Human Papilloma Virüsünü vücuttan atabilmenin en önemli adımlarından biri, HPV taşıyıcısı olan birey ile cinsel ilişkiye girerken mutlaka kondom kullanmaktır.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Maalesef günümüzde HPV nin mutlak bir tedavisi bulunmamaktadır ancak mevcut tedavi yöntemleri ile HPV nin yol açtığı siğil ve rahim ağzında yara diye tabir edilen kanser öncüsü lezyonlar giderilebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri her ne kadar mevcut tabloyu düzeltse de HPV yi vücuttan tamamen temizleyememektedir.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür. HPV tedavisi lezyonların boyutu, şekli ve sayısına göre farklı yöntemlerle yapılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Folat (B9 vitamini) ve B12 Vitamini
2021 araştırmasına göre, folat ve B12 vitamininin, HPV suşu (HPV 16) ve ilişkili rahim ağzı pre-kanser formu olan ve CIN olarak da bilinen servikal intraepitelyal neoplazinin ilerlemesine ve bulaşma riskini azaltmada kritik bir rol oynayabileceği rapor edilmiştir (4).
Kişinin bağışıklık sisteminin bozulması,( beslenme bozuklukları, kontrolsüz diyetler, aşırı yorgunluk, stres, düzensiz uyku), bağışıklığı baskılayan hastalık veya ilaç alımı, alerjik kişilerde, çok eşlilerde (genital siğillerde) bulaşma riskini yükseltir. Siğiller genellikle herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV'yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV'yi temizleyecektir. HPV'ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.
Günümüzde HPV virüsünü tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bağışıklık sistemi normal çalışan sağlıklı bireylerin minimum yüzde 80'ninin bu virüsü vücuttan temizleyeceği bilinmelidir. HPV enfeksiyonu tedavisinde, virüsün yol açtığı lezyonlara özel tedavi planlaması yapılmaktadır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Eğer güçlü bir bağışıklığa sahipseniz ömür boyu pasif kalması mümkündür. Her yerde bahsedilen HPV tedavisi genital siğillerin yok edilmesi üzerine bir tedavi prosedürüdür. Yani HPV'yi yok edecek bir tedavi metodu yoktur.
Sağlıklı bir beslenme planı izlenmesi. sigaradan uzak durulması, vitamin D ve çinko desteklerinden faydalanılması sıklıkla önerdiğimiz yaklaşımlardır. Bu yaklaşımla hastalarımızın en az %80'inde 2 yıl içerisinde HPV virüsünün vücuttan tamamen temizlendiğini gözlemliyoruz.
HPV ile infekte olan kişilerin %90'ında yaklaşık viral klerensin olduğu bilinmektedir. Bunun için belirli bir süre verilememektedir. Ancak 4-6 ay ile 1-2 yıl arasında gerilemenin olduğu bildirilmektedir.
HPV enfeksiyonları tekrarlar. HPV nedeni ile ortaya çıkan rahim ağzı, vulva, vajina, anüs, penis, ağız, baş ve boyun kanserleri arasında özellikle rahim ağzı kanserlerinin görülme oranı her yıl artış göstermektedir. 2020 yılında 600.000 üzerinde yeni vaka bildirilmiştir.
Virüs Yükü
Yüksek miktarda HPV Virüsü taşıyan bir partner ile cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra, dışarıdan oluşabilecek diğer etkenler de daha fazla HPV'nin vücuda girmesine neden olabilmektedir.
HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu yüzden kişilerin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya şikayete yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılan ve son derece hızlı yayılma özelliğine sahip olan HPV tipleri kanserden doğurganlık kaybına kadar çok sayıda ciddi sağlık problemine yol açabilir.
Bir pamuk yardımıyla elma sirkesini siğil olan bölgelere surunuz ve sürdüğünüz pamuğu siğil bölgesine koyup 1-2 saat bandajlı bekledikten sona çıkarabilirsiniz. Antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliği olan elma sirkesi genital siğil tedavisinde de etkili olabilir.
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkan ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen siğillere D vitamini enjeksiyonu olumlu sonuç verdiğini söyledi. Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç.
Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen belirli bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklar ve ergenlerde daha sık rastlanır.
Sadece kadında enfeksiyon vücuttan temizlenmez. Vücutta kalan HPV enfeksiyonu bazı kadınlarda sadece taşıyıcı olarak vücutlarında kalır. Nadirende HPV rahim ağzında öncelikle kanser öncüsü lezyonlar oluşturup, daha sonra kansere dönüşebilir.
Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır.
HPV Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılabilir Mi? HPV bulaştıktan sonra da aşı yapılabilir. Ancak bu noktada önemli olan enfekte olunan HPV türünün saptanmasıdır. Eğer kadında HPV'nin yalnızca tek bir türü saptanmışsa, diğer HPV türleri için aşının yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri