Tüberküloz (TB), en sık akciğerleri (AC) etkileyen Mycobacterium Tuberculosis (MTB) isimli bakteriden kaynaklanan, tedavi edilebilen ve önlenebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Temaslı ise TB hastası ile aynı ortamı paylaşan ve TB basiline maruz kalan kişidir.
Bu nedenle temaslı muayenesi tüberkülozlu hastaya tanı konulur konulmaz yapılmalıdır. Bu nedenle ülkemizdeki göğüs hastaneleri ve diğer hastaneler tüberküloz tanısı koydukları gün olguyu il sağlık müdürlüğü aracılığı ile dispansere bildirmelidirler.
Aktif verem hastalığı olan kişiler, bir yıl boyunca yakın temas yoluyla ortalamada 5 ila 15 kişiye daha bulaşabilir. En az iki hafta boyunca uygun ilaç tedavisi gören aktif verem hastalığı hastalarının çoğu artık bulaşıcı değildir.
PPD pozitif test sonucu, kişinin tüberküloz hastalığıyla enfekte olduğunu gösterir ve hastalığın tedavisi başlanır. Ön kolun iç kısmına şırınga yardımcıyla iğne enjeksiyon edilerek yapılan PPD testi, yaklaşık 48 saat sonra geçecek kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir.
Verem hastalığı, konuşma, bağırma, öksürme ve şarkı söyleme gibi aktiviteler aracılığıyla hastadan çıkan tükürük ve balgam partiküllerinin havaya yayılması (damlacık) yoluyla bulaşmaktadır. Büyük damlacıklar ağırlıkları nedeniyle çökmekte, küçük damlacıklar ise havada asılı kalmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle bulaşma olmaz.
Verem yani tüberküloz, öksürük, hapşırma gibi havayolu ile insandan insana bulaşan mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin genellikle akciğerlere saldırması ile ortaya çıkar. Kolay bulaşan bir hastalık olmayan tüberkülozun vücuda girmesi için enfekte olan bir kişiyle çok fazla zaman geçirilmiş olması gerekir.
Halk arasında verem ve ince hastalık isimleriyle de bilinen tüberküloz, belirti vermeden ilerleyen ve dünya genelinde ölüme neden olan hastalıklardan biri.
Tüberküloz, hastalık şikayetleri olan 15 gün ve üzeri öksürük, yüksek ateş ve göğüs ağrısı, halsizlik, hızlı kilo kaybı, gece terlemesi ile ileri dönemde kanlı balgam görülmesi ile birlikte seyreder. Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir.
Verem hastalarının bulaştırıcı olduğu dönem hastalığın başlangıç dönemidir. Tedaviye başlandıktan yaklaşık 3 hafta sonra hemen hemen tüm verem hastalarının bulaştırıcılığı kaybolur. Basiller güneş görmeyen ve yeterince havalandırılmayan ortamlarda saatlerce havada asılı kalabilirler.
Tüberküloz bakterisi, bir kişiden başka bir kişiye öksürük, konuşma veya şarkı söyleme esnasında havaya saçılan bakterilerin solunum yoluyla alınmasıyla ile bulaşır. Ancak tüberküloz; el sıkışmayla, yiyecek içecek paylaşımıyla, yatak çarşafları, ortak tuvalet kullanımı, diş fırçaları veya öpüşmeyle bulaşmaz.
Verem belirtileri, hastalığın solunum sistemini etkilemesiyle ortaya çıkar. En yaygın belirti, uzun süreli öksürük ve balgam çıkarmadır. Öksürük genellikle sabahları daha şiddetli olabilir. Diğer belirtiler arasında göğüs ağrısı, halsizlik, ateş, gece terlemeleri, iştah kaybı ve kilo kaybı bulunur.
Bugün erken tanı ve doğru tedavi ile hastalar tümüyle iyileşir. Tüberküloz aileden genetik (irsi) olarak geçmez. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri; giysiler, çarşaflar gibi eşyalarla bulaşma olmaz.
Düzenli İlaçla Hastalık Tamamen İyileşir
Ülkemizde Verem Savaş Dispanserleri'nin koordinatörlüğünde, ilk iki ayda ağızdan alınan 4 tür ilaç ve sonrasındaki 4 ayda da iki tür ilaç ile toplam altı ay süren tedavi uygulanır. Bu tedavinin püf noktası ise tedaviyi aksatmamaktır.
Tüberkülozun kesin tanısı bakteriyolojiktir. Tüberkülozdan şüphelenilen hastalardan usulüne uygun üç balgam örneği alınır. Balgam çıkaramayan hastalarda balgam indüksiyonu ya da açlık mide suyu incelenir. Bu yolla da örnek alınamazsa bronkoskopik lavaj sıvısı bu amaçla kullanılabilir.
T-SPOT.TB Test, lityum heparinli bir tüpe 5-6 ml. kan alınarak çalışılan bir testtir. Kan alındıktan bir gün sonra, testin sonucu verilebilmektedir.
Aktif tüberküloz virüsü taşıyan kişinin havaya saldıkları damlacıklar, kişiden kişiye bulaşabilir. Ancak hastalık bulaşıcı olsa da hastalığa yakalanmak pek de kolay değildir. Hastalığın temel nedeni bakteri olsa da bazı rahatsızlıklar, kişinin vereme yakalanmasını kolaylaştırır.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI
Dünyanın bütün uluslarından insanlarda, zengin-yoksul, genç-yaşlı herkeste hastalık yapabilir. Tüberküloz, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir.
Tüberküloz hastalığından korunmada en etkili yol, erken teşhis ve başarılı tedavidir. Sabun ve su ile en az 20 saniye olmak üzere eller sık sık yıkanmalı. Asla sigara içmemeli, içirilmemeli ve sigara içenin yanında durulmamalı. Bulunulan ortam sıkça havalandırılmalı.
Yakın zamana kadar amansız hastalık olarak bilinen verem yani tüberküloz, halen dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen stres, sıkıntı, hatta zayıflamak için uygulanan şok diyetler bile verem hastalığının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Verem (tüberküloz) mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hava damlacıkları aracılığıyla yayılır ve genellikle akciğerleri etkiler. Aktif verem öksürük, kilo kaybı ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterirken, latent verem genellikle belirti göstermez.
Yetişkin dönemde geçirilen tüberküloz hastalığı genellikle fazla kalıcı hasara yol açmaz. Bunun nedeni artık organların kendini tamamıyla geliştirmiş olmasıdır. Çocukluk döneminde geçirilen tüberküloz hastalığı ileride hava yollarının kalıcı genişlemesi(bronşiektazi), KOAH gibi hastalıklara neden olabilir.
BCG aşısı erişkinde gelişecek hastalığı engellemekten çok tüberkülozun ağır seyreden ve ölümcül olabilen formlarına karşı koruma sağlamaktadır. BCG aşısı, özellikle çocuklarda görülen, kanla yayılan (milier) ve beyin zarını tutan (menenjit) tüberküloz formlarına karşı koruyucudur.
Verem veya tüberküloz, bakteriyel ve bulaşıcı bir hastalık.
Tüberkülin Cilt Testi (aynı zamanda Mantoux testi de denir). Bu, kolunuzun iç tarafında deri altına yapılan güvenlikli, küçük bir iğnedir. Verem mikrobunun size bulaşmış olma olasılığını gösterir. sonucunuzun pozitif veya negatif olarak yorumlanabilmesi için test yapıldıktan 2-3 gün sonra geri gelmeniz gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri