Bir uydunun üretilerek yörüngeye yerleştirilmesinin maliyeti 100 ile 250 milyon dolar arasında değişmekte, üstelik uydunun yaklaşık10-15 yıllık ömrü olduğundan maliyetinin bu süre içerisinde geri kazanılması gerekmektedir.
Her uzay aracının bir ömrü vardır. Kimisinin sadece birkaç yıl ömrü vardır, kimi iletişim uydularının ise en az 10 yıl, Voyager gibi gezegenlerarası yolculuk yapan uzay aracı tam 41 yıldır çalışmaya devam ediyor.
Diğer günler uydu 24 saat Güneş'i görür. Onların ömrünü de üzerlerinde bulunan yakıt belirler. Yakıtı bitince manevra yapamayacağımız için yakıtın son kısmını kullanarak “mezarlık yörüngesi” de denilen uzay çöplüğüne (Graveyard orbit), yani bulunduğu yörüngeden 200 km daha öteye gönderiliyor.
ITUpSAT-1 uydumuz da görevini bitirdiğinde bu şekilde yörüngede kalmaya devam edecektir. Üzerinde bir itici sistem bulunmadığı için yörüngesinin sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Uzayda bu şekilde kontrolsüz şekilde dönen uzay araçlarına bizler “uzay çöpü” adını vermekteyiz.
Türkiye'nin halen 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyor. Türkiye aktif 8 uydu ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülkeden biri konumunda.
İlgili 24 soru bulundu
Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli bir gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı.
Ankara. Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesabındaki paylaşımda, "5 yıl önce bugün uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-1 uydusu uzaydaki gözümüz oldu." ifadesi kullanıldı.
Bu kanun gereğince uydu işletmeciliği Türk Telekom'dan alınıp Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.'ye verilmiştir. Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., bir özel hukuk tüzel kişisi olmakla birlikte tamamı devlete ait bir şirkettir.
İnsanlar, uzayı keşfetmeye başladığından bu yana uzayda kirlilik de oluşturuyor. Binlerce kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçalar, Dünya yörüngesinde uydular ve uzay araçları için çarpışma riskini oluşturuyor.
Her uydunun ortalama maliyeti 800.000.000 ABD $'dır. TITAN IVB roketleriyle yörüngeye fırlatılırlar, dolayısıyla her biri için yaklaşık 350,000,000 ABD $ da fırlatma maliyeti vardır. Bu uyduların üretilmesi yıllarca sürer.
Uydunun hızı, yörüngesinin Dünya'ya olan uzaklığına bağlı olarak değişir. Uydu yörüngesi Dünya'ya yaklaştıkça uyduyu yörüngesinde tutmak için gerekli hız artarken, yörünge uzaklaştıkça gerekli hız azalır.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
42° Doğu lokasyonunda hizmet vermekte olan uydumuz 1296 MHz bant genişliğine sahiptir. Önceki nesil uydularımıza kıyasla daha yüksek bir kullanım kapasitesine sahip olan Türksat 3A uydusu, hem uydu haberleşme hizmetleri, hem de Avrupa, Türkiye ve Orta Asya üzerinden doğrudan TV yayınları için kullanılmaktadır.
GÖKTÜRK-2 Uydusu yaklaşık 685 km.lik bir irtifada bulunması nedeniyle, yaklaşık 7,5 km/s.lik (27.000 km/s) bir hız ile yörüngesinde dönüşünü tamamlar. Örneğin uydu Türkiye'nin en güneyinden en kuzeyine 80 saniyede gidebilmektedir. Bu yüksek hız nedeniyle uydu, Dünya'nın yer çekimi kuvvetini yenerek yörüngesinde kalır.
TÜBİTAK Uzay tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk 2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından üretilecek olan TÜRKSAT 6A uydusu ile Türkiye dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına girecek.
Türksat 4A haberleşme uydusu, 42° Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor.
Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor.
Görev Bitiş Tarihi
42° Doğu pozisyonundaki hizmeti Türksat 3A uydusunun bu lokasyona gelmesiyle uydunun görevi sona ermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri