Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
Piyasa değerinin formülü ve bir örnek:
ABC şirketininin hisse senedi fiyatı 10 TL ise ve toplam hisse sayısı 1 milyon ise, şirketin piyasa değeri 10 TL x 1.000.000 hisse = 10.000.000 TL olacaktır. Halka açık hisselerin piyasa değeri hesaplanırken, piyasa değeri ile halka açıklık oranı çarpılır.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Borsa açılış fiyatı nasıl belirlenir? Borsa fiyat türleri arasındaki açılış tutarı, yatırımcıların arz ve taleplerine göre belirlenir. Fiyat belirleme aşamasında en çok arz ve talebin oluştuğu seviye baz alınır. Yani açılış fiyatını, emirlerin kesiştiği tutar olarak tanımlayabiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır. Şirketin; finansal yapısı gibi şirket verileri oldukça önem arz eden bir konudur.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bir piyasa trendi, bir hisse senedinin fiyatının uzun vadede artıp azalmasıdır. Eğer bir hisse senedinin fiyatı piyasa trendinin tersine hareket ediyorsa, yani piyasa yükselirken hisse senedi fiyatı düşüyorsa, bu hisse senedi muhtemelen ucuzdur.
Gerçek Değer: Bir pay senedinin gerçek değeri, sahip olunan bilgilere dayalı olarak bulunan ve işletmenin olması gereken değeridir. Gerçek değer; şirketin varlıkları, karlılık durumu, dağıtılan kar payları, sermaye yapısı gibi çeşitli değişkenlere göre belirlenen değerdir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Nominal Değer (Par Value, Face Value), Para, çek, senet, hisse senedi, tahvil, pul vb. menkul (taşınabilir) kıymetlerin üzerinde yazılı olan değerdir.
Borsalarda alım ve satım işlemlerinde sahip olunan hisse senedi sayısı lot kavramı ile ölçülür. Borsa yatırımına yeni adım atan kişilerin sıkça merak ettiği 1 lot ne kadar eder sorusunun yanıtı, 1 lot 1 hisse senedine eşittir şeklinde açıklanabilir. Yatırımcılar borsalarda lot karşılığı alış veya satış işlemi yapar.
Tek fiyat yöntemi, belirli bir zaman dilimi boyunca emirlerin eşleştirme yapılmaksızın Sisteme kabul edilip, bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan fiyat seviyesinin hesaplandığı, tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştiği işlem yöntemidir.
Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınırlama yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden an az 1 adet alabilirsiniz. Yani isterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilir ve hisse senedi satın alabilirsiniz. Tabii ki amaç sadece borsaya girmek değil yapılan yatırım üzerinden para kazanmaktır.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Son işlem fiyatı yoksa bir önceki kapanış fiyatına bakılır. Her ikisinin de olmadığı durumda manuel olarak Borsa tarafından girilen bir fiyat varsa ona bakılır yoksa işlem olana kadar sistem tarafından piyasa emri girilmesine izin verilmez.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Piyasa değeri (PD), adı üstünde bir şirketin piyasadaki, yani borsadaki toplam değeridir. Şirketin borsada işlem gören bütün hisselerinin, hissenin piyasadaki güncel fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin; 2 milyon hissesi olan bir şirketin hisse fiyatı 5 dolar ise, şirketin piyasa değeri 10 milyon dolardır.
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur.
Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi
Bir ürüne olan talep yüksek ve bu talebi karşılayacak arz miktarı sınırlı ise fiyat doğal olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna karşın piyasada kendine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri