Türkiye'de bir psikologun ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 29.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan psikologlar daha yüksek maaşlar alabilirler. Ayrıca, uzmanlık alanları, yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları konferanslar gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir.
eleman.net verilerine göre, Psikolog 2023 yılında ortalama 25.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolog , Ocak 2023 yılında ortalama 19.580 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.144 TL maaş alıyordu.
Psikolog maaşı büyük ölçüde çalışılan bölge, deneyim düzeyi ve uzmanlık alanına bağlıdır. Ortalama bir psikologun yıllık geliri, 2023 verilerine göre ortalama olarak 40.000 ile 80.000 TL arasında değişebilir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Yönetmeliğe göre Haftalık 30 saattir. 657 sayılı Devlet memurları kanunu ve ilgili mevzuata göre haftalık mesai günlere eşit olarak dağıtılır. hükmüne göre günlük 6 saat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir. Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
İyi bir psikolog olmak kolay bir iş değildir. Çünkü bu meslek, yapan kişi açısından stresli ve ezici olabilir. Diğer insanların problemlerini dinlemek, o problemlerle uğraşmak çok zordur. Hastaların duygularını ciddi ve doğru bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak yorucudur.
Psikoloji mezunu her yerde çalışabilir.Hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde vs. çalışabilirler.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Çocuk ve Ergen Psikoloğu 2023 yılında ortalama 19.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk ve Ergen Psikoloğu , Ocak 2023 yılında ortalama 15.180 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.284 TL maaş alıyordu.
Psikoloji Bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları tablosundaki veriler, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylanmıştır. Psikoloji taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Psikoloji eğitimi veren üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi'ni ilk sıraya almak doğru olacaktır. Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra ikinci olarak İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü sayılmalıdır. İstanbul Üniversitesi'nde verilen Psikoloji eğitimi de son derece kalitelidir.
Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir.
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder.
Psikoloji, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “psikolog” unvanı verilir ve sosyal, davranışsal veya bilişsel bir bilim adamı olarak sınıflandırılabilirler.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Buna göre klinik psikoloji yüksek lisans programları 1-3 yıl, doktora programları ise 5-7 yıl arasında tamamlanır.
Psikolojiden mezun olanlar KPSS'de genel yetenek ve genel kültür alanlarından sorumludur.
Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olanlar, Uzman Klinik Psikolog olarak ilgili kurumlarda görev yapabilirler. Ayrıca Klinik Psikoloji yüksek lisansının tamamlanmış olması da gerekir. Devlet kurumlarında görev almak isteyen Uzman Klinik Psikolog adayları, KPSS'de uygun puan türünden yeterli puanı almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri