İhtiyaçtan Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir.
Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Belirtilen sürede kira parası ödenmediği takdirde ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.
Kiracının tahliyesi için dava açılması durumunda ilk etapta masraflar davacı tarafından karşılanır. Yapılan yargılama giderleri ve masraflar davanın sona ermesi ile davayı kaybeden haksız tarafa yüklenir. Ancak karşı vekalet ücreti de Avukatlık Kanunu gereğince avukata aittir.
Kira tahliye davaları uygulamada 1 ila 1 buçuk yıl arasında sonuçlandırılır.
İlgili 25 soru bulundu
Tahliye davasının ön incele duruşması ile tamamlanması ile birlikte, eksik delillerin toplanması ve ikici duruşmanın yapılma süresi, 60 gündür. Altmış günlük süre içinde ikinci duruşma yapılarak, artık delil sunma cevap verme aşaması sonlanmış olacaktır.
Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER? Taşınmaz sahibinin kiracıyı evden çıkarmak için başvuracağı hukuki yol, kira tahliye davası olmaktadır. Kira tahliye davası genel olarak 4 ay – 3 yıl civarında sürdüğü söylenebilir.
Kira davalarının sonuca kavuşması için yargının ön gördüğü tarih 300 gün olarak belirlenir. Yani bir yıla yakın bir süreç. Avukat desteği alınma durumunda bu süreç içerisinde karar alınırken, avukat desteği alınmadığında bu süreç 1 ve 1.5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Tahliye Davası Devam Ederken Evin Boşaltılması
Konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davası devam ederken kiracı evi boşaltırsa ne olur? Bu durumda tahliye davası konusuz kalmış olacaktır. Ancak davacı taraf, yargılama gideri ve vekalet ücreti talep edebilir.
2. Kiracının İcra Takibine İtiraz Etmemesi Halinde Tahliye Davası Borçlu kiracının Adi Kiralara ve Hasılat Kirasına İlişkin Ödeme Emrinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz etmemesi ve 30 gün içinde ödeme yapmaması halinde takip kesinleşecektir.
10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.
Kira sözleşmesinin bitmesinden itibaren 1 ay içinde tahliye davasının açılması lazım. Eğer kira sözleşmesi süresizse fesih ve bildirim sürelerine göre sözleşmenin sona ereceği tarihi belirlemek gerekiyor. Bu tarihten itibaren 1 ay sonra tahliye davası açılabilir.
Kiracının tahliye edilmesinden önce kira ücretini ödemesi beklenir. Ödenmediği ve diretildiği taktir de evine ihtar gönderilmektedir. Bu durum sonucunda belli bir ihtar süresi dolduktan sonra tahliye davası açılmaktadır. Tahliye davasında kiranın geç ödenmesi mümkün olarak bir gerekçe gösterilmektedir.
Tahliye davası dosyanın niteliğine, davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de değişiklik gösterir. Tahliye davalarında karar süreci ortalama, 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik gösterir.
En erken 7 ay sonrasına gün verilirken, davanın sonuçlanması 3-4 yılı buluyor. DUVAR - Konut krizi, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Birçok ev sahibi, daha yüksek kira getirisi elde etmek için ya kiracının çıkmasını istiyor ya da ödeyemeyeceği bir tutar talep ediyor.
Kira sözleşmesi yapılırken kiracıdan ıslak imzalı ve yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmış ise ve çıkacağı tarih net olarak yer alıyor ise sözleşme sona erdiğinde kiracının mülkten çıkartılması mümkündür.
Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir. Bu süre içerisinde kiracı taşınmazı boşaltmaz ise evin icra zoruyla boşaltılması sağlar.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Kiralayanın talebine bağlı olarak Mahkeme kararıyla mecuru Tahliye ettiğiniz tarihten sonra, yani kiralayanın akdi feshetmesine bağlı olarak tahliye edip, oturmadığınız süre için kira ödememeniz gerekir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Sulh Hukuk Mahkemesi'nin Tahliye Kararının İcrası
Tahliye davası sonucu verilen tahliye kararı kesinleşmeden icraya konulan kararlardan biridir. Bu nedenle kararın kesinleşmesini beklemeden kiracının tahliyesini sağlamak mümkündür. Kiracı ise ilamlı icra takibine karşı itiraz etse bile icra takibini durduramayacaktır.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Buna göre; Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşme süresinin sona ermesinden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmalıdır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, fesih dönemi ve fesih bildirimi için öngörülen sürelerden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri