Türkiye'de, iyi satacağı hesaplanan kitaplar 2.000 (yazıyla iki bin) adet basılır.
Kitabın baskısını belirten metni arayın. Bazen yayıncı, kitabın hangi baskısına sahip olduğunuzu telif hakkı sayfasının altına açıkça yazacaktır. "Birinci Baskı" ifadesini ve ardından yılı arayın. Şanslıysanız, telif hakkı sayfası her baskının yayınlandığı yılları listeleyecektir.
Bir kitabın baskı sayısı önemli olmakla birlikte asıl olan, o kitabın kaç adet basıldığıdır. Yani bir kitabın baskı sayısına bakarak o kitabın satışı hakkında yanılgıya düşülmemelidir. Örneğin 1.000'er adetten 10 baskı yapan kitapla, tek bir baskısı olup da 10 bin adet basılmış kitap miktarı aynıdır.
Kitap oluşturulmuş ve basımevine verilmiş, bu ilk baskı oluyor mesela 2000 tane bastılar kitaptan ve bu 2000 tükendi, ikinci basıma geçiliyor.
Kitap basımı için gerçekleştirilen her aşamada yapılan işler titizlikle kontrol edilmektedir. Bir kitabın baskı süreci genellikle matbaaların yoğunluğuna göre değişiklik göstermekle birlikte on iş günü kadar sürmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Örneğin telif anlaşmanız % 10 ise 40 Kuruş % 50 ise 2 TL olur. Kısaca 1000 adet kitabınız satılırsa toplamda 400-2000 TL para kazanmış olursunuz ki bu miktarda telif ücreti veren yayınevi bulmanız da oldukça zordur. Bu nedenle yayınevleri genellikle telif ücreti olarak size 25-100 arasında kitap verirler.
Türkiye şartlarında, bir kitabın telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşmaktadır. Karina Yayınevi, yayınladığı kitaplar için yazarına belirli bir maliyet çıkardığından, kitabın gelirinden doğan payını yazara devretmiştir.
1. İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens - 200 milyon. Kitap, Fransız Doktor Manette'in 18 yıl boyunca Paris'te Bastille'de hapis yatmasını ve hiç tanımadığı kızı Lucie ile Londra'da yaşamak üzere serbest bırakılmasını anlatır. Charles Dickens'in bu eseri dünya çapında en çok satışı yapılan eser olma unvanını taşıyor.
genelde kitapların (kapak hariç) 2. sayfasında bulunan, listelenmiş basımlardan (bence) en önemlisi olan ilki. "birinci baskı" olarak da geçebilir zaman zaman. genelde yanında basım ayı ve yılından oluşan tarihiyle birlikte belirtilir.
Kitapların ilk baskıları çok önemlidir zira ilk okuyucu ilk baskı ile kitaba karşı sempati veya empati kazanır. Kitaplar ilk baskıları ile hayat bulurlar. Eğer ilk baskılar kaliteli ve düzgün bir biçimde ortaya konulursa okuyucu da bu ilk baskıdan etkilenecek ve ilk intibasını bu ilk baskı ile alacaktır.
Çeşit çeşit baskı var. Türkiye'de, iyi satacağı hesaplanan kitaplar 2.000 (yazıyla iki bin) adet basılır. Bu sayıdaki kitaplar, genellikle aylarca raflarda sürünür.
Cilt kelimesi Arapça'dan gelir ve sözlük anlamı koruyucu demektir. Aslında her kitap bir cilde sahip olarak üretilir. Ancak günümüzde bu terim daha kalın, sert karton veya deriden yapılmış kitap kapaklarını ifade etmektedir. Günümüzde basılan ve satılan tüm kitapların yaklaşık %95'i ciltli olarak basılmaktadır.
Baskı yılı önemli olmasada yakın yıllar olmasında çıkabilecek sorulara aşina olman açısından önem arz eder. 1 - 2 senelik kitaplarda çok büyük fark olmaz. Hatta eskiden yeniye doğru çalışmakta fayda var. Soruları hazırlayanlarda o eserlerden isifade ediyorlardır kanımca.
Türkiye'de ISBN tahsis işlemleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Bir yayıncı veya kitapçı olarak kitap satmak amacında olduğunuza göre, bu sizin tercihinize bağlı olacaktır. Kitaplarınız ISBN'le sipariş edilemiyor veya dağıtılamıyorsa ve bibliyografik bilgi girişleri yapılmamışsa kitaplarınızın satışı yapılamayabilir.
Gazete ve dergi vb. sürekli yayınların bir bütün oluşturan, değişik tarih, numara taşıyan baskılarından her biri, nüsha.
Ekonomik Baskı, siparişinizin çalışma günleri dahilinde 8-14 gün içerinde hazırlanma sürecidir. Diğer baskı türlerine göre miktar olarak fazladır. Miktar fazla olmasına rağmen uygun fiyatlıdır. Miktar arttıkça birim fiyatı da düşmektedir.
Merhaba, Kitabın arkasında ya da ön kısmına baktığınızda kare etiket gibi bir şey olur. O etikete de dikkatli baktığınızda basım yılı yazar.
Aradaki fark tamamen ranttır, atının değeriyle ilgisi yoktur. İşte Parmaksız, vatandaşın zararına olan bu rantın ortadan kalmasını sağlamış. Darphane'nin hızlı ve çabuk şekilde altın teslimi, 2. baskı denilen sahte ziynet altının büyük oranda piyasadan çekilmesini sağlamış.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
Romanın tamamının paylaşılması doğrudan hak ihlali yaratacağı için, örneğin 100 sayfalık bir romandan 6-7 sayfayı aşmayan bir bölümü bu şekilde okumak için yayınevinden izin istenmelidir.
İzinsiz sesli kitaplar da korsanın bir türü olarak son dönemde sıklıkla kullanılıyor. Özellikle Youtube'da çok sık karşılaştığınız izinsiz sesli kitap okumaları da telif hakkı ihlalidir ve korsandır. YAYBİR, üyelerinin hak ihlallerinin önüne geçmek için, yasadışı izinsiz sesli kitaplarla da mücadele ediyor.
Böyle bir durumda en kolay yol cumhuriyet başsavcısına başvuruda bulunmaktır. Bunun için öncelikle taklit eser örneğinin bulunması gerekmektedir. Buna kitap ve edebi eserde marka tescili yapılmış ise tescil belgesi de eklenerek savcıya başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri