MADDE 6. Öğretmenlik, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır.
2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği çerçevesinde öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmıştır.
MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla (Değişik ibare:RG-4/7/2015-29406) 12 yıl görev yapabilir.
Memurun görev, yetki ve sorumluluğunda bir artış olmaksızın yalnız aylık ve kıdemindeki artışı belirlemek için kullanılan kavramdır. 9'un biri şeklinde ifadede 9 dereceyi 1 ise kademeyi ifade eder. Yani kademe ilerlemesi, Devlet memurunun bulunduğu kadro derecesi içindeki bir kademeden, bir üst kademeye ilerlemesidir.
Bu anlamda bireylerin yaşantısı üzerinde dönüştürücü güce sahip öğretmenlerin icra ettikleri mesleğin; bilimsel, akademik ve uzmanlık boyutları olan profesyonel bir meslek olduğu kabul edilmektedir (Özmen, 2014).
İlgili 21 soru bulundu
Öğretmenlik mesleği, toplumun en önemli ve değerli mesleklerinden biridir. Öğretmenler, geleceğimizin şekillenmesinde büyük rol oynarlar ve yeni nesillerin eğitimine katkı sağlarlar. Ancak, öğretmenlik mesleği kolay bir meslek olarak kabul edilemez.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞ FARKLARI BELLİ OLDU
Fuat Oktay açıklamasında şunları söyledi; "Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."
eleman.net verilerine göre, Öğretmen 2023 yılında ortalama 19.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretmen , Ocak 2023 yılında ortalama 15.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.416 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Okul müdürü olmak için öğretmenlik bölümlerinde 4 yıl eğitim almak gerekmektedir ancak kişi, farklı lisans bölümlerinden mezun olarak formasyon eğitimi alıyorsa bu süre uzamaktadır. Öğretmen olarak mezun olan bireyler bir süre öğretmen olarak görev yapmalı ve daha sonra okul müdürü olmak için ilgili sınava girmelidir.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
Öğretmenliğe ilk kez atanacakların “40 yaş sınırının“, 28 Şubat sürecinde KPSS'de yeterli puan almasına ve diğer şartları taşımalarına rağmen, kılık kıyafet ve benzeri nedenlerle öğretmenliğe girişi engellenen öğretmenlerin yoğun talepleri üzerine Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın talimatıyla kaldırıldı.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmene tanınan haklar eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, öğretmenlerin hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetişme imkânları ve konut hakkıdır.
Şurada Paylaş! GÜNCEL ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR? 2023 Ocak-Haziran döneminde uygulanan yüzde 30 zammın ardından 1/4 öğretmen maaşı 15.965 TL oldu. Ocak zammından sonra en düşük öğretmen maaşı ortalama 12 bin 400 TL bandına yükseldi.
1. Öğretmen olmak: Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmen (okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları dâhil) olmak. 2. Kıdem: Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte 10 yıl kıdeme sahip olmak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Başöğretmen maaşı 25 bin, uzman öğretmen maaşı 22 bin 500 lirayı buldu. Önümüzdeki dönemde her iyileştirmeden öğretmenlerimiz de yararlanmaya devam edecek."
26 bin 654 lira olan 1-4 dereceli öğretmen maaşına Ocak 2024'te 3 bin 988 lira zam gelecek ve maaşları 30 bin 652 liraya çıkacak. 29 bin 538 lira olan uzman öğretmen maaşına 4 bin 431 lira zam gelecek ve uzman öğretmen maaşları 33 bin 969 liraya yükselecek.
Uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla” düşüreceğiz. Başöğretmenlik unvanı için “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme” şartını da kaldırıyoruz.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
Kadro Kütüğünde eğitmen kadrolarının derece aralığı 3-9 olarak belirlenmiştir.
İstanbul'daki okulda 2/6 yazıyorsa: Zorunlu hizmet 4 yıl. Erzurum'daki okulda 3/2 yazıyorsa: Zorunlu hizmet değil.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
Öğretmenlerin sözleşmeli olmaları ya da tam zamanlı olmaları maaşlarını etkilemektedir. Ancak, çoğu durumda öğretmenler, yaz tatili boyunca maaş almaya devam ederler. Bunun nedeni, öğretmenlerin eğitim sürecinde önemli bir rol oynamaları ve yıl boyunca yaptıkları çalışmaların karşılığını almalarıdır.
-Aday öğretmenler asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında bir yıllık görev süresini doldurmaları koşuluyla Bakanlığımızın özre bağlı yer değiştirme dönemlerinde yaptığı duyuruları takip ederek aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri