Ayıplı mal ya da ayıplı hizmet durumunda tüketiciler bazı seçimlik haklara sahiptir. Bu seçimlik haklar şunlardır; -Tüketici ayıplı bir mal almışsa, malı iade ederek sözleşmeden dönme, ayıp oranında bedelden indirim isteme, ücretsiz tamir isteme, mümkünse satılanın ayıpsız olanıyla değiştirme haklarına sahiptir.
Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.
Her tüketicinin bir insan olarak, beslenme, barınma, giyim, temizlik, ısınma, aydınlanma, içecek su bulma, ulaşım, haberleşme gibi ihtiyaçlarının piyasada karşılanması hakkıdır. 2- Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkı : Tüketicinin tehlikeli ve riskli mal ve hizmetlere karşı korunması hakkıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.
Mal veya hizmet alırken temel ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapan kişilere bilinçli tüketici denir. Ticarette herhangi bir zarar görmemek için tüketicilerin mutlaka bilinçli olması gerekir. Bilinçli tüketici olmak için: Alınan mal ya da hizmet yalnızca ihtiyaç duyulan kadar alınmalıdır.
(11) Devre tatil, uzun süreli tatil hizmeti, yeniden satım, değişim sözleşmeleri ve ön bilgilendirmenin içeriği, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, ön ödemeli satışlar ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Bunlar; “temel ihtiyaçların karşılanması hakkı”, “sağlık ve güvenlik hakkı”, “bilgi edinme hakkı”, “eğitilme hakkı”, “zararların giderilmesi hakkı”, “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı”, “ekonomik çıkarların korunması hakkı”, “seçme hakkı” ve “temsil edilme, örgütlenme, sesini duyurma hakkı”dır (Kepenekci ve Ökdem, 2013 ...
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü | T.C. Ticaret Bakanlığı
Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ancak her ilçede tüketici hakem heyeti bulunmamaktadır.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.
Yanıt Açıklaması: Tüketicilerin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması Hakkı: İnsanın, insan olmaktan doğan ve hayatını devam ettirebilmesi için gereken asgarî ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirten bu hak, tüketicinin en temel hakkıdır.
Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.
Tüketici hakları, herhangi bir mal veya hizmeti satın alan kişinin kanunen sahip olduğu haklar. Bu konudaki mevcut yasal düzenlemelerin yanısıra, Tüketiciyi Koruma Derneği gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar da tüketici haklarını korumak ve tüketicileri bilinçlendirmek konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Tüketici, satılan ürünleri kullanan kişiye denmektedir. Tüketici, hizmetlerden yararlanmakta ya da ürünleri satın almaktadır. Günlük yaşam içerisinde herkes bir şekilde tüketici olmaktadır. Tükettiğimiz şeyler sayesinde ihtiyaçlarımızı giderebilir ve çok daha kaliteli bir hayat yaşayabiliriz.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Eğer tüketici satın aldığı mal konusunda herhangi bir ayıplı ya da eksik söz konusu ise, tüketici hakem heyetine başvuru hakkına değerlendirebilir. Aynı zamanda elde edilen mal ya da hizmet üzerinden bir kusurlu durum var ise, yine aynı şekilde başvuru gerçekleştirilebilir.
Tüketici, iktisadi mal ve hizmetleri belirli bir bedel karşılığında satın alarak kullanan kişidir. Tüketim denildiğinde daha çok maddi anlamda tüketim anlaşılmaktadır. Hâlbuki maddi tüketim öğelerinin dışında maddi olmayan kültür, eğlence gibi tüketim öğeleri de vardır.
Tüketici davranışı, kişinin özellikle ekonomik ürünleri ve hizmetleri satın alma ve kullanmadaki kararları ve bunlarla ilgili faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Tüketici davranışı, tüketicilerin zaman, enerji ve para gibi kısıtlı kaynaklarını tüketime yönelik olarak nasıl kullandıklarını incelemeye çalışır.
Tüketici haklarını iyi bilen, gerektiğinde tüketici hakları mahkemesine başvuran, Aldığı ürünlerin garanti süresini yetkili kişilere onaylatır ve garanti süresini düzenli takip eden, Televizyon, gazete ve Genel Ağ üzerindeki reklamlara karşı dikkatli davranan kişiler bilinçli tüketicidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri