Doğum tarihinin bir kelime veya bir, iki isimle belirlenmesidir. Hangi isimler çocuğun doğduğu seneyi ebced hesabıyla verirse, o isimlerden biri çocuğa verilmiştir. Meselâ: H. 1311′de doğan çocuğa “Mahmud Bahtiyar”, “Süleyman Hurşid”, “Yusuf Mazhari', “Ömer Rıza” ve “Recep Servet” gibi isimlerden biri verilebilir.
Gelecekte vuku bulacak olayları değişik metotlarla öğrettiğine inanılan ilmin adı. Harf, rakam, kelime, esmâ-i hüsnâ, âyet ve sûrelerin belli bir düzene göre kareler içine yazılarak bunda bâtınî mânalar arayan bir tılsım türü. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı.
a) İbn Hacer'in Fathu'l-Bari'deki ifadesi şöyledir: “Rivayetle sabittir ki, İbn Abbas, ebced hesabı ile uğraşanları azarlamış ve bunun bir nevi sihir olduğunu belirtmiştir. Bu tespit uzak bir görüş değildir. Çünkü, şeriatte bunun aslı yoktur.”(Fethu'l-Barî, 11/351).
Netice olarak söylemeliyiz ki: Ebced hesabı geleceği keşfetmeye yeterli bir kaynak değildir. Gelecek Allah'ın ilminde, irâdesinde ve kudretindedir. Allah bildirmedikçe hiçbir kimse, hiçbir hesaplamayla yarının ne olacağı hakkında bir ön bilgiye veya tahmine sahip olamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Evlilikte ebced hesabının basit bir şekilde nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse de ilk olarak ilgili kişilerin isimlerine gereksinim vardır. Kadın ve erkeğin isimleri belirlendikten sonra isimlerde harflerin karşılık geldiği rakamları eski Arap alfabesindeki sıralamaya göre bulunur ve rakamlar belirlenir.
eski sami alfabe sırasına göre tertiplenmiş, arapça'ya mahsus sesleri gösteren harfler ilave edilmiş ve bu sıraya göre harflere, birden ona sıra ile, ondan yüze onar onar, yüzden bine yüzer yüzer olmak üzere birer sayı değeri verilmiş olan arap haflerinin diziliş sırası ve bütünü.
İslami ilimler içinde böyle bir ilim yoktur. Geçmişte de ne sahabe döneminde ne müctehidler döneminde ebced hesabını ilim ve sahih bir hesaplama yöntemi olarak gören alim yoktur. Bediüzzaman Risaleler de Sikke-i Tasdîk-i Gaybî kitabında böyle ebced hesaplama yapar ama bunun ehli sünnette ilmi bir dayanağı yoktur.
Örneğin kişinin adı Murat olsun, ismin ebced değeri 245'tir. Bu isme en yakın ebced değerli Esma "Ya Nur"'dur. Ebced hesaplamasıyla burcunuzu öğrenmek istiyorsanız kendi adınız ile birlikte annenizin adının ebced değerlerini buluyorsunuz. Bulduğunuz ebced değerlerini toplayıp, 12'ye bölüyorsunuz.
Ebced değeri şifreleme ve bir konuda şifreli yazılmış eski bilgilere erişim için kullanılmaktadır. Ebced hesabına göre yazılmış tarihi eserler içerisinde gizli olduğu tahmin edilen bilgi ve belgelere ulaşmak için kullanılmaktadır.
Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah'a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır. ESMAÜ'L-HÜSNA, Allah'ın güzel isimleri ve aynı zamanda Allah'a ait birer özelliği anlatması bakımından sıfat olarak kullanılmaktadır.
(Şekil 51). İlk üç grubu (ebced, hevvez, hutti) oluşturan 10 harf (birer birer) 1'den 10'a kadar olan sayıları, 4.-5. grubu oluşturan 8 harf (onar onar) 20'den 90'a kadar olan sayıları, son üç grubu oluşturan 10 harf ise (yüzer yüzer) 100'den 1000'e kadar olan sayıları ifade eder. 11, 12, 13 ya da 21, 22, 23…
Cifr, değişik metotlarla gelecekten haber verdiği iddia edilen ilmi veya bu ilmi kapsayan eserleri ifade eder. Daha çok Şiîler tarafından geleceğe ilişkin haberleri ihtiva ettiği öne sürülen ve Hz. Ali ile Ca'fer es-Sâdık'a nisbet edilen eserlere de genellikle “el-Cefr” veya “el-Cefr ve'l-câmiâ” adı verilir.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder. Sadece Kur'an'da geçen ilâhî isimler 100'den fazladır; muhtelif hadislerde Allah'a nisbet edilen başka isimler de mevcuttur.
Ebced sistemiyle, harflerin değerlerine göre gaybî sırları açıklayan ilme verilen isimdir.
Harflere verilen sayı değerleri ile geleceğe veya mazideki olaylara tarih düşürmek yahut isme dair işaretler çıkarmak ilmi. Ebced hesabına yakın bir ilmin adıdır. Kelime olarak; sütten kesilmiş oğlak veya kuzu derisi anlamında olan "çefr"den gelmektedir.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir.
El Aliyy esması en üstün en yüce kendisinden daha üstün bulunmayan anlamına gelmektedir.
Ebced: Elif: 1, Ba: 2, Cim:3, Dal:4 Hevvez: He: 5, Vav: 6, Ze: 7 Hutti: Ha: 8, Tı: 9, Ya: 10 Kelemen: Kef: 20, Lam: 30, Mim: 40, Nun: 50 Se'fes: Sin: 60, Âyn: 70, Fe: 80, Sad: 90 Karaşet: Kaf: 100, Rı: 200, Şın: 300 Te: 400 Sehaz: Se: 500, Hı: 600, Zel: 700, Dazığ: Dad: 800, Zı: 900, Ğayın: 1000.
(1) Bu kelime daha sonra deri manasına kullanılmıştır. (2) Istılahi olarak ise manası şudur : Çeşitli metodlarla kıyamete kadar olacak hadiseleri bilmeye yarayan harflerin ilmidir.
Cifir ilmi, harflere verilen sayı değerleri ile âyet, hadis veya evliyaların sözlerinden çeşitli tarihleri çıkarma ilmidir. Rakamlar keşfedilmeden önce, harfler, rakamların yerine kullanılmakta idi. Buna, ebced ilmi de denmektedir. Ebced ilminin başlangıcının Hz. Âdem'e kadar gittiğini söyleyenler bulunmaktadır.
El Basıt esmasının ebced değeri 77 olmaktadır. Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır. El Basıt esması genişleten manasında olduğu için kişinin varlığını maddi ve manevi genişletmeye vesile olmaktadır.
Ebced hesabına göre elif (1), lam (30) ve fe (80) değerindedir. Elif isminin üç harfinin ebced değeri (1+30+80=111) yüz on birdir. Elif hem harftir, hem sayıdır. Harf olarak Arap alfabesinin ilk harfi olduğu gibi, sayıların da birincisidir.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri