Muhtarlar ve
Muhtarların 2023 senesinde alacakları maaş tutarları Yeni Ekonomi Paketi'ne göre belirlendi. Bu Ekonomi Paketi kapsamında muhtarlar asgari ücretten daha az maaş almayacak. Bu düzenlemeye göre ise muhtarlar artık 8 bin 506 TL maaş alabilecek. Yani her muhtarın maaşı artık asgari ücret seviyesine yükseltildi denilebilir.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
Bir kişi muhtar olduktan sonra bağlı olduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitimler alır. 25 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes muhtar olabilir. Muhtar olmak isteyen kişiler köy veya mahallede yapılan muhtarlık seçimlerinde aday olup seçime girerler.
İlgili 41 soru bulundu
MUHTAR AZASI DEVLETTEN MAAŞ ÜCRET ALIR MI? Muhtar azası aynı zamanda köyde ya da mahallede muhtar vekili olarak da hizmet vermektedir. Muhtar azaları görevini gönüllü olarak yapar, bu durumda devlet ya da farklı kurumlardan herhangi bir maaş almamaktadır.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
3 – (25) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyleveya ağır hapis cezasiyle hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, 5 – Türkçe okur yazar olmak, şarttır.
Köy muhtarlık seçimleri kaç yılda bir yapılır?” gibi sorular sıkça araştırılıyor. Yerel seçimlerle eş zamanlı olarak yapılan muhtarlık seçimleri beş yılda bir seçim yapılmaktadır.
2972 sayılı Mahalli İdarelerin Seçimi Hakkında Kanunun; Adaylık ve Seçilme Yeterliliği başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, (değişik 02.03.1984 - 2986/3) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliğine seçilebilmek için en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturma şartı getirilmiştir.
Muhtar ödeneği, her ayın onbeşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
2108 sayılı Kanun gereğince, sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan, gerek 5510 sayılı Kanun ve gerekse SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık ve/veya gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının 4/b sigortalısı sayılmaları gerekiyor.
Normalde emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyor. Fakat emekli olduktan sonra muhtar seçilenler hem emekli aylıklarını hem de muhtarlık maaşlarını kesintisiz alabiliyorlar.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır. Hizmet vermemektedir.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Muhtarların sigortalılık açısından 4-b Bağ-Kur kapsamında olması, muhtar seçilen işçiler için söz konusu değildir. Muhtarlar işçi olarak çalışmıyorsa veya işçi olarak çalışmayı bırakırsa Bağ Kur kapsamına alınacaktır.
"53 Bin Muhtardan 1123'ü Kadın, Sayı Az Ama Özgül Ağırlığımız Yüksek" Kadın Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Serpil Erenoğlu ise kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, 26 Ekim'in, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara muhtar ve aza olma hakkı verilişinin 88. yıl dönümü olduğunu anımsattı.
Bu Kanunun tatbikinde vazifeli bulunan memur ve hizmetliler ile mahalle, köy muhtar ve ihtiyar heyeti ve meclisi azaları işledikleri suçlar ile kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı, Türk Ceza Kanununun kamu görevlisine ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.
“Seçim dönemi-seçim başlangıç tarihi ve seçim günü” başlıklı 8'inci maddesinde; “Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Dolayısıyla kendi çalışmasından dolayı yaşlılık (emeklilik) veya malullük aylığı alan kişinin muhtar seçilmesi nedeniyle bu aylığı kesilmeyecek, aynı şekilde emekli veya malullük aylığı almaya devam edecek, bunlar aynı zamanda muhtarlık maaşı da alabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri