Bu tuşlara Shift Tuşu ile birlikte basılırsa, tuşun üst tarafında bulunan karakter yazılacaktır. Sağ elin yüzük parmağı ile vurulur.
Bilgisayar klavyelerinde 2 tane bulunan Shift tuşları; klavyelerin sağ ve sol altında yer almaktadır. Klavyelerin sol alt kısmında yer alan Shift tuşu, Ctrl ve Fn tuşlarının üzerine yer alırken; sağ altta yer alan Shift tuşu ise, klavyelerin sağında yer alan Ctrl tuşu veya yön tuşlarının üzerinde konumlanmıştır.
SHIFT tuşuna basmak gerekiyorsa iki elinizi birden kullanmalısınız. Bir elin parmağı harf tuşuna basarken, SHIFT tuşuna basılacaksa, diğer elin serçe parmağı bu işi yapmalıdır. Örneğin büyük harf G yazmak istiyorsanız, önce sağ el serçe parmağınızla SHIFT e, sonra sol el işaret parmağınızla da G harfine basmalısınız.
Klavye soldan sağa doğru çapraz olarak inen tuş kolonlarından oluşur. Başparmaklar SPACE (Boşluk) tuşu ve yanındaki iki tuştan sorumludur. İşaret parmakları ikişer tuş kolonundan sorumludur. Orta ve yüzük parmaklar birer kolonda hareket eder.
Dolayısıyla F klavyede on parmak yazmak çok daha kısa bir sürede öğrenmeyi sağlamaktadır. F klavye on parmak tuş düzeneğinde A ve K harfleri üzerinde birer çıkıntı bulunur, bu çıkıntılı tuşlar üzerine her iki elin işaret parmakları, aralık tuşuna baş parmaklar yerleştirilir.
İlgili 25 soru bulundu
3 SAYI TUŞU: Bu tuşa, sol elin orta parmağı ile basılır. Diğer parmaklar yerinden kalkmaz.
Bu tuşa, sol elin işaret parmağı ile basılır. Diğer parmaklar yerinden kalkmaz. 5 SAYI TUŞU: Bu tuşa, sol elinizin işaret parmağı ile basılır.
10 Parmak Klavye veya On Parmak, görme duyusunu kullanmanıza gerek kalmadan, klavyedeki tuşların yerini ezberleyerek ve yazma esnasında 10 parmağınızı aktif olarak kullandığınız bir klavye tekniğidir.
Sağ elin işaret parmağı ile (t) tuşuna, sol elin işaret parmağı ile Ü, tuşuna basılır. Ş tuşu ve enter tuşuna ise sağ elin küçük parmağı ile basılır.
Temel tuşlar klavyenin alttan ikinci sırasındaki U,İ,E,A,Ü,T,K,M,L,Y tuşlarıdır. Bu sıraya “ TEMEL SIRA” adı verilir.
Başlat | Ayarlar | Denetim Masasından Klavye simgesine çift tıklayınız. Gelen pencereden dil sekmesine tıklayınız. Açılan pencerede Türkçe üzerine gelip, bir kez tıkladıktan sonra Özellikler düğmesine tıklayınız. Gelen menüde Türkçe (F veya Q) seçeneğine ve tamam düğmesine tıklayınız.
Shift tuşu kendisiyle neredeyse aynı işlevselliğe sahip olan Ctrl ve Alt tuşları gibi kullanılır.
F tuşlarını işlev tuşları olarak iki yolla kullanabilirsiniz: Fn tuşu ışığı yanana kadar Fn tuşunu basılı tutun. Ardından F1 ve F2 tuşları işlev tuşu olarak kullanılabilir. İşlev tuşlarını devre dışı bırakmak için Fn tuşuna tekrar basın.
F Lock tuşunu kullanma
Klavyenizde bir F Lock tuşu varsa standart komutlar ve alternatif komutlar arasında geçiş yapmak için bu tuşa basın. F Lock ışığı Kapalı olduğunda alternatif işlevler çalışır (Yardım, Geri Al gibi). F LOCK ışığı açık olduğunda standart işlevler çalışır (F1, F2 vb.).
Ayrıca diğer yazılarımızı takip edenler bilir, özellikle on parmak klavye kullanımı için en ideal klavye türünün F klavye olduğunu devamlı vurguluyoruz. Dolayısıyla adaylar, F klayvede on parmak kullanmak için oldukça yoğun bir çalışma temposu içerisine girerler.
Ortalama bir süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapar. (Bilimsel eğitimle klavye kullanan kişiler saniyede 10-12 vuruşun üzerine çıkabilmektedirler.)
F klavyede ise parmaklarınız U, İ, E, A; K, M, L, Y tuşlarının üzerinde yer almalı. Baş parmaklarınız yine aynı şekilde space(boşluk) tuşunda kullanılacak. Bu konumlara uygun yerleştirmeleri yaptığınızda 10 parmak klavye tekniğinde hızlıca gelişebilirsiniz.
Özellikle liselerde daktilografi denen derslerde F klavye teknikleri ile 10 parmak klavye çalıştırıldığı için insanlar zamanla çok daha hızlı yazı yazabilir hale geliyorlar. Eskiden yazı işlerinde ya el yazıları ya da daktilolar kullanılıyordu.
Her şey parmaklarınızı doğru tuşlara yerleştirmekte! İşaret parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 1, 4, 7, Num Lock. Orta parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 0, 2, 5, 8. Yüzük parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 3, 6, 9.
F klavye ise 10 parmak daktilo bilenler için. kimse 10 parmak daktilo bilmek zorunda değil ve f klavye kullamak zorundada değil. Q klavye daha çok kullanılan bir klavye.
F klavye mucidi Dr. Yener, 1955 yılında onaylanan bu çalışmanın ardından Türkiye'deki tüm daktiloların F klavyeye dönüştürülmesi yönünde çalışmalarına devam etti. 1974 yılında F klavye, Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul edildi.
F1 tuşu: Bütün programlarda yer alan yardım penceresinin açılmasını sağlamaktadır. F2 tuşu: seçilen dosyaların isimlerini değiştiren bir tuş olmaktadır. F3 tuşu: Kullanılan pencerede arama özelliğini açmakla görevli bir tuş olmaktadır. F5 tuşu: Sayfayı yenilemek için kullanılan bir tuş olmaktadır.
Türkçe adına özel olarak geliştirilmiş klavye çeşidine F klavye denmektedir. Bunun temelinde Türkçe alfabe içerisindeki bazı harflerin parmaklara uygun yerde bulunmasıdır. Özellikle İngilizce alfabede yer almayan, 'Ç, Ş, Ğ ve Ö' gibi farklı harfler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri