17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Diyanet'ten çocuk geline vize. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kızlar ve erkekler, bulûğ çağına girdiğinde nikah kıyabilirler. Web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.
Kerameti kendilerinden menkul bazı din uzmanlarının (!) “Yedi veya dokuz yaşında kız çocuğuna nikâh kıyılabilir” gibi akıl ve bilimdışı açıklamalarına Diyanet'in bir fetva ile destek vermesi, toplumda geniş tepkiye neden oldu.
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
18 Yaşını Dolduranlar, Kimsenin İznine İhtiyaç Duymaksızın, Kendi İradeleri ile Evlenebilirler: TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler.
İlgili 36 soru bulundu
Kısaca ergin kılınan veya 15 yaşını dolduran kişiler ne yazık ki evlenme imkanına sahip değildir. 15 Yaşını Dolduran Erkek/Kadın Evlenebilir mi ? Ülkemizde 15 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır. Mahkemelerce hiçbir şekilde bu yaştaki çocukların evlenme imkanı bulunmuyor.
Hutbede evlilik için asgari yaşın 18 olduğu belirtildi. Diyanet Vakfı tarafından daha önce yayınlanan 'İlmihal' kitabında ise evlilikte alt sınırın kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olduğu ifade edilmişti.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Demek on beş yaş öncesi çocukluk, on beş ile kırk yaşları arası gençlik, kırk yaşından sonra ise kemal ve ihtiyarlık dönemi başlıyor.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, "9 yaşındaki kız çocuğunun evlenebileceği ve çocuk doğurabileceği" yönünde açıklama yapıldığına yönelik iddiaların asılsız olduğunu duyurdu.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Kadın, erkeğin güçlü, karizmatik, olgun, sahiplenici olmasını ister. Bunun için erkeğin daha büyük olması gerekir. Bu nedenle 5 yıl en ideal olarak gördüğümüz yaş aralığıdır. En ideali ise 5 - 10 yaş arasıdır.
Peygamber hicret ettiği zaman Aişe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Aişe ile evlendiğine göre, demek ki evlendiği zaman Aişe en az 15 yaşındaydı. Ayrıca Aişe, Peygamber ile nişanlanmadan önce Cübeyr ibn Mut'im'e nişanlı veya sözlü idi.
Değerli kardeşimiz, Bu dünyada birbiriyle evlenemeyen kişiler, ahirette evlenebileceklerdir. Dünyada bekar olarak imanlı bir şekilde vefat etmiş bir kadın cennete girdiğinde, Cenab-ı Hak orada onu mü'min bir erkekle nikahlar. Çünkü, cennetin zevklerinden birisi de, yeme ve içmenin yanında nikahtır.
Herhangi bir yasağı işlemek değildir. Bunlarla azl arasında hiçbir fark yoktur. Zira çocuk, ancak meninin rahme düşmesiyle oluşur.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir.
E tabii, ne de olsa medeni kanuna göre 15 yaşını doldurmuş çocuklar velilerinin rızasıyla yasal olarak "ergin" kılınıp resmi olarak evlendirilebiliyor.
Medeni Kanun uyarınca yasal evlenme yaşı 17'dir. 17 yaşını dolduran kişi veli veya vasisinin izni ile evlenebilir. 18 yaşını doldurmuş kişi reşit olacağından hiç kimsenin iznine tabi olmadan evlenebilir.
Türk Medeni Kanunu'na göre yasal evlilik yaşı 18'dir ve sadece yetkili görevliler tarafından yapılan resmi evlilik işlemleri yasal olarak tanınır. 18 yaşından önce evlilik ise yasa dışıdır. Ergin (reşit) olmayanların ve sınırlı yeteneğe sahip kişilerin evlenmek için yasal temsilcilerinin onayını almaları gerekir.
- Bugün yasalarımızdaki evlilikte 18 yaş sınırı dinimizin. istediği rüşd çağı bakımından da ideal bir uygulamadır. - Ergenlik yaşı ile Evlilik Yaşı karıştırılmamalı.
Haber Merkezi – Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşında evlendirdiği kızı H.K.G. ve annesi Fatıma Gümüşel'in ifadesi ortaya çıktı.
On sekiz yaşını doldurmamış, on yedi yaşını doldurmuş küçükler yasal temsilcinin izniyle evlenebilirler. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Eğer mümkünse karar öncesi anne ve/veya baba ya da vasiyi dinler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri