Debriyaj araçlarda vites değiştirme imkânı sunar. Çünkü debriyaj vites kutusu ile motor arasındaki bağlantıyı keser. Aracı ilk hareket ettirdiğinde debriyajı kullanırsın. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar.
Yani evet, düz yolda hiç gaza basmadan sadece debriyajdan ayağı çekerek yavaşça ilerlemek mümkün.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
Ayaklarını debriyajda sürekli tutanlar ise debriyaj balatasını volan ve baskı arasında sürtünerek dönmesine neden olur. Aşırı ısınan debriyaj balatasının yanık kokusu etrafa yayılır.
İşte debriyaj ve gazın durumu da bundan pek farklı değildir. Debriyajı yavaşça bırakırken, gaza hafifçe basmak, uyumlu bir dil oluşturmanızı sağlar. Aynı anda basmak debriyaj balatasına ve diğer parçalarına zarar verebilir. Bu da size masraflı bir tamir gerektirebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz.
Yarım debriyaj, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Yarım debriyaj genelde motoru yokuşta kaldırırken veya arabayı kullanılır zararı olsa kullanılmazdı heralde sürücü kurslarında bile öğretiliyor yarım debriyaj zararı yoktur.
Sıklıkla duyulan bir yöntem olan yarım debriyajla beraber aracın stop etmesinin önüne geçilebilir. Bu eylemi sürekli ve düz yollarda yapmak debriyaj arızalarına sebep olduğu gibi eğimli ve dik yollar hariç kullanılmaması önemlidir.
Vites atarken ayak gazdan çekilmez, sabit de tutulmaz... Motor ve şanzıman devrini tutturacak kadar basarsanız veya kısmen çekerseniz ayağınızı gazdan bu araç için en sağlıklısı olacaktır.
ayağın gazdan çekilmemesi hâlinde baskı balataya zarar verebileceğiniz sorunsal olmayan durumdur. sorunsallık bir durum yok. bir ayağın debriyajda durur. süspansiyon gibi bas çek yaparsın vites atarken. bu esnada gazdan ayağını çekersin. debriyaj zaten gazın eksikliğini dengeler.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Fren yapmak veya durmak istediğinizde, debriyaj pedalına basarken yavaşça durmayın. Debriyaj pedalına bu şekilde basmak, gazı kullanmanıza engel olur. Viraj dönüşlerinde aracınızın dönüş hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızın debriyaj pedalından çekildiğinden emin olun.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Bunun yanı sıra önce debriyaja basmak aracı boşa alır, çalışmak için yakıt harcar ve motor freni yapmaz. Fren yapılacağı zaman önce frene basılmalı ve daha sonra hızınız kesildikçe ve devir iyice azalınca debriyaja basarak durmalısınız.
Düz vitesli bir araç nasıl hareket ettirileceğini yukarıda belirtmiştik. Düz vitesli araçlarda debriyaj pedalı sadece vites değiştirmek için ve durma anında aracın vitesteyken stop etmemesi için kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri