karbondioksit ve DÜŞÜK miktarda oksijen ile sonuçlanacaktır!
Ayrıca Tema Vakfının yapmış olduğu istatistiklere göre yetişkin 1 ağaç saatte 2,3 kg CO2 emer, 1,7 kg O2 üretir. Bir yetişkin ağaç günde 8 saat fotosentez yaptığı düşünülmektedir. Bunun sonucunda yetişkin bir ağaç bir yılda 6,7 ton CO2 tüketip, 4,96 ton O2 üretmektedir (TEMA, 2020).
Aldığımız havada oksijen oranı yüksek iken dışarıya verdiğimiz havadaki oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı yüksektir.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Oksijen Konsantratörünü gün boyu kullanabilir miyim ? * Oksijen Konsantratörü cihazları 24 Saat kullanılabilir şekilde üretilmiş olsa da, cihazınızın 7-8 saatlik çalışması sonucu ortalama yarım saat dinlendirmeniz cihazın ömrünü uzatacaktır.
Çam ağaçları iğne yapraklı ağaç türlerinden olup yaz kış yapraklarını dökmeyen türden ağaçlardır. Çam ağaçları güzel görünüşleri dışında bize büyü bir oksijen kaynağıdır. bir saatte temizleyerek oksijen salabiliyorlar.
1 litre benzinin yakılması ile 2,33 kg karbondioksit ve 1 lt dizel yakıtın yakılması ile 2,77 kg karbondioksit gazı açığa çıkmaktadır.
Bu, bugün yoldaki ortalama benzinli aracın 1 litre için yaklaşık 9.4 km yakıt ekonomisine sahip olduğunu ve yılda yaklaşık 185.08 km gittiğini varsayarsak yakılan her litre benzin yaklaşık 2.35 gram CO2 oluşturur.
40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri