Demir gübrelemesi ile toprağın beslenmesi ve bunun sayesinde bitkilerin hızlı ve sağlıklı gelişmesidir. Demir gübrelemesi ile toprak beslenerek bitki gelişimi hızlandırıldı. Bitkide yeni yaprakların daha çabuk çıkması sağlandı. Bitki gelişimindeki gerilemenin önüne geçilerek yaprakların sararması engellendi.
Demir fotosentezin bileşenlerinden biri olup, büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Ayrıca kurak ve yarı kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda eksikliği en çok görülen bitki besin maddesidir. Demir noksanlığında bitkide en son çıkan genç yapraklar sarımsı yeşil olur.
Bitkilerde demirin (fe) yokluğunda klorofil maddesinin sentezlenmemesiyle bitkilerin genç yapraklarında ve özellikle son çıkan yapraklarında görülen kloroz, damarlar arası sararma şeklinde ortaya çıkar. Çok şiddetli ise sararmalar beyazlaşmaya döner bazen de bitkilerin yaprakları ölür ve son olarak dökülür.
Demir eksikliğinde fotosentez oranı önemli ölçüde azalırken asimilasyon oranı (alınan mg CO2/mg klorofil) üs cinsinden artar. Yani klorofil miktarı azaldıkça Fe halen solunumda görevini yapar. Bu da Fe enzimlerinin fotosenteze direkt olarak karıştığını gösterir.
Son olarak soğan, sarımsak ve havuç gibi bitkilere demir gübresi, bitkilerin 5-6 yapraklı olduğu dönemden itibaren verilebilir. Demir gübresi bitkilere eğer yapraktan verilecekse uygulama dozları 10-15 gün ara ile verilmelidir. Eğer dozlar damla sulama şeklinde yapılacaksa haftalık olarak uygulanır.
İlgili 28 soru bulundu
Demir elementinin fazlalığı durumunda bakır, çinko, magnezyum ve mangan absorpsiyonu azalabilmektedir. Yaşlı yapraklardan genç yapraklara demirin aktarılamaması nedeniyle bitki, büyüme organlarının demir gereksinimini sürekli demir alarak karşılayabilmektedir.
Organik madde açısından yüksek ya da az miktarda içerik bulunduran topraklar demir alımında önemli rol oynar. Fosfor, kil ve kireç açısından zengin topraklar demir alımını azaltır.
Demir sülfat monohidrat içeriğinde bitkilerin ihtiyacı olan demir, kükürt yanında, az miktarda çinko ve bakır ihtiva eder. Bu durum bitkilere yarayışlı form sağlar. Meyve, sebze, tahıl üretimi, çiçek yetiştiriciliğinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca istenmeyen yosunların öldürülmesi için kullanılmaktadır.
Demir sülfatın bir diğer avantaj sağlayan yönü ise, direkt toprağa transfer edilebildiği gibi çözelti formuna getirilip bitkilerin yapraklarına sıkılarak da uygulanabilir olmasıdır.
1- Sarılık görülen bireysel ağaç uygulamalrında ve küçük mekanlarda sonbaharda ya da erken ilkbaharda toprak uygulamaları yapılabilir.
Demir yıkanmayla kaybolur ve toprağın alt tabakalarında tutunurlar. Bu nedenle Demir Sülfat gübresinin toprağa takviye edilmesi ile topraktaki demir eksikliği giderilir. Bu şekildeki Demir Sülfat kullanımıyla bitkilerin kolaylıkla demir eksikliğini giderebileceği bir toprak yapısı oluşturmak mümkündür.
Kansızlık olarak da bilinen anemi vakalarında toprak yemeye sık rastlanıyor. O halde demir eksikliğini gidermek için demir bakımından zengin kil yeniliyor olabilir. Aşırı açlık durumlarında toprak yendiği ya da bazı besin eksikliklerinin toprağı çekici kıldığı da söyleniyor.
Azot noksanlığının belirtileri önce yaşlı yapraklarda görülür. Yapraklar önce açık yeşil bir renk alır; azot eksikliği ilerledikçe sarı ve giderek kırmızıya dönüşür. Noksanlığın devam etmesi halinde yaşlı yapraklardaki sararma genç yapraklara da sirayet eder.
Demir gübrelemesi ile toprağın beslenmesi ve bunun sayesinde bitkilerin hızlı ve sağlıklı gelişmesidir. Demir gübrelemesi ile toprak beslenerek bitki gelişimi hızlandırıldı. Bitkide yeni yaprakların daha çabuk çıkması sağlandı.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Normal depolama ve kullanım koşulları altında tehlikeli bir ayrışma ürününün oluşması beklenmez. Cilt aşınması/tahrişi : Cilt tahrişine yol açar. Ciddi göz hasarları/tahrişi : Ciddi göz tahrişine yol açar.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Demir bitkilerde fotosentezin önemli gereksinimlerinden biri olup, başarılı bir gelişme için muhakkak gerekli iz elementlerden bir tanesidir. Kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda, eksikliğine en çok rastlanan mikro besin maddesidir. Eksikliği durumunda genç yapraklar yeşil rengini kaybedip sararır.
ÜRÜN KULLANIMLARI: Toprak Hazırlığında tabandan yada yapraktan üst gübreleme olarak kullanılabilir.
1) Ispanak
En çok demir içeren besinler deyince herkesin aklına gelen tabii ki demir deposu ıspanak! Özellikle içeriğinde bulunan demir minerali oranıyla kırmızı etle yarışabilecek durumda olan ıspanak A, K ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri