Birey için işsizliğin sonuçları hem maddi ve hem de manevi olarak yıkıcıdır. İşsizlik %5 veya %6'nın üzerine çıkarsa ekonomide ciddi problemler oluşur ve ülke için yıkıcı boyutta olabilir. Çok sayıda insan işsiz olduğunda, ekonomide büyüme yavaşlar ve tüketici harcamaları artacağından dışa bağımlılık da artacaktır.
Sabit bir düzeyi olmamakla beraber, normal oran doğal işsizlik düzeyinde aldığı değerdir. İstihdam kapasitesi zorlandığında enflasyon oranı yükselir. İşsizlik tırmandığında ekonomik faaliyetler yavaşladığından enflasyon düşer.
İşsizliğin toplumsal sonuçları
İşsizliğin yükselmesi toplumda bencillik ve yabancı düşmanlığına yol açabilir. Az miktarda olan iş imkânını diğer ülkelerden gelen yabancılara kaptırmak istememe yabancı düşmanlığı ve sınırlardaki geçişlerin azalmasına neden olabilir.
Bir ülkede çalışmak isteyen ancak iş bulamayan kişilerin sayısını gösteren veriye işsizlik oranı denir.
Faiz artırımının negatif yönlerden biri ise yatırım maliyetinin yükselmesidir. Maliyet artışıyla yatırımcılar, kredi alımlarına daha mesafeli yaklaşır. Ayrıca istihdam da masraflı olarak görülebileceği için düşer. Buna bağlı olarak işsizlik artar ve ülkenin büyüme verileri geriler.
İlgili 20 soru bulundu
İşsizlik oranının düşmesi ekonomideki toplam talebi artırmakta ve sonuçta emek piyasasında ücretlerin yükselmesi sonucunu doğurmaktadır. Ücret artışı, verimlilik artışından daha hızlı artarsa, ekonomi reel ücret enflasyonu içerisine girecek ve üretim maliyeti yükselecektir.
İşsizlerin işsizlik dönemlerinde en azından geçimlerini sağlayabilmeleri için tüketim yapmayı sürdürmeleri gerekecektir. Bu durum da temel tüketim oranlarının artışına sebep olacaktır. Yüksek orandaki ve sürekli olan işsizlik, bir ekonomide ciddi sıkıntılara işaret ederken sosyal ve politik karışıklıklara yol açabilir.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
İşsizlik Oranı: İş arayan, işe dönmeye hazır ya da iş bekleyen bireylerin ülke nüfusu iş gücüne oranıdır. Ekonomik aktivitedeki düşüşün sonucu işsiz- liği meydana getirir. İşsizlik oranı = (İşsizlerin miktarı/toplam işgücü) x 100'dür.
Bu çalışmalardan elde edilen bulguların ortak özelliği ise işsizliğin birey üzerinde psikolojik (stres, depresyon, kaygı, öz güven kaybı vb.) ve fiziksel sağlığı (uykusuzluk, baş ve mide ağrıları, vücut direncinin düşmesi, vb. gibi çeşitli somatik rahatsızlıklar) ilişkili olduğudur (Dursun, 2012).
İşsizliğin ekonomik olarak yarattığı sorunlar tüm ülkeler de birbirine benzemektedir. Bu sorunların başlıcası, bir üretim faktörü olan emeğin kullanılamamasından kaynaklanan üretim kaybıdır. Diğer üretim faktörlerinde olduğu gibi emeğin de verimli bir şekilde kullanılamaması durumunda üretimde kayıplar yaşanacaktır.
İşsizlik fonlarından sağlanan gelirin, bireyin çalışıyorken elde ettiği gelirden büyük olması durumunda, işsizlik tuzağı ortaya çıkar. Bu tuzak bugün özellikle işsizlik kazançlarının yüksek olduğu AB gibi gelişmiş ülkelerde önemli bir problem haline gelmiştir.
İşsiz insanlar arasında psikolojik stres ciddi bir sorun kaynağı olup çeşitli sosyal ve psikolojik problemlere neden olmaktadır. Çalışmamızda orta yaştaki yetişkin işsizlerin gençlerden ve kadınlardan daha yüksek oranda psikolojik rahatsızlıklara ve yaşam sevincinin azalmasına rastlanmıştır.
Genel olarak enflasyonla işsizlik arasındaki bu ilişki Phillips eğrisi ile analiz edilmektedir ve yüksek enflasyonun düşük işsizliğe, düşük enflasyon oranının ise yüksek işsizliğe yol açtığını göstermektedir.
Gayriiradi ise işsizlik cari ücret düzeyinde çalışmayı kabul edip iş bulamayan bireylerin oluşturduğu işsizlik türüdür. Üretimden sürecinden çıkarılsa bile mevcut üretimde herhangi bir değişikliğe neden olmayan bireylerin oluşturduğu işsizlik türüdür.
Philips eğrisine göre işsizlik oranının düşük olduğu ekonomilerde enflasyon artar. İstihdam artışı ya da yüksek ücretler piyasada likidite bolluğuna neden olacağı için kısa dönemde enflasyonist etkiler oluşur. İktisatçılar kısa dönem için işsizlik ve enflasyon arasında bir seçim yapmak zorundadır.
TÜİK Kurumsal. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre 337 bin kişi azalarak 3 milyon 582 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık azalış ile %10,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,9 iken kadınlarda ise %13,4 olarak tahmin edildi.
İşsiz: Cari ücretlerden çalışmaya razı olup da iş bulamayan iş gücünün varlığıdır. Çalışmayan ve iş arayan yetişkin emeğin sayısını ifade etmektedir. İşsizlik Oranı: İşsizlerin toplam iş gücü içindeki oranıdır.
Aynı zamanda tarım ve sanayi arasındaki istihdam ve işsizlikte farklılık arz etmektedir. Hızlı nüfus artışı, yüksek şehirleşme hızı, istihdam gelir dağılımı, enflasyon, yatırımların yetersizliği, ekonominin yapısından kaynaklanan diğer nedenler, ülkemiz için işsizliğin başlıca nedenlerini oluşturmaktadır.
Genç işsizliğin oluşumuna makro düzeyde neden olan pek çok faktör sırala- nabilir. Bunlar; toplam talep yetersizliği, ekonomik durgunluk ve krizler, de- mografik faktörler, işgücü politikalarının yetersizliği, eğitim politikalarının yetersizliği, asgari ücret uygulaması ve gençlere yönelik ücret politikalarıdır.
inşaat, yüzde 56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı. TÜİK'in, Türkiye'yi 26 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" olurken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,2 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" oldu. EN YÜKSEK İSTİHDAM NEREDE?
(2021-4. çeyrek)
İşsizlik oranın en yüksek olduğu ülke yüzde 13,7 ile Kosta Rika. Ardından yüzde 13,4 ile İspanya, yüzde 13,1 ile Yunanistan ve yüzde 12,5 ile Litvanya geliyor. İşsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 2,2 ile Çekya, yüzde 2,7 ile Japonya ve yüzde 3,1 ile Polonya.
Normal şartlar altında “güçlü istihdam, güçlü ekonomi” demek olduğu için beklentilerin üzerinde gelen istihdam verilerinin borsa üzerinde de pozitif bir etki yaratması beklenir. İstihdamın yüksek olması ülke para biriminin değer kazanmasını sağlar.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.
İktisadi büyüme ile verimlilik arasında kısa ve uzun dönem nedensellik ilişkisi bulunamazken, iktisadi büyüme ile istihdam arasında kısa dönemde bir ilişki bulunamazken, uzun dönemde istihdam büyüme üzerinde etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri