Bu faktörler; maliyetler, talep, rekabet, pazar payı, fiyat stratejileri, ürünün sahip olduğu özellikler, dağıtım kanallarının yapısı, kâr marjları, uygulanan promosyonlar, üretim faktörleri, merkezi ve yerel yönetimlerin teşvik ve sınırlamaları olarak sıralanabilir.
Piyasa fiyatı, arz ve talep dengesine göre belirlenir. Diğer bir deyişle, arz edilen miktarın talep değerine eşit olduğu nokta olarak ifade edilebilir. Bu durumda satışa sunulan hizmet ya da hissenin değeri, şirket koşullarından bağımsız olarak değişir.
İşletmeler, rekabet ortamı, talep elastikiyeti, maliyetler, pazar segmentasyonu, marka değeri ve tüketici algılaması gibi birçok faktörü dikkate alarak ürünlerinin satış fiyatını belirlemelidir.
Satış fiyatı nasıl hesaplanır? Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Fiyatlandırma stratejisi, analitik bir model kullanarak ürün veya hizmetiniz için en iyi fiyatı belirlemenin bir yoludur. Bir işletme sahibinin bir ürün veya hizmet için ne kadar ücret talep edeceğine nasıl karar verdiğidir.
Satılan malların maliyeti, bir şirketin belirli bir dönemde yaptığı harcamaları ifade eder. Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir.
Pazarın kaymağını alma veya başlangıçta yüksek fiyat stratejisinde, sonradan rakiplerin o alana gireceği düşüncesi ile, fiyat yüksek tutularak, ilk pazara girişte yüksek gelir sağlamaya çalışılır. Yüksek fiyatın üstün kalite imajı yaratmasıdır.
Trendyol üzerinde yaptığınız satışlardan ürüne göre KDV alınır. Genel olarak KDV oranları %1, %8 ve %18 oranında değişiklik gösterebilir. KDV ücreti alış fiyatından düşüldüğü için ekstra bir gider oluşturmasa da hesaplamaya dahil edilmelidir.
Arz ve talep arasındaki denge, paraya dayalı ekonomilerde fiyat mekanizması ile sağlanmaktadır. Örneğin, talebin sabit kalması halinde arz miktarında meydana gelen artış, fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Buna karşılık arzın sabit kaldığı durumda talep miktarının artması da fiyatları yükseltmektedir.
Arz artarken talep azalırsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat düşer. Arz azalırken talep artarsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat artar.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Fiyatlandırma, herhangi bir ürün veya hizmetin değerini belirleme eylemidir. Fiyatlandırma, müşterinin ödemekle yükümlü olduğu fiyatı belirler, ancak bu karar işletmenin söz konusu ürünü/hizmeti üretmek için yapacağı yatırımdan yani ürünün maliyetinden bağımsız olarak da verilebilir.
İşletmelerin benimseyeceği üç temel fiyatlandırma yaklaşımı bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar: maliyet odaklı fiyatlandırma yaklaşımı, rekabet odaklı fiyatlandırma yaklaşımı ve talep odaklı fiyatlandırma yaklaşımı olarak sınıflandırılmaktadır (Altunışık ve diğerleri 2006, 177; Tek ve Özgül 2007, 422).
Maliyet + Kâr Marjı Tekniği
Bu yöntemde, ürün maliyeti hesaplanır ve üzerine belirli bir kâr marjı eklenerek satış fiyatı belirlenir. Örneğin, bir ürün maliyeti 100₺ ise ve %100 kâr marjı eklemek istiyorsanız, ürünün satış fiyatı 200₺ olacaktır.
Birinci adımda, maliyet, satış, Pazar payı, rakip aktiviteleri gibi veriler toplanır. İkinci adımda, kullandığımız bütün veriler işlenerek yorum ve işlem için elverişli bilgi haline getirilir. Üçüncü adımda elde ettiğimiz bilgiyle fiyatlandırmayı gerçekleştiririz.
Fiyatlandırma amaçları; varlığını sürdürme, karını maksimize etme, Pazar payını maksimize etme, pazarın kaymağını alma, ürün-kalite liderliği ve diğer amaçlar şeklinde sıralanabilir. İşletmelerin temel amaçlarından biri varlığını sürdürebilecek bir gelir düzeyine sahip olmaktır.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
Üretilen mamullerin maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri olmak üzere üç ana maliyet unsurundan oluşmaktadır. Bu maliyet unsurlarından direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ile direkt işçilik maliyetleri üretim hacmine bağlı değişken maliyetlerdir.
Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri