Basitçe, hesapladığınız ürün maliyeti üzerine belirlediğiniz kar marjını ekleyerek satış fiyatını (etiket fiyatı) belirlersiniz. Diyelim ki ürünün maliyeti 100 TL ve siz %100 kar marjı eklemek istiyorsunuz. Bu durumda ürünün satış fiyatı 200 TL olacaktır.
Satış fiyatı nasıl hesaplanır? Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.
Bu yöntemde, ürün maliyeti hesaplanır ve üzerine belirli bir kâr marjı eklenerek satış fiyatı belirlenir. Örneğin, bir ürün maliyeti 100₺ ise ve %100 kâr marjı eklemek istiyorsanız, ürünün satış fiyatı 200₺ olacaktır. Maliyet + kâr marjı yöntemi, rakipleri, talebi ve diğer pazar dinamiklerini göz ardı eder.
Piyasa fiyatı, arz ve talep dengesine göre belirlenir. Diğer bir deyişle, arz edilen miktarın talep değerine eşit olduğu nokta olarak ifade edilebilir. Bu durumda satışa sunulan hizmet ya da hissenin değeri, şirket koşullarından bağımsız olarak değişir.
➢ Bir mal veya hizmete sahip olma veya kullanmaktan kaynaklanan fayda karşılığında tüketicilerin ödediği değerler toplamıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Arz ve talep arasındaki denge, paraya dayalı ekonomilerde fiyat mekanizması ile sağlanmaktadır. Örneğin, talebin sabit kalması halinde arz miktarında meydana gelen artış, fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Buna karşılık arzın sabit kaldığı durumda talep miktarının artması da fiyatları yükseltmektedir.
Alım, alınıp satılan bir varlığa yönelik yapılan bir alım teklifi iken “ask price” olarak bilinen teklif fiyatı ise o varlığa sahip olup bunu satmak isteyen kişinin koyduğu satış fiyatıdır.
Cari (piyasa) fiyatlı emir, ALIŞ emirlerinde hissenin ilgili seanstaki TAVAN fiyatı, SATIŞ emirlerinde ise TABAN fiyatıdır. Emir ise piyasada eşleşilen fiyat(lar) üzerinden gerçekleşir.
Cari Değer Esası; Kavramsal Çerçeve‟de yer alan Cari Maliyet (Yerine Koyma Maliyeti), GerçekleĢebilir Değer (Ödeme Değeri) ve Bugünkü Değer (Net ġimdiki Değer‟in yanı sıra Yoksun Olma Değeri ve Gerçeğe Uygun Değeri‟de kapsar.
Fiyatlandırma, herhangi bir ürün veya hizmetin değerini belirleme eylemidir. Fiyatlandırma, müşterinin ödemekle yükümlü olduğu fiyatı belirler, ancak bu karar işletmenin söz konusu ürünü/hizmeti üretmek için yapacağı yatırımdan yani ürünün maliyetinden bağımsız olarak da verilebilir.
Değer temelli fiyatlandırma [Value-Based Pricing], fiyatları öncelikle tüketicinin bir ürün veya hizmetin algılanan değerine göre belirleme stratejisidir. Değer fiyatlandırması müşteri odaklı fiyatlandırmadır, yani şirketler fiyatlandırmasını müşterinin bir ürünün değerine ne kadar inandığını temel alır.
Yapım, hizmet yada mal alımlarında imalatların yada malzemelerin bir birimi (m2, m3, Adet, kg, Ton vb.) için belirlenen fiyata Birim Fiyat denir.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür. Kâr marjı hesaplamasında kullanılan formüller ise şunlardır: Getiri Marjı= (( Ürünün Satış Fiyatı – Ürünün Alış Fiyatı) / Ürünün Satış Fiyatı)) x 100.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
Yapılan üretim ya da ticaret sonrasında faaliyet giderlerinin düşülmesi sonucu çıkan değere amortisman ve itfanın eklenmesiyle bulunur.
Fiyat / Satış Oranı: İşletmenin piyasa değerinin, işletmenin iş hacminin kaç katı olduğunu gösterir.
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Fiyatlandırma stratejisi, analitik bir model kullanarak ürün veya hizmetiniz için en iyi fiyatı belirlemenin bir yoludur. Bir işletme sahibinin bir ürün veya hizmet için ne kadar ücret talep edeceğine nasıl karar verdiğidir.
Bu faktörler; maliyetler, talep, rekabet, pazar payı, fiyat stratejileri, ürünün sahip olduğu özellikler, dağıtım kanallarının yapısı, kâr marjları, uygulanan promosyonlar, üretim faktörleri, merkezi ve yerel yönetimlerin teşvik ve sınırlamaları olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri