Ancak 18 yaşını doldurmamış olması nedeniyle 17 yayını doldurmuş kişinin çocuk olduğunu hesaba katarak TMK madde 126/1'de, “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez“, kuralını da ekliyor. Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır.
Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti.
İlgili 17 soru bulundu
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2021 yılında gerçekleşen boşanmaların %33,6'sı evliliğin ilk 5 yılı, %20,9'u ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Boşanma sayısı yüzde 90 arttı
2001'de 92 bin boşanma gerçekleşirken bu sayı 2021'de 174 bine kadar çıktı. Bu da 20 yılda boşanma sayısının yüzde 90 arttığını gösteriyor. Boşanma sayısı özellikle son 10 senede belirgin bir artış gösteriyor. 2019'da boşanma sayısı 157 bin idi.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Aralarında 1 yaş fark bulunan evli çiftlerin boşanma oranıysa yüzde 3. Araştırmada, evli çiftlerin ilk iki yılı başarılı bir şekilde atlattığı durumlarda ise boşanma risklerinin yüzde 43 azaldığına dikkat çekilmiş. Ancak 10 yılı aşan evliliklerde boşanma oranının yüzde 94 arttığı görülmüş.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
el Cevab: 25 yaş hiçbir dine ya da medeni kanuna göre evlilik yaşı değildir. İslamda evlilik yaşı diye bir yaş yoktur. Mükelleflik vardır. Oda akıl ve buluğ ve peygamber davetinin ulaşmasıyla gerçekleşir.
Sıkça duyulan deyimler arasında olan evde kalmak, genellikle yaşı ilerlemiş olduğu halde bir nedenle evlenmemiş olan kızlar için kullanılmaktadır. Evde kalmak deyimi evden gidememiş olmakla ilişkilendirilerek evlenememiş anlamında kullanılmaktadır.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
Kişilerin belirlenen bedensel ve zihinsel olgunluğa ulaşabilmesi için evlenme yaşı öngörülmüştür. Türk Medeni Kanunun 124. Maddesinin 1. fıkrasında, evlenebilmek için en düşük yaş sınırı 17 olarak belirlenmiştir. Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez.
Kadınlarda evlenme yaşı 26,5, erkeklerdeyse 28,7. Amerika'da ilk kez hem kadın, hem erkeklerde evlenme yaşı bu kadar yükseldi. Özetle, kadınların yarısı 27, erkeklerinde yarısı 29 yaşına kadar evlenmiyor.
Türkiye'de evlenme ve boşanma sayıları arttı: En çok boşanma yaşanan il İzmir oldu. Türkiye'de geçen yıl evlenen çiftlerin sayısı 574 bin 358'e, boşanan çiftlerin sayısı da 180 bin 954'e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin evlenme ve boşanma istatistiklerini yayımladı.
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde hiç evlenmeyen yurttaş sayısı 2022'de 19 milyon 19 bin 325 oldu. 4.5 milyon nüfusa sahip İzmir'de ise hiç evlenmemiş kişi sayısı 953 bin 172 kişi olarak kayıtlara geçti. Bekâr olarak yaşamayı tercih eden kadın sayısı 397 bin 758 olurken boşanan çift sayısı 13 bin 813.
Evlikle ilgili veriler ve boşanma sayıları incelendiğinde en tehlikeli yılların evliliğin ilk 5 yılı olduğu ortaya çıkıyor.
Dünyadaki ilk boşanma davası 1546 yılında, İngiltere 'de Lady Sadleir ile, ilk kocası Mr. Barr arasında yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri