Marka, işletmelerin ürün ve hizmetlerini belirlemekte ve tüketicilerin marka sayesinde işletmenin ürün ve hizmetlerini tanımalarını ve bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır. Bununla birlikte yine marka tüketicilere ürün ve hizmetler ile ilgili güven unsuru da sağlamaktadır.
Belirli bir markanın tercih edilme nedeni ürünlerin özellikleri, marka mesajları veya hatta marka değerleri olabilir. Marka tercihi oluşturmanın amacı, tüketicilerin satın alma kararı verirken akıllarına ilk sizin markanız gelen sadık müşteriler hâline gelmesini sağlayan doğrudan ilişkiler oluşturmaktır.
Markanın yararları -Tüketiciler için marka, bir ürünü tanımanın en kolay yoludur. -Üründen memnun oldukları ve ihtiyaçlarını karşıladığı sürece o ürünü tercih ederler. -Marka ürünün menşeini gösterir, kalite güvencesi ve garantisi taşır.
Marka, tüketicilerin alacakları ürünleri tanımalarında, diğerlerinden ayırt etmelerinde kolaylık sağlayan ve kalite bakımından güven veren bir unsurdur. Tüketicilerin markayı algılamaları ve markaya güvenmeleri, üreticinin işletme imajının gelişmesinde önemlidir.
Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmesini sağlayan; bir isim, terim, tasarım, sembol veya diğer herhangi bir özelliktir. Markalar, iş dünyasında, pazarlamada, reklamcılıkta ve bir çok sektörde tanınmak amacıyla kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Markanın birçok özelliği bulunmakla beraber söz konusu özellikler şu şekilde sıralanabilmektedir: Soyut olma, mutlak olma, sahibine tekellik sağlama, süreye bağlı olma ve yenilenebilirlik, hukuki işlemlere konu olabilme.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Marka etkisi veya pazara nüfuz etme, belirli bir pazardaki marka popülerliğinin yönetim stratejisi ve ölçüsüdür. Marka etkisi, marka ürün ve hizmetlerinin başarılı satışına ve istenen ürünün pazardaki konumuna göre belirlenir.
Kullanmamış olsanız daha adını daha önce duyduğunuz markalar daha çok güven verir. Artan pozitif marka farkındalığının müşteri sadakatinin, kulaktan kulağa pazarlamanın, marka değerinin ve satışların artması artması gibi avantajları da vardır.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
Marka, satıcı veya satıcı grubunun mal veya hizmetinin diğerlerinden ayırt edilmesi için tasarlanmış isim, terim, işaret, sembol, tasarım veya bunların bileşiminden oluşur (Kotler, 1991: 442). Marka; isim, sembol, dizayn ve işletmenin sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerin toplamıdır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Markanızı tescil ettirmenizdeki amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin engellenmenizin de önüne geçmektir.
Marka algısı, tüketicilerin zihinlerinde beliren ve bir marka hakkında oluşan izlenimlerin toplamıdır. Marka algısı, tüketiciyle marka arasındaki etkileşimler, deneyimler ve iletişimler sonucunda şekillenir. Tüketicilerin marka hakkındaki bilgileri, deneyimleri, duygusal bağları ve inançları marka algısını oluşturur.
Çalışma kapsamında; marka isimleri ile ilgili çeşitli ifadeler firmalar tarafından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; marka isminin akılda kalıcılığı, telaffuzunun kolay olması, kolay yazılması ve dikkat çekici olması önem derecesi “Çok Yüksek” olan ifadeler olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri