Yurt dışından gelen ürünler tek tek kontrol ediliyor ve PTT şubelerinde 1 hafta bekletiliyor. Eğer gönderi takibi tam yapılmazsa ürün 1 hafta sonra PTT'den geldiği ülkeye geri gönderiliyor. Online yurt dışı alışveriş sistemi vergi kaybı ve cari açık olarak ekonomiyi etkiliyor.
sayılan belirli işlemleri ifade etmektedir. Bunlar; verilecek olan gümrük beyanı4 ile yapılacaktır. Süreler özet beyanın verildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacak olup, denizyolu ile gelen eşyalar bakımından 45 gün, havayolu ve karayolu ile gelen eşyalar bakımından ise 20 gündür (GK m. 46).
Ürünün gümrüksüz olduğu düşünülürse, adresinize gönderilmek üzere postalanır ve muhtemelen 3-4 gün içinde paketinize kavuşursunuz. Ürünün gümrük işlemleri varsa veya ürünün gümrüklü olduğu düşünülüyorsa bulunduğunuz ildeki Gümrük Müdürlüğü'ne sevk edilir.
Gümrükleme işlemleri genellikle 24 saatten kısa sürer. Ancak, evrak işlerinizle ilgili herhangi bir sorun bu süreyi günlerce uzatabilir.
Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara “antrepo” adı verilir.
İlgili 24 soru bulundu
Gümrükte El Konulan Malların Tasfiye Süreci
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereği iadesine karar verilerek 30 gün içinde sahibi tarafından geri alınmayan mal veya eşyalar için tasfiye kararı verilmektedir. Tasfiye kararı ile birlikte geri alınmayan mal veya eşyanın mülkiyeti kamu üzerine geçmektedir.
Gümrük vergileri ödenirken öncelikle belirlenen zaman süreci içinde ödeme yapmaya dikkat edilmelidir. Ürünlerin ithalatlarının yapıldığı tarihten 7 iş günü içinde vergilerinin ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyen vergiler için ceza bedeli talep edilir.
Eşyanın gümrük antrepolarında kalış süresi sınırsızdır.
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren veya bu bölgeden çıkacak olan eşya ve/veya taşıt araçları gümrük kuralları çerçevesinde bazı işlemlere tabi tutulurlar. Özellikle, eşyaların tabi tutulacağı işlemler tanımlanırken, bu işlemlerin tamamına “gümrükleme işlemleri” adı verilir.
Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Ortalama Teslimat Süremiz;
Avrupa Dışı: Türkiye çıkışından itibaren; Amerika için 2-3, Güney Amerika için 3-4, Afrika için 4-5, Uzak Doğu ülkeleri için 2-5, Rusya ve Ukrayna doküman gönderileri için 3-4 iş günü.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulması amacıyla kurulan ve kuruluşunda aranılacak koşulları ve nitelikleri 4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı yönetmelikle belirlenen yerdir. Antrepo işleticisi, gümrük antreposu işletmesine izin verilen kişidir.
Geçici depolama yerinde bekleme süresi Gümrük Kanunun 46.maddesi hükmünce özet beyanın verildiği tarihten itibaren deniz yoluyla gelen eşya için 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için ise 20 gündür. Antrepo da ise eşya, onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar süresiz olarak kalabilir.
Antrepo Çeşitleri
Sadece malların bulunduğu süre için antrepoya ardiye masrafı öder. Malları yurt içinde müşteri bulup sattıkça parti parti antrepodan çeker ve ithalat vergisini her parti mal için öder.
Antrepo mevzuatımızda, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın veya izin verildiği durumlarda serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç edilmek kaydıyla konulduğu açık ya da kapalı alanlar olarak tanımlanmaktadır.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Bir eşyanın bağlı olduğu ülke gümrüklerine giriş çıkışlarında alınan bedel, gümrük vergisi olarak adlandırılır. Eşyalara uygulanan ithalat ve ihracat sırasındaki geçişler, belli bir ücret karşılığında gerçekleşir. Bu miktarın içerisinde uluslararası taşıma ücreti ve sigorta bedeli yer alır.
Yurt dışından yolcu beraberindeki eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından gelen yolcular, 3 takvim yılında bir cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebiliyor.
Gümrük Yönetmeliğine göre Gümrük İdaresi olağan denetlemeler esnasında marka taklidi konusunda açık ve kesin bir ihlalin varlığını tespit ederse herhangi bir talep olmadan da işlemleri durdurabilir. Ancak bu konu tamamen Gümrük İdaresinin takdirine bırakılmıştır.
Elif Dağlı, Türkiye'deki e-sigara pazarını şöyle özetliyor: ''Ülkemizde e-sigara üretimi ve ithalatı yasak. Fakat 18 yaş üstü yolcu şahsi kullanım için bir adet yurt dışından getirilebiliyor. E-sigaraya yasak olmasına rağmen ulaşmak maalesef çok kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri