İşten kendi rızası ile ayrılanların ya da işten çıkarılanların eğer çıkış yapılan tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi yapılmışsa 100 gün doktor muayenesi ve eczane hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. İstenen prim gün sayısı doldurulmamışsa bu süre 10 güne kadar kısalır.
İşsiz kalan bir kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez.
Anılan statüde istihdam edilenlerin sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihte sona erer ve bu tarih idare tarafından on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile SGK ya bildirilir.
Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında sigortalı çalışanlar için görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, Kuruma verilmek zorundadır. ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilen kimlik numarası yazılır.
Evet işsizlik sigortanız devam eder.
İlgili 45 soru bulundu
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
Şöyle ki; İşten ayrıldığınız tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminiz bildirilmiş ise işten ayrıldıktan sonra ilk 9 gün içinde istirahat raporu almanız halinde, istirahat süresine göre SGK'ya başvurarak her gün için geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz.
SGK ekranında sigorta durumu aktif demek, kişinin aktif olarak sigortasının yattığını, yani kişinin sigortalı bir işte çalıştığını ifade eder. Çok da zor bir anlamı yok gördüğün gibi.
Sigortamın aktifliği ya da pasifliği hakkında bilgi almak için ilgili sigorta kurumu ile iletişim kurulması gerekir. Sigortam aktif durumda ise SGK resmi web sitesinde görüntülenebilir. İlgili web sitesinde yer alan hizmet döküm sorgulama alanından sigortanın aktifliği kontrol edilebilir.
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
ARTIK AYDA 9 GÜN SİGORTALI ÇALIŞMAK YETERLİ
Yapılan bu düzenleme sayesinde, ayda 9 gün ile 20 gün arasında sigortalı çalışan kişilerin tamamı, GSS primini 30 güne tamamlamaktan kurtulmuş oldu. Artık sadece ayda 8 gün ve daha az sürelerde sigortalı çalışanlar eksik GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda kalacaklar.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
Ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri nedenlerle iş yeri veya işin gerekleri sonucu toplu iş akdi feshine gidilmesi ve 30 gün içerisinde, işyerindeki işçi sayısına bağlı olmakla birlikte 10-30 işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi toplu işçi çıkarımı olarak tanımlanabilir.
İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir. İşverenler, "Sigortalı İşe Giriş" ve "İşten Ayrılış" uygulamasına e-Bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir.
İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödemelerin yapılmaya başlandığı 2002 yılından bu yana 16 milyon 730 bin kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulundu. Bunlardan 9 milyon 336 bin kişi işsizlik maaşı alabildi. İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yılda en az 600 gün prim ödemek ve son 120 gün hizmet akdi ile çalışmak gerekiyor.
İşsizlik maaşını 2. kez almak için herhangi bir engel bulunmamaktadır. 2, 3 veya daha fazla kez işsizlik maaşı alabilmek mümkündür. Tek şart ise yukarıda belirtildiği gibi 3 yıl içerisinde en az 600 gün olmak şartı ile çalışmış olan sigortalı işsizler, 2. Kez işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri