Bir ülkenin para basabilmesi ve parayı piyasaya sürebilmesi için, basacağı kadar paraya bir karşılık bulması gerekir. Bir tane hariç olmak üzere, piyasada bulunan basılmış her paranın karşılığı vardır. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.
Para basmak sanılanın aksine herhangi bir maliyeti veya götürüsü olmayan bir durum değildir ve ülkeler kafasına göre para basamaz. Her ülke para birimi kendi merkez bankası tarafından basılır.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
Devletlerin para basımından elde ettikleri gelire para basma geliri (senyoraj) denir. Senyoraj, o paranın değeri ile o paranın üretim maliyeti arasındaki farktır.
Merkez Bankasının 2022 yılı Faaliyet Raporuna göre geçen yıl en fazla 200 TL'lik banknot basıldı ve adet olarak da 2022 başında 475 milyon iken 2022 sonunda 967 milyona yükseldi. Seçim öncesinde ise 1,2 milyar adet 200 TL'lik banknot tedavüldeydi.
Madenî paralar
1 Ocak 2009 tarihinde dokuzuncu emisyon ile birlikte tedavüle çıkarıldı. Madenî paralar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilmektedir.
Bir merkez bankası, karşılık ya da teminat olarak hiçbir şey almadan para veriyorsa, para basıyorsa yaptığı iş karşılıksız para basmaktır.
Bu sorunun yanıtı da şöyle: Merkez Bankası Hazineyi dolaylı olarak fonluyor. Sistem şöyle işliyor: Hazine çıkardığı DİBS'leri bankalara satıyor ve bunun karşılığında para alıyor (1). Merkez Bankası para basıyor ve bu parayla bankalardan Hazinenin DİBS'lerini alıyor karşılığında bankalara para veriyor (2).
Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez banka- sı olarak, ülkenin tüm para politikasını yöneten ve mali sistemin istikrarının sağlanmasına ve idame ettirilmesine yardımcı olan sistem ve kurum, Fe- deral Reserve System (Federal Reserve), yani kı- saca ifadesiyle, FED' dir.
Bir para biriminin değeri, o ülkenin ekonomik performansı, para arzı, faiz oranları, enflasyon oranı ve dış ticaret dengesi gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörler, para biriminin değerinin yükseleceği veya düşeceği konusunda etkili olabilir.
Merkez bankalarının elinde tek bir araç var. O da para arzı. Dolayısı ile kriz durumunda yapabildikleri para arzını artırıp borçlanmayı kolaylaştırmak ve likidite akışını hızlandırmak.
Görüldüğü gibi 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla TCMB'nin brüt rezervleri 107,1 milyar dolar, net rezervleri de 9,5 milyar dolar olmakla birlikte swaplar hariç net rezervleri eksi 59,2 milyar dolardır.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler. Merkez Bankası bu borçlara faiz uygular.
Geçen yıl sonu itibarıyla bankanın ihtiyat akçesi tutarı 7 milyar 799,5 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçlarla bankanın 2022 yılında elde ettiği dönem karı 72 milyar 21,9 milyon lira seviyesinde oluştu.
Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası. 200 TL'lik banknotun satın alma gücü uygulanan ekonomi politikası sonucu hızla eridi. Üstelik dolaşımdaki miktarı da rekor kırmış durumda.
Güncel ve geçmişte kullanılan tüm para örneklerine Merkez Bankası'nın internet sitesinden göz atılabilir. Anadolu Ajansı Teyit Hattı'nın ulaştığı Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yetkilisi, bakanın medyada yayınlanan açıklamasını doğruladı ve bu yönde bir çalışma olmadığını belirtti.
Bilindiği gibi, 31 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5083 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun" uyarınca, Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılmış; Türk Lirası banknot ve madeni paralar ise 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılmıştı ...
Merkez Bankası da bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden alır. TBMM ise, bu yetkiyi süresiz bir şekilde Merkez Bankasına devretmiştir. Merkez Bankası insanların isteği üzerine para basamaz.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Avrupa Merkez Bankası (İngilizce: European Central Bank - ECB, Almanca: Europäische Zentralbank - EZB), Euro bölgesi içinde bulunan 20 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlü olan dünyanın en önemli merkez bankalarından biridir. 1 Haziran 1998 tarihinde Almanya, Frankfurt genel merkez olmak üzere kurulmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri