1 bardak süt, 1 adet pastörize yumurta beyazı, 1,5 yemek kaşığı fıstık ezmesi ve isteğe bağlı olarak protein tozunu blenderdan geçirin. Hepsini geçirdikten sonra afiyetle tüketin. Hem uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak hem de protein açısından zengin olan bu karışımı kesinlikle deneyin.
Protein tozu yerine tam gıdalardan protein alın. Fındık, tohumlar, az yağlı süt ürünleri (yoğurt, süt, peynir), baklagiller (fasulye, mercimek), balık, kümes hayvanları, yumurta ve yağsız et, doğal protein kaynağı için idealdir.
Belirli enzimler süte eklenir ve sütün ayrışması sağlanır. Bu ayrışma sırasında ortaya çıkan kısımlardan biri de süt kesiği yani lordur. Lordan peynir üretilir ve geride kalan sıvı kısımda ise whey proteini bulunur. Bu sıvı yüksek ısılarda pastörize edilip toz halinde kurutulur.
Evde protein tozu tarifi
Bu proteinleri elde etmek için yağsız süt, kinoa, kenevir tohumu, nohut, bezelye, kuru yumurta tozu, kahverengi pirinçten faydalanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz protein kaynağını toz formuna getirebilmek için bir blendera veya kahve değirmenine ihtiyacınız olacak.
İlgili 45 soru bulundu
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Yeterli Protein Nasıl Alınır? Protein kaynaklarında, günlük ihtiyaç miktarları alınabilir. Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler.
Bu konudaki ortak görüş; yağsız vücut ağırlığının 2,75 katı olarak hesaplanmasıdır. Bir insanın günlük protein ihtiyacı en basit haliyle bu şekilde formüle edilir. Dilerseniz şimdi yağsız vücut ağırlığı 50 kilo olan bir kişinin günlük alması gereken protein miktarını hesaplayalım: 50 x 2,75=137,5 gr.
Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur. Balık çeşitleri, hem protein hem de omega-3 bakımından oldukça zengindir. Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır.
Öncelikle şunu ifade edelim. Birçok kas geliştiren kişi tarafından denenen ve olumlu sonuçlarından dolayı kullanılan protein tozunun kesinlikle kullanılması gerekir gibi bir husus söz konusu değildir. Protein tozu, takviye bir üründür ve spor yapan kişinin gündelik alması gereken proteini karşılamasını sağlar.
Etkileyici kaslara ulaşmayı hızlandırmak için illa protein tozu kullanmak gerekmiyor. Nokta atışı bir beslenme düzeniyle de “ben buradayım” diyen kaslara sahip olabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, tüm et türleri başta olmak üzere protein açısından zengin gıdalara yönelmelisiniz.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Ciddi kas kaybı- kilo kaybı: Orantısız vücut oluşur, karın şiş, kollar ve bacaklar ince olur. Kırılgan veya seyrekleşen saçlar: Saç dökülmesi ve incelmesi sık görülür. Ayak ve tırnak etrafında derin şerit oluşumları parmak ve ayak tırnaklarındaki çıkıntılar veya paralel beyaz çizgiler oluşur.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Aşırı Protein Tüketiminin Zararları
İSTANBUL (İHA) – Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, “Aşırı protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir.
En proteinli yiyecek nedir? Protein zengini besinler; kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği şeklinde sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri